22,000. Ceaușescu certa Brașovul pentru numărul mare de apartamente: „Desigur, este un lucru bun, deşi era necesar să se ţină seama că în judeţul Braşov mai sunt şi alte oraşe şi localităţi industriale, şi trebuie avută în vedere şi dezvoltarea lor”

Last Updated on octombrie 8, 2023 Cele mai mari cartiere ale Brașovului au ost construite în perioada 1960-1980. La un moment dat, Ceaușescu a criticat conducerea Brașovului pentru numărul mare de apartamente construit, în condițiile în care materialele de construcție trebuiau să ajungă și în alte orașe industriale din județ, Făgăraș, Codlea, Săcele, Râșnov.

În cincinalul pe care l-am încheiat, în judeţul Braşov s-a realizat un volum de investiţii de peste 31 de miliarde lei, cu 11 miliarde mai mult decit în cincinalul 1971—1975. Au fost date în folosinţă peste 30 000 de apartamente, cu aproape 12 000 mai mult decit în cincinalul precedent;

22,000. Ceaușescu certa Brașovul pentru numărul mare de apartamente: „Desigur, este un lucru bun, deşi era necesar să se ţină seama că în judeţul Braşov mai sunt şi alte oraşe şi localităţi industriale, şi trebuie avută în vedere şi dezvoltarea lor” 1
(Ceaușescu la Întreprinderea de Autocamioane)

Numai în municipiul Braşov s-au dat în folosinţă cu 12 000 de apartamente mai mult decit în cincinalul anterior. Se pare că această depăşire s-a materializat în, principal în municipiul Braşov, unde s-au construit circa 22 000 de apartamente.

Desigur, este un lucru bun, deşi era necesar să se ţină seama că în judeţul Braşov mai sunt şi alte oraşe şi localităţi industriale, şi trebuie avută” în vedere şi dezvoltarea lor” declara Ceaușescu în ianuarie 1981.

România Liberă, ianuarie 1981 (Anul 39, nr. 11254-11278)1981-01-17 / nr. 112

FRUMOS, DURABIL, CONFORT ABIL-atribute ce nu trebuie să lipsească din nici un apartamentnou construit

Ridicarea calităţii în domeniul construcţiilor de locuinţe are, după cum bine se cunoaşte, o însemnătate majoră pentru economia naţională. O construcţie de calitate înseamnă nu numai investirea ei cu atribute ce o înscriu în tonul şi realizările epocii,

ci se aplică pozitiv asupra eficienţei activităţii economice, pentru că aceasta concură la micşorarea cheltuielilor de întreţinere, o fiabilitate ridicată. Trei sunt elementele principale care condiţionează calitatea lucrărilor de construcţii, indiferent că este vorba de o lucrare cu caracter industrial sau un bloc de locuinţe.

Este vorba de calitatea proiectului, de calitatea materialelor de construcţii şi de cea a execuţiei propriu-zise. Şantierul nostru, ca verigă a acestui lanţ, are în cartea sa de vizită semnătura de constructor al celui mai mare cartier al Braşovului — „Steagul roşu”.

In acest an noi trebuie să realizăm mai mult de 1000 apartamente. Una din sarcinile noastre de bază este să executăm aceste locuinţe în condiţii de calitate corespunzătoare, să facem în aşa fel ca atributele frumosului, durabilului, confortabilului să nu lipsească din nici un apartament nou construit.

O atare sarcină a angajat colectivul nostru pe variate planuri. Sub îndrumarea comitetului de partid, conducerea şantierului a abordat — ca problemă centrală de care depinde îmbunătăţirea calităţii în execuţie — factorul om, în acest context, am avut în vedere ridicarea nivelului de pregătire profesională a constructorilor noştri.

O primă măsură luată în acest sens este organizarea unor cursuri de ridicare a calificării pentru zidari, betonişti, muncitori, în vederea ridicării cunoştinţelor tehnice la personalul de specialitate,, cadrele de pe şantier au participat la o serie de „colocvii profesionale”, organizate cu concursul forului nostru tutelar.

Astfel, specialiştii din cadrul Trustului 5 au prezentat în faţa cadrelor tehnice de pe şantier noutăţile în tehnologia de execuţie a construcţiilor noi, metode moderne, materialele noi. Aceste colocvii au fost urmate de seminarizare, fapt care a ridicat ştacheta exigenţei faţă de propria pregătire la fiecare inginer şi tehnician.

22,000. Ceaușescu certa Brașovul pentru numărul mare de apartamente: „Desigur, este un lucru bun, deşi era necesar să se ţină seama că în judeţul Braşov mai sunt şi alte oraşe şi localităţi industriale, şi trebuie avută în vedere şi dezvoltarea lor” 2

Fireşte însă că măsurile, intenţiile de ordin teoretico-profesional, oricît de bune ar fi, nu sunt suficiente, ele nu duc automat la ridicarea calităţii în execuţie, dacă nu sunt coroborate cu o activitate organizatorică, care să faciliteze materializarea practică, a cunoştinţelor acumulate, iar pe acest fond al problemei săcreeze responsabilitatea fiecărei formaţii,a fiecărui constructor faţă de calitatea lucrului executat. In atingerea acestui deziderat, de un real sprijin a fost extinderea acordului global, dar nu numai ea. Este interesant săamintesc în această ordine de idei o măsură, cu funcţii complexe, luată de conducerea şantierului. Respectiv s-a introdus metoda de predare-primire a lucrărilor pe faze de execuţie între loturile de muncitori specializate. Practic cum decurg lucrările ?

Se ştie că în execuţia unei construcţii intervine unflux de faze. După ce o formaţie a executat faza ce-i revenea, în prezenţa formaţiei ce o succede se face recepţia lucrărilor executate, sunt analizate şi consemnate toate deficienţele calitative, se trece la refacerea lor prompt. Printre multele semnificaţii ale acestei metode este şi aceea că ea instituie controlul reciproc între echipe şi brigăzi, cu toate consecinţele pozitive ce decurg din aceasta.

O altă măsură de natură organizatorică menită să înlesnească îmbunătăţirea calităţii lucrărilor şi în special a finisajelor, este executarea de „apartamente etalon”,care odată recepţionate de beneficiar constituie un model, un ghid, pentru realizarea celorlalte. Una stfel de apartament etalon am executat deja la blocul 85 din cvartalul Ilărman-Zizin. Legat de acest apartament etalon este de relevat că deşi executat în condiţii de calitate indiscutabile el a fost supus totuşi unui examen critic, la care au participat atît specialiştii din sfera proiectării cît şi din execuţie.

Cu acest prilej s-au făcut noi propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii apartamentelor executate în cvartalul amintit. (Drum Nou 1971)

Previous Story

Vlad Pascu a fost trimis în judecată, alături de părinții săi. Câți ani de închisoare riscă, tânărul drogat, care a ucis o fată din Brașov

Next Story

(Video) Prima ninsoare din România! Vreme rece și în Brașov. În 15 noiembrie, Poiana Braşov va fi pregătită pentru schi