Tunelurile şi grotele secrete ale Braşovului. Înainte de 1989, în fiecare an, reprezentanţii Armatei veneau şi controlau sigiliul

Last Updated on octombrie 23, 2023 Puțini știu că Brașovul ascunde adevărate secrete, de la arhive în care se regăsesc procese ale vrăjitoarelor din Brașov, la tuneluri subterane, care trec pe sub Piața Sfatului, scrie Antena 3.

Ei bine, aceste tuneluri au fost săpate în stâncă, din diferite puncte ale centrului vechi al orașului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au servit drept adăpost brașovenilor din Centrul Istoric pe timpul bombardamentelor.

Tunelurile şi grotele secrete ale Braşovului. Înainte de 1989, în fiecare an, reprezentanţii Armatei veneau şi controlau sigiliul 1

În zona Pieței Sfatului sunt mai multe guri de tunel, mai exact După Ziduri, zona cunoscută ca aflându-se în afara zidurilor orașului vechi. Unul dintre acestea se spune că duce către curtea Liceului de Muzică, în curtea acestuia aflându-se cu adevărat gură de tunel care este închisă cu gratii.

De asemenea, în pivnița Casei Mureşenilor se află intrarea astupată a unui tunel subteran, care se zvonea că trece pe sub Piaţa Sfatului şi de acolo spre Republicii, până sub Tâmpa, dar nimeni nu confirmă acest lucru.

În primi ani de după Revoluţia din 1989, presa locală scria că şi din Biserica Neagră s-ar face acces către trei tuneluri.

Cert este, însă, că există mai multe intrări în mai multe zone din centrul Braşovului, majoritatea fiind închise sau impracticabile în prezent. În decursul timpului, au fost găsite astfel de guri de intrare pe străzile Cuza Vodă nr. 39, Mihai Viteazul nr. 2, De Mijloc nr. 20, După Ziduri, Nucului, Canalul Timiş nr.18, în spatele Poliţiei şi în curtea Liceului de Artă.

Ultima descoperire pe această temă s-a făcut în 2008, când a fost demolată o casă în cartierul Bartolomeu, pe str. Lanurilor. Aici exista o uşă metalică, închisă cu un lacăt şi sigilată. Înainte de 1989, în fiecare an, reprezentanţii Armatei veneau şi controlau sigiliul. Mai mult, se pare că tunelul făcea legătura cu cel mai vechi monument de arhitectură al Braşovului şi din Ţara Bârsei, Biserica Sf. Bartolomeu, a cărei construcţie a început pe la 1223.

În primi ani de după Revoluţia din 1989, presa locală scria că şi din Biserica Neagră s-ar face acces către trei tuneluri. Un fost paroh al bisericii ar fi recunoscut existenţa acestora, dar nu a vrut să dea amănunte despre ele, iar locatarii unei case de pe strada Ştefan Ludwig Roth (lângă Biserica Neagră) povesteau că, în copilărie, se jucau prin tunelul care pornea din pivniţă şi ducea înspre Tâmpa.

Mai mult, şi Cetăţuia de pe Dealul Straja, ar avea trei tuneluri. Cetăţuia, monument istoric emblematic pentru Braşov construit în anul 1524, a intrat în patrimoniul Aro Palace SA şi face obiectul unui troc imobiliar cu Primăria Braşov.

O altă legendă face vorbire despre faptul că, în Doilea Război Mondial ar fi existat un tunel care lega Casa Sfatului cu o peşteră aflată pe Şaua Tâmpei, iar aici ar fi fost ţinuţi captivi prizonieri germani, blocându-se ambele intrări.

Grotele din Piaţa Sfatului

Mai multe amănunte există în privinţa grotelor din Piaţa Sfatului. Practic, acestea au fost gândite ca depozite de provizii în cazul în care Cetatea era asediată. O confirmare a existenţei acestora vine în anii ’50, când, la Braşov, a poposit o balenă uriaşă, perfect conservată – „Moby Dick“, cum îi spuneau copii. Din cauza greutăţii, camionul cu balena s-a prăbuşit într-o astfel de groapă.

Apoi, prin 1963-1964, un camion rusesc s-a prăbuşit într-o cavitate, lângă Muzeul de Istorie. O altă groapă cu provizii s-a descoperit la schimbarea pavajului din Piaţa Sfatului, în anii 1987-1988, scrie Adevarul.

Bătrânii spuneau că excavarea gropilor de provizii se făcea după un adevărat ritual: se săpau numai noaptea, erau făcute de un singur om, până la o adâncime de 2,5 metri. Interiorul era ars şi apoi umplut cu cereale şi alte provizii.

Previous Story

Liviu Vârciu: „Am un apartament la Brașov și e de vânzare. Are 3 camere. E zonă bună, nu te joci. 250.000 de euro”

Next Story

Aeroportul Brașov a depășit în septembrie aeroporturile Oradea, Maramureş, Satu Mare, Constanța, Arad și Tulcea