(Video) Cetatea Făgăraș are un pod mobil unic în țară. „Deși nu a fost niciodată cucerită, Cetatea Făgăraș o să cucerească, cu siguranță, inimile și admirația turiștilor care o vor vizita”

Last Updated on decembrie 8, 2023 După trei ani de reparații și reabilitări, Cetății Făgăraș i-a fost redată vechea măreție, relatează RADOR RADIO ROMÂNIA.
Zilele acestea au fost recepționate noile lucrări, printre care se numără restaurarea zidurilor de apărare, a unuia dintre bastioane și a celor două poduri de lemn, așa cum erau ele odinioară, mai exact, în secolul al XVII-lea. De asemenea, Cetatea Făgăraş are de acum înainte un pod mobil, unic în România, după cum susțin reprezentanții obiectivului.

Restaurarea zidurilor de apărare și restaurarea unuia dintre bastioane, unde noi am organizat o mică expoziție de replici de armament, a însemnat refacerea curții interioare, o regularizare pe verticală a malurilor șanțului de apărare care înconjoară cetatea și bineînțeles, lucrul poate cel mai important, refacerea celor două poduri de lemn (…)

(Video) Cetatea Făgăraș are un pod mobil unic în țară. „Deși nu a fost niciodată cucerită, Cetatea Făgăraș o să cucerească, cu siguranță, inimile și admirația turiștilor care o vor vizita” 1

Ne gândim ca acel pod ridicător să-l includem într-un ceremonial al gărzii noastre“, a spus Elena Băjenaru, administratorul Cetăţii Făgăraş, citat de stiripesurse.ro.

Noul pod mobil al cetății are o lungime de șase metri, o înclinație de 70 de grade, iar partea care se înalță are o greutate de peste două tone, conform Biz Brasov. Valoarea proiectului cu fonduri nerambursabile se ridică la 5 milioane de euro.

Restaurarea simbolului Făgărașului a ținut cont de aspectul Cetății din secolul al XVII-lea. Atunci Cetatea, aflată în perioada ei de glorie, avea două poduri de lemn, unul la intrarea principală, celălalt pe latura de nord. Acesta este și motivul pentru care a apărut în completare o a doua intrare în Cetate și un al doilea pod peste lac, pietonal, care practic va lega Cetatea de parcarea autocarelor, scrie Salut Fagaras.

Acest pod de lemn a existat acum patru secole şi făcea legătura cu Cetatea Husarilor, care era o construcţie uşor fortificată sub forma literei ,,U” cu deschidere spre Cetate şi cuprindea atelierele de fierărie, grajdurile, căruţele. Ea a fost distrusă de asediile otomanilor la mijlocul secolului al XVII-lea, pentru că inventarul din 1676 nu o mai amintește.

Gheorghe Sucaciu, primar Făgăraș: „Cetatea Făgăraș a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, grație unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile. S-au restaurat zidurile de apărare, bastioanele și cele două poduri de lemn, așa cum erau ele în secolul al XVII-lea. Podul mobil este unic în România.

Deși nu a fost niciodată cucerită, Cetatea Făgăraș o să cucerească, cu siguranță, inimile și admirația turiștilor care o vor vizita.
Zilele trecute s-a făcut recepția proiectului”

Previous Story

Brașov. Cadou deosebit de la Compania Apa. O scumpire chiar de la 1 ianuarie. Aproape 2 lei mc de apă

Next Story

Ștefan Hrușcă, concert la Brașov. Omul care petrece Crăciunul colindând: „În copilărie era mai simplu, simţeai o bucurie mult mai mare pentru acel puţin pe care îl aveai pe masă”