Video Brașov. 40 de urși de la Comănești – Leorda, spectacol tradițional în Piața Sfatului

Last Updated on decembrie 18, 2023 Spectacol făcut duminică, 17 decembrie, de ceata de urși de la Comănești – Leorda. Braşovenii, dar mai ales turiştii s-au înghesuit să-i fotografieze, mulţi dintre ei apreciind faptul că mai sunt astfel de grupuri de colindători care îşi dau silinţa să păstreze obiceiurile şi nu au trecut pe sistemul de colind „modern” al boxelor.

Dansul urşilor este unul vechi, ce-şi are originea în obiceiul unui popor indo-european care credea că urşii erau sacri. Tradiţia dansului cu ursul provine din rândul romilor care au migrat din India şi care mergeau pe la uşile oamenilor cu pui de urs şi îi puneau să meargă pe spatele persoanelor suferinde pentru a le vindeca durerile, scrie Biz Brasov.

Mai apoi, când urşii îmbătrâneau, erau puşi să danseze în schimbul banilor. În timp, acest obicei s-a transformat într-o tradiţie de Anul Nou, mai ales în zona Moldovei, iar în prezent dansul urşilor se află pe lista de aşteptare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial Cultural Imaterial UNESCO, ceea ce ar însemna mai mult decât o recunoaştere a acestei tradiţii.

Și…s-a strâns lumea la Ursul de la Comănești – Leorda în Piața Sfatului, de la cel mai mic, până la cel mai în vârstă. Ceata a fost formată din 55 de membri: 40 de tineri au purtat blănuri de urs, iar restul sunt toboșari și ursari. Ei au ținut ritmul pentru ca urșii să poată dansa, dar și pentru a-i atenționa pe cei prezenți în centrul Brașovului că au ajuns aici.

Mulțumim pentru aceste momente unice, pline de culoare, mișcare și sunet!
Felicitări, Ursul de la Comănești – Leorda!”, au postat pe pagina de Facebook reprezentanții Centrului Cultura Reduta, conform Transilvania365.ro.

Advertisements
Previous Story

(Video) Accident Brașov. Momentul impactului de pe Bulevardul Saturn

Next Story

Brașov. Femeia găsită moartă împreună cu fiica sa şi-a sunat soţul în după-amiaza crimei. Ce s-a descoperit la autopsia celor două femei decedate