Tractoarele brașovene în Egipt. 1988. „Nu există sat la noi, şi avem 6 000, unde să nu lucreze cel puţin un tractor „Universal“, construit la Braşov”

Last Updated on octombrie 2, 2023 În perioada comunistă tractoarele produse la Brașov au fost extrem de apreciate pe piața externă. Tractoarele de la Brașov au ajuns până în țări îndepărtate precum China, India, Egipt, Zambia, Rusia, Congo și Brazilia.

În Egipt, tractorul „Universal” a fost extrem de popular, primind chiar și „Premiul Africii”

„Există un evantai larg de produse româneşti pe piaţa egipteană (…) Firma noastră a sărbătorit deja un deceniu de cînd importă tractoare româneşti in Egipt şi vă pot spune că nu există sat la noi, şi avem 6 000, unde să nu lucreze cel puţin un tractor „Universal“, construit la Braşov.

Tractoarele brașovene în Egipt. 1988. „Nu există sat la noi, şi avem 6 000, unde să nu lucreze cel puţin un tractor „Universal“, construit la Braşov” 1

Altfel spus, aproape jumătate din parcul egiptean de tractoare este de construcţie românească ! Pentru noi, cei de la „Dialco“, a fost o reală satisfacţie cînd, in 1984, tractorul românesc importat de firma noastră a fost încununat cu „Premiul Africii“, apreciere care ne-a întărit prestigiul pe piaţa egipteană.

Aş încheia că de 10 ani, de cînd sîntem angajaţi în afaceri cu tractoare, nu am primit nici o reclamaţie importantă pentru „Diabco“ vizînd calitatea tractorului românesc, activitatea de „service“, sau pentru piesele de schimb” a declarat directorul general al firmei „Diabco“

Tractoarele brașovene în Egipt. 1988. „Nu există sat la noi, şi avem 6 000, unde să nu lucreze cel puţin un tractor „Universal“, construit la Braşov” 2

Firma „Diabco“ a construit, în apropiere de Cairo, cel mai mare centru din Egipt de pregătire a tractoarelor pentru vinzare şi tot acolo a fost înfiinţat un excelent depozit pentru piese de schimb, organizat tot sub asistenţa întreprinderii constructoare de la Braşov.

Ing. Victor Captaru îmi explică simplu : „Universalul“ românesc este foarte căutat pentru că este puternic, uşor de întreţinut, deosebit de fiabil, proprietarul găseşte oricînd piese de schimb, iar in perioada de garanţie sîntem, într-adevăr, „pe fază“.

Avem cupon de garanţie la fel ca pentru automobile, dar venim şi în intimpinarea beneficiarului, organizind acţiuni de informare amănunţită privind o utilizare şi o întreţinere corespunzătoare.

Dar, pină la urmă, principalul „argument” este tot faptul că, bine întreţinut, tractorul românesc nu prea se strică… Intilnim frecvent, in satele egiptene, tractoare de-ale noastre, vindute în 1970—1980, dar care n-au „călcat“ într-un atelier de reparaţii. E ceva !“

Flacăra, iulie-septembrie 1988 (Anul 37, nr. 26-39)1988-08-12 / nr. 32

Tractoarele fabricate la Brașov au ajuns din America de Sud până în Africa și Australia, ca să nu mai vorbim de țările din Asia, în special din Orientul Apropiat.

Tractoarele brașovene în Egipt. 1988. „Nu există sat la noi, şi avem 6 000, unde să nu lucreze cel puţin un tractor „Universal“, construit la Braşov” 3

În străinătate, tractoarele fabricate la Uzina Tractorul Brașov au fost vândute sub diverse denumiri. Universal, UTB, Universal Farmliner erau cele trei denumiri sub care puteau fi găsite în Australia, de exemplu. Tot tractoare brașovene se găseau pe alte meleaguri sub numele de Titan. U 650 a fost unul din cele mai întâlnite tractoare din lume, în anii 1970 și 1980, informează adevarul.ro.

Uzina Tractorul Brașov a produs și sub licență, în Pakistan și Turcia, precum și în Argentina (aici în anii 1990).

Cel mai cunoscut tractor care a ieșit pe porțile uzinei a fost Universal 650 (U 650). Modelul a ajuns în aproape toate localitățile din țară, astfel că nu există român care să nu îl fi cunoscut. Din 1984 până în 1991 s-a construit și U 1010, un model mai performant, care, însă, nu a ajuns să fie la fel de celebru.

„1951 : tractorul românesc își începe cariera internațională ; aproape 3 500 de unități sunt livrate pentru export.

în 1963 lumea tractoarelor — căci a existat și există o lume a acestui mijloc de muncă — cunoștea trei mărci de elită: Bolinder (Suedia), Perkins (Anglia) și Ferguson (S.U.A.). A fost, în acel an, ambiția patriotică a constructorilor brașoveni de tractoare să adauge acestui celebru terțet un nume care va fi de mai mare celebritate : A. 650, tractor românesc ce va cunoaște o prestigioasă carieră internațională. Avea atunci, ca noutate tehnică, dotări care și acum constituie puncte-cheie ale reclamelor de tractoare , servomecanism hidraulic pentru direcție și priză de putere pentru acționarea directă sau sincronă, ceea ce făcea ca tractorul să devină un fel de centrală ce acționa alte utilaje anexate. Doi ani mai tîrziu, în 1965, U. 650 este distins cu Medalia de aur la Tîrgul internațional de la Leipzig. Reținem că în anul 1965 se fabricau 4 tipuri de tractoare în 15 variante.

Reținem o cifră : de la începutul fabricației, pînă în 1984, au fost exportate peste 600 000 de tractoare. O precizare :peste 95 la sută din export este asigurat de tractoarele brașovene cu marca„U.T.B.“. Unde se exportă tractoarele? Sau mai corect : unde nu se exportă prestigoasele U.T.B.-uri, în diferitele tipuri și variante ? Harta lumii, cu raze ce pleacă din România și cu celălalt capăt în țările cliente ale constructorilor noștri de tractoare, pare să nu mai aibă locuri „albe“. Tractorul românesc se află pe toate continentele, în peste 80 de țări. „Este o mîndrie harta asta“ — spune, cu cea mai justificată mîndrie, Ion Văduva, președintele sindicatului uzinei brașovene. Dacă exportului i se adaugă liniile de montaj în străinătate — în Canada, S.U.A., China, India, Egipt și Iran— se obține adevărata hartă a competenței profesionale, recunoscută în lume, a constructorilor de tractoare din România.”

Revista Munca, iulie-septembrie 1984 (Anul 40, nr. 8761-8773)1984-07-27 / nr. 8764

Previous Story

Milionarul brașovean Călin Donca îi răspunde din pușcărie lui Dorian Popa: „Toți banii au fost investiți corect!”

Next Story

Sibienii se mută la Brașov. 5.000 de sibieni s-au mutat la Brașov în ultimii 10 ani