Braşov – Constanţa, prima linie? Un nou Tarom cu 5-6 avioane de 19 locuri

Last Updated on decembrie 14, 2023 Consiliul Județean Brașov va plăti milioane de euro pentru a cumpăra avioane de 19 locuri pentru oamenii de afaceri care nu mai pot sta blocați în trafic. Instituția brașoveană va face parte dintr-o nouă companie aeriană, alături de alte Consilii Județene.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, reprezentanţii Consiliului Consiliului Judeţean Braşov, dar şi ai altor administraţii judeţene şi locale din ţară au participat miercuri, 13 decembrie, la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, la prezentarea unei aeronave de mici dimensiuni, modelul L 410, cu o capacitate de 19 locuri, produsă de o companie din Cehia, Aircraft Industries (fostă Let Kunovice). Potrivit informaţiilor producătorului, preţul unei astfel de aeronave porneşte de la 7,5 milioane de euro, asta fără dotări opţionale.

Braşov – Constanţa, prima linie? Un nou Tarom cu 5-6 avioane de 19 locuri 1

Conform prezentării făcute de reprezentanţii producătorului din Cehia, aeronava este una robustă şi poate zbura în condiţii meteorologice dificile, fiind folosită inclusiv pentru curse în Nepal, unde merg numeroşi turişti pentru a urca pe Everest.
Prezentarea acestei aeronave vine în contextul în care 15 consilii judeţene din România au în plan să formeze o structură asociativă care să înfiinţeze societatea comercială pe acţiuni Liniile Aeriene Române, care să opereze curse aeriene regulate interne, scrie bzb.ro.

Discuţiile privind constituirea acestei structuri asociative, despre care preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, a spus că ar putea fi similară unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, au început în primăvara acestui an, însă, până la înfiinţarea eu vor mai trebui parcurse unele etape.

Mai exact, Şerban Todorică a spus că „au fost făcute analize privind baza legală pentru înfiinţarea acestei structuri. Acum suntem în etapa stabilirii oportunităţii înfiinţării acestei companii. Camera de Comerţ şi Industrie a României lucrează acum la un studiu de oportunitate, din care vor rezulta toate costurile aferente, dar vor fi analizate şi veniturile ce pot fi realizate.

Apoi, dacă vom considera că este oportun, vom constitui respectivă structură asociativă, care, la rândul ei, va înfiinţa compania, care se va numi Liniile Aeriene Române. Planul este ca aportul la această societate să fie costul unui avion per consiliu judeţean, iar valorile vor fi stabilite după ce se va încheia contractul de achiziţii. Faptul că astăzi ne-a fost prezentată o aeronavă nu înseamnă că o vom cumpăra pe aceasta. Întreaga procedură se va desfăşura conform legislaţiei în vigoare”.

Inițial, spun reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României, trebuie să se stabilească ce consilii județene ar fi interesate să facă parte din noua societate. Pentru început ar fi nevoie de 5 astfel de avioane, care trebuie cumpărate. Prețul unuia poate ajunge până la 7,5 milioane de euro, iar în viitor se dorește ca în România să zboare 15 astfel de avioane, scrie newsbv.ro.

Ne propunem să punem în mișcare acest tip de proiect de conectivitate a orașelor țării care dețin aeroporturi. Ideea ar fi să vedem câte consilii județene spun acestui proiect. Se va pleca, probabil, cu un număr minim de cinci avioane.

Bineînțeles că firma nou înființată va fi cea care va contracta aceste avioane. Însă, doar cu acceptul acționarilor. Societatea va beneficia de anumite linii de finanțare, având în spate acești acționari care pot garanta”, a declarat președintele Camerei de Comerț din România, Mihai Daraban, citat de Radio Brasov FM.

Totodată, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a spus că o primă rută ce ar putea fi luată în calcul este Braşov – Constanţa.

Advertisements
Previous Story

(Foto) Cum va arăta “Sania de vară” din Poiana Braşov. Instalația va avea o urcare de 550 m, 990 m de traseu de coborâre și 60 de sănii

Next Story

Brașov. Centrul Istoric pentru turiști sau riverani? Primăria vrea să interzică accesul maşinilor în centrul istoric. Continuă reacțiile brașovenilor. „Păi atunci cei din Șchei să nu mai iasă din cartier decât cu autobuzul, ce au iei sunt mai cu moț. Sunt si alte zone aglomerate si nu se mai pun interdicții”