Video Brașov. Colinde/Manele. Tradiția colindatului s-a schimbat

Last Updated on decembrie 12, 2023 Cu boxele date la maxim, colindătorii moderni au început să ia la pas străzile orașelor în speranța unui câștig ușor. Pentru a spori încasările, vestitorii Crăciunului apelează la costumații cât mai originale. La Brașov, de exemplu, capra tradițională seamănă mai degrabă cu un personaj din desene după ce a fost vopsită… în galben, a transmis Cristian Sabbagh pentru Kanal D.

Iată un fragment din colindul/manele:
„Am venit la domn patron
Să ne dea un milion
La patronul cel mai mare
Are stimă și valoare

Video Brașov. Colinde/Manele. Tradiția colindatului s-a schimbat 1

(…)

Publicitate
Dumnezeu te-a scos în cale
Sărut mâna dumitale
Îmi dai și mie zece mii
Să iau pâine la copii”.

Dintre cei șase membri ai grupului, doi sunt costumați în capre, alți doi cară după ei tobele, un altul suflă în fluier din când în când, iar liderul cântă, dar încasează și banii. Brașovenii care au văzut astfel de indivizi care se dau drept colindători spun că ei nu promovează tradiția, ci cerșetoria.

Cerșesc, cam atât. Deci nu e vorba de spiritul sărbătorilor. Colindătorii de fapt nu cred că au fost chiar în halul acesta la început și probabil au involuat ca și costumație și muzică. Dacă intenția ar fi pură, de a transmite un sentiment de sărbătoare, n-am avea nimic cu ei”, spune o tânără, conform brasov.net.

Cred că pentru ei e ceva economic, părerea mea. Mie una nu-mi transmite neapărat spiritul Crăciunului. E așa un sunet de business. Mai multă gălăgie, părerea mea”, a spus o altă brașoveancă.

@dnxdnyAtunci cand esti pe house si dai de colindatori🤣♬ sunet original – dnxdny

Festivalul ”Colind Iancului” la Cluj-Napoca. Cete de colindători vor colinda la statuia Crăișorului Munților

Cei car vor să asculte colinde românești, autentice, sunt invitați la Festivalul ”Colind Iancului” la Cluj-Napoca. În fiecare an, în cea mai apropiată duminică din preajma datei de 15 decembrie, peste 20 de cete de colindători și aproximativ 300 de participanți colindă la statuia marelui erou în semn de omagiu și aleasă prețuire, cele mai frumoase colinde din patrimonial cultural românesc, scrie cluj24.ro.

Anul acesta festivalul Colind Iancului se desfașoară in 17 decembrie. Cetele de colindători sosite la Cluj Napoca, din cele 50 de filiale teritoriale ale Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România isi dau intilnire in fiecare an, la ora 11.00, la Monumentul Memorandistilor.

De acolo pornesc în paradă, cîntând colinde tradiționale, pe bulevardul Eroilor, spre Piața Avram Iancu, acolo unde se află statuia eroului național Avram Iancu.

Previous Story

Ștefan Hrușcă, concert la Brașov. Omul care petrece Crăciunul colindând: „În copilărie era mai simplu, simţeai o bucurie mult mai mare pentru acel puţin pe care îl aveai pe masă”

Next Story

Foto/Video. Marian Godină și-a deschis la Brașov o pensiune cochetă. Soția Georgiana se va ocupa de afacere