Last Updated on iulie 10, 2023 Cei de la Turnul Sfatului, ziar din Sibiu, au făcut o comparație între strada Republicii din Brașov și strada Bălcescu din Sibiu. Brașovul încă suferă enorm la capitolul evenimente. Starea de amorțeală din anii anteriori nu a fost depășită, parcă celor de la Primărie le este rușine să organizeze evenimente serioase, care să atragă publicul. O simplă paradă cu personaje de poveste ar umple Piața Sfatului cu copii și părinți.
Strada Bălcescu este pur și simplu invadată de gogoși, vată de zahăr și covrigi. Covrigăriile de pe Republicii arată mai modern. „Centrul Brașovului pare mult mai modern decât cel al Sibiului. Nu am numărat mai mult de 4-5 covrigării în centrul Brașovului, afaceri care sunt în abundență în Sibiu. Excesiv de multe, încât ai impresia că undeva trebuie să fie și un carusel de iarmaroc. E din același film: gogoși, vată de zahăr și covrigi.
(foto Brasov.net)
În plus, în Brașov găsești mult mai multe magazine în care poți cumpăra și altceva decât statuete cu Dracula, ii îndoielnice și globuri chinezești. Nu lipsesc din Brașov magazine de marcă, dar și mici puncte de vânzare ale unor ateliere locale.
Interesant la Brașov, spre deosebire de Sibiu, e că terasele sunt amplasate pe mijlocul pietonalei și funcționează pe principiul meselor din zona de food-cort de la mall. Îți cumperi mâncarea și te așezi pe cea mai apropiată terasă.
(Strada Nicolae Bălcescu, Sibiu)
Pe străduțe, însă, fiecare restaurant sau cafenea are propria terasă, pe modelul Sibiu, însă sunt mult mai simple, nu sunt încărcate cu tablă, plastic și lemnărie de prost gust.
Terasele din Brașov, de pe Republicii, au aproximativ aceeași formă și aceeași suprafață, spre deosebire de cele din Sibiu care au intrat într-o spirală a opulenței fără noimă. ” spun cei de la Turnul Sfatului.
„Am fost în Brașov, mă duc în fiecare an, foarte des în Brașov. Mie mi s-a părut plictisitor. Dacă te duci atât de des ca mine, îți va părea plictisitor. Am rude acolo, mă duc acolo în week-end, îmi place orașul, dar mi se pare plictisitor. E monoton. Am fost și în alte părți și am văzut foarte mare diversitate”, primarul Sibiului, Astrid Fodor, în martie 2016.
„Piața centrală din Brașov, însă, în ciuda prezenței Bisericii Negre, pare sub Piața Mare din Sibiu, însă brașovenii se chinuie de câteva luni să aleagă un proiect prin care să fie transformată substanțial” mai spun cei de la Turnul Sfatului.
Însă cel mai mare avantaj al Sibiului este că acolo ai ce face, spre deosebire de plictiseala din Brașov. Noua administrația a promis mai multe evenimente în Brașov dar sunt multe și mărunte, fără anvergură, de care nu știe mai nimeni, evenimente care se uită repede, nu atrag publicul. „Întreaga săptămână în Brașov a fost lipsită de evenimente cât de cât atractive. Niciun concert, ci doar obișnuitele filme de la cinema, piese de teatru pentru copii și eventual serate dansante în vreun club din oraș.
În Sibiu, pe de altă parte, am avut Turul Ciclist, târg de vinuri și muzică în Muzeul Astra, concerte în mai multe locații cu ocazia Zilelor Americane, plus turneu de volei pe plajă în chiar buricul târgului, în Piața Mică” au concluzionat cei de la Turnul Sfatului.
La Sibiu a avut loc Festivalul Internațional de Teatru, la Brașov Festivalul Comediei. La nivel de percepție și participare a publicului larg, festivalul din Sibiu a fost mult superior. De exemplu, Piața Mare din Sibiu a fost dedicată acestui eveniment, cu concerte, Piața Sfatului a fost dedicată Târgului de Carte Gaudemus. Nicio legătură cu Festivalul Comediei.