Dedeman a plătit 50.000 de euro despăgubiri unei femei care s-a împiedicat de un cui în parcare

Compania de bricolaj Dedeman a fost obligată de judecători să plătească despăgubiri de 50.000 de euro unei femei care  s-a împiedicat de un diblu metalic, de mărimea unui cui, în parcarea magazinului din Cluj-Napoca, iar în urma căzăturii şi-a rupt nasul de asfalt şi şi-a luxat umărul drept.

În 13 martie 2019, după ce a ieşit din magazinul Dedeman, Juliana U. a vrut să traverseze parcarea pentru a ajunge la maşină. S-a împiedicat de un diblu înfipt în asfalt care ar fi trebuit să asigure un stâlpişor metalic. Clujeanca a căzut suferit o căzătură, fără a îşi putea proteja faţa, şi şi-a rupt nasul. Tot din cauza loviturii şi-a luxat umărul stâng, însă dislocarea a avut efecte timp de mai multe luni, perioadă în care abia şi-a putut folosi mâna, scrie Cluj Capitala.

Dedeman Despagubiri

În martie 2022, ea a deschis un proces împotriva SC Dedeman SRL, după ce, anterior, negociase cu avocaţii magazinului de bricolaje acordarea unor daune, fără a ajunge la un consens, scrie gazetadebistrita.ro.

În cererea de chemare în judecată ea a cerut 19.470,67 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloarea prejudiciului material rezultat din cheltuielile ocazionate cu îngrijirea medicală, 2.700 euro, cu titlu de daune materiale, reprezentând beneficiu nerealizat, respectiv contravaloarea echivalentului câștigului din muncă nerealizat, aferent perioadei 01.04.2019 – 30.06.2019 şi 200.000 euro cu titlu de daune morale.

Potrivit actelor medicale depuse la dosar pentru a demonstra suferinţele îndurate sunt înşirate, pe aproximativ două pagini, afecţiunile şi complicaţiile medicale suferite de Uţiu de pe urma căzăturii. A purtat orteză timp de aproximativ 3 luni şi a făcut kinetoterapie de recuperare pentru o perioadă de şase luni .

Perioada de recuperare s-a estimat până la un an, fiind menţionată posibilitatea ca ea să rămână cu un deficit de sensibilitate şi/sau mobilitate. În urma căzăturii, clujeanca a prezentat leziuni care au necesitat, din punct de vedere medico-legal, 45 – 50 zile de îngrijire medicală. Ulterior, potrivit evaluării medicale de specialitate, mobilitatea activă a umărului drept şi a întregului membru este de aproximativ 60%.

Pe de altă parte, avocaţii Dedeman au arătat, în principiu, că dacă ea s-ar fi uitat pe unde merge accidentul putea fi evitat.

”(…) reclamanta a ignorat regulile de circulație din spațiul organizat în afara magazinului, acționând în mod voluntar, cu ignorarea măsurilor, fapt ce a contribuit la producerea incidentului soldat cu vătamare corporală. Reclamanta putea să evite producerea evenimentului dacă era atentă la deplasarea sa şi ar fi respectat regulile de circulație marcate în parcarea magazinului”, se arată în actele dosarului. Practic, reprezentanţii Dedeman au transmis că, în pofida faptului că obiectul de care s-a împiedicat este de mărimea unui cui, uitat accidental înfipt în asfalt, şi ea are o parte din vină pentru că nu a respectat regulile de circulaţie din parcare.

În final, SC Dedeman SRL a fost obligată să îi plătească clujencei peste 50.000 de euro.

Obliga parata sa achite reclamantei suma de 20633,67 lei cu titlu de daune materiale, actualizata cu indicele de inflatie la data platii, impreuna cu dobanda legala penalizatoare aferenta, calculata de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la achitarea integrala. Obliga parata sa achite reclamantei suma de 2700 euro, in echivalent lei la data platii, cu titlu de daune materiale, reprezentand beneficiu nerealizat, actualizata cu indicele de inflatie la data platii, impreuna cu dobanda legala penalizatoare aferenta, calculata asupra sumei in lei, de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la achitarea integrala

. Obliga parata sa achite reclamantei suma de 50000 euro, in echivalent lei la data platii, cu titlu de daune morale, actualizata cu indicele de inflatie la data platii, impreuna cu dobanda legala penalizatoare aferenta, calculata asupra sumei in lei, de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la achitarea integrala”, arata solutia instantei, conform Aktual 24.

Previous Story

(Foto) Accident Brașov. 1 autobuz, 1 camion şi 1 limuzină. Un copil şi un adult au fost răniţi

Next Story

Contracronometru pe Aeroportul Brașov. Un avion Wizz Air a decolat cu 3 minute înainte de închiderea programului