Last Updated on iulie 29, 2023 Brașovenii sunt invitați în această seară la un spectacol de excepție. Filarmonica Brașov propune în cadrul Culturama un eveniment cu totul unic pentru peisajul artistic românesc. Începând cu ora 20:30, în Piața Sfatului va avea loc evenimentul SERENE & Rahmaninov’s Artificial Intelligence. În cadrul acestuia, pianista americană SERENE cântând alături de orchestra Filarmonicii Brașov, condusă de maestrul Andrej Vesel!
SERENE va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov purtând pe cap coroana Neurosity care îi va măsura undele cerebrale. Activitatea acestora va fi transformată de artistul vizual american Koto, cu ajutorul inteligenței artificiale, într-o animație în timp real, care va fi proiectată pe fundalul scenei, scrie Brasov.net.
Acest eveniment inovator este o raritate nu doar pe plan local, ci și internațional, aducând împreună artiști de mare valoare și ultimele tehnologii.
După acest eveniment, Filarmonica Brașov mai propune un concert de excepție și pe 1 august. Acesta va avea loc la Sala Patria și va începe la ora 20. În cadrul acestui concert, Orchestra de Tineret Sweelinck a Olandei, care este cea mai veche orchestră din Amsterdam, va urca pe scena Filarmonicii Brașov.
Dirijorul concertului este maestrul Konradin Herzog, iar în program sunt Concertul pentru orchestră de Béla Bartók, L’Apprenti Sorcier de Paul Dukas, piesa Alborada del Gracioso de Maurice Ravel și celebra Suită „Pasărea de foc” de Igor Stravinsky. În mod excepțional, la acest concert, intrarea este gratuită.
În luna august, evenimentele filarmonicii continuă cu recitaluri de jazz în fiecare marți în Piața Sf. Ioan, iar vineri, pe 4 august, la Brașov va avea loc recitalul de percuție Meet the Beat, cu Ansamblurile de percuție Cantus Mundi, coordonate de Zoli Toth și cu Ansamblul de percuție al Colegiului Național de Artă George Apostu din Bacău, coordonat de Mihai Bălan.
Culturama înseamnă douăsprezece ore de producții culturale caracterizate de diversitate, dar și de fuziune firească a artelor: muzica, teatrul, filmul și literatura, dansul și artele vizuale, asistate de cele mai inovatoare mijloace tehnice, vor crea împreună un eveniment artistic unic pentru brașoveni și turiști deopotrivă, scrie Hotnews.
Programul zilei de sâmbătă se deschide cu o piesă de teatru pentru cei mici – o punere în scenă a poveștii de iubire dintre Izabela și Leandro, căreia i se opun Signor Pantalone și Il Capitano.
La Turnul Alb, o călătorie artistică conduce vizitatorii de la un palier al bastionului la altul prin muzică și dans,
Pe scena din Piața Sfântul Ioan, publicul se va bucura de dansuri populare transilvănene în interpretarea ansamblului studențesc „Junii Brașovului” și a „Junilor Cetății” din Rupea.
După prânz, clădirea Astra va găzdui o călătorie prin lumea fascinantă a filmului sub titlul „A șaptea artă și muzele ei”.
În fața clădirii Banca de Cultură din centrul orașului se va asculta folk cu Om Bun.
Tot la Banca de Cultură, cei interesați sunt invitați să participe de la ora 16.00 la un dialog și o sesiune de autografe cu Theodor Paleologu & Carmen Gheorghe.
Imediat după, în Piața Brassai, publicul va putea asista la un spectacol de teatru alternativ montat în premieră absolută, inspirat de opera lui Cristian Popescu, cu titlul „Viața mea din Flori”, în regia lui Gavriil Pinte și în interpretarea lui Florin Coșuleț, pe muzica originală compusă de Zeno Apostolache și interpretată de violoncelistul Filip Papa și pianistul Horia Mihail.
Seria de concerte #Culturama începe cu jazz & blues alături de Soul Serenade & Alexandru Olteanu, urmat de POPFOLKLORICA cu Ovi & Cazanoi Brothers feat. Sorin Zlat – muzică fusion creată de un mix de artiști cu influențe și background-uri muzicale diferite.
La lăsarea serii, localnici și turiști deopotrivă vor avea parte de o experiență artistică unică. SERENE, pianistă și programatoare IT din New York, va interpreta pe scena din Piața Sfatului Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Rachmaninov purtând pe cap coroana Neurosity care îi va măsura undele cerebrale.
Publicul va fi martor la ceea ce simte și gândește interpreta, totul într-o proiecție video realizată cu ajutorul Inteligenței Artificiale de către artistul vizual Koto. Dirijorul concertului este Andrej Vesel din Viena.
Programul zilei se încheie în Piața Sfatului. Carmina Burana, muzica de inspirație medievală a lui Carl Orff în interpretarea Orchestrei Simfonice Apollonia și a Corului Excelsior din Timișoara, sub bagheta dirijorului Radu Popa, va fi însoțită de un show spectaculos de lasere creat de artistul Tom Brânduș.
La #Culturama, la Banca de Cultură Apollonia, va fi și o zi plină de ateliere de creație.
Cei mici vor învăța cum să creeze obiecte din lemn, cei mari vor picta, croșeta sau vor lucra cu lână împâslită. Înscrierile se pot face printr-un mesaj privat pe paginile de Social Media ale Centrului Cultural Apollonia.
Accesul la toate evenimentele este liber. Lansarea Centrului Cultural Apollonia este marcată și de apariția primului număr al publicației lunare Culturama, un ghid cultural pentru Brașov.