Autostrada Brașov-București va fi gata peste 17 ani, în 2040. „Nu au cum să înceapă lucrările mai devreme de 2027”

Last Updated on octombrie 18, 2023 Autostrada Brașov-București, probabil, deține recordul de studii de fezabilitate. Cum Guvernul spune că nu sunt valabile, este nevoie de un alt studiu de fezabilitate.  Doar durata contractului pentru studiul de fezabilitate şi cel tehnic este de 5 ani. Pentru a simplifica lucrurile, Guvernul va lăsa moștenire urmașilor construcția autostrăzii, generațiile actuale pur și simplu nu se pricep la o asemenea construcție.

Nu au cum să înceapă lucrările mai devreme de 2027. Caietul de sarcini şi licitaţia, plus contestaţiile la un asemena proiect durează 3 – 4 ani.

Autostrada Brașov-București va fi gata peste 17 ani, în 2040. „Nu au cum să înceapă lucrările mai devreme de 2027” 1

Lucrarea în sine durează 5 – 6 ani, dacă ne luăm după ce se întâmplă la Autostrada Sibiu – Piteşti. Dacă adăugăm proverbialele întârzieri, ne îndreptăm spre 2040”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Mariana Ioniţă, conform bzb.ro.

Autostrada Ploieşti – Braşov, care va asigura conectivitatea între centrele turistice importante de pe Valea Prahovei, are la momentul actual avizat traseul final.

Autostrada va avea 12 tuneluri, cu o lungime totală de 12 km, peste 60 de poduri/pasaje, care au peste 28 de km lungime, dar şi 12 noduri rutiere. Traseul autostrăzii traverseaza 23 de primării, proiectul fiind estimat la 5,5 miliarde de euro.

România riscă să piardă 300 de milioane de euro pentru calea ferată Braşov-Sighişoara

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a avertizat că România riscă să piardă până la 300 de milioane de euro din finanţarea pentru calea ferată Braşov-Sighişoara deoarece în ultimii șapte ani nu s-au făcut niciun fel de lucrări la acest proiect.

Pot să vă spun că există posibilitatea, riscul, de a pierde până la 300 de milioane de euro din finanţarea pe Braşov-Sighişoara pe cale ferată, un proiect care a fost depus în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei în mecanismul financiar anterior, deci nu cel curent, iar acolo, din cauza faptului că nu s-au efectuat lucrări, este posibil ca acei bani să fie pierduţi.

Sunt două variante: ori se recunoaşte acest fapt, ori se mai fac măcar parţial anumite lucrări ca să nu se piardă în totalitate”, a declarat Adina Vălean, precizând că, „din înţelegerea noastră”, s-a ajuns aici deoarece nu s-au realizat lucrări în ultimii circa şapte ani la acest proiect.

Am mai discutat despre defazarea proiectelor din Connecting Europe Facility, dar acum s-a ajuns la o limită, nu mai poate fi prelungită”, a mai spus Vălean, potrivit Agerpres.

Previous Story

Brașov. Poliția i-a găsit pe cei care au dat foc la pasajul din Centrul Civic. „Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii participației fiecăruia și conturării situației de fapt”

Next Story

Video Brașov. Mistreţi, la plimbare la Dedeman