Brașov. O fermă cu 400 de vaci este dotată cu roboţi. Vițeii sunt hrăniți cu biberoane speciale, iar când mai cresc, roboții le prepară lapte praf.

Last Updated on iulie 21, 2023 Lipsa forței de muncă își găsește rezolvare: roboți. Doar 7 persoane au grijă de 400 de vaci la o fermă din Brașov. Roboţii de la Bod hrănesc viţeii de la naștere, mulg vacile automat, le masează și au grijă să fie hrănite bine și la timp.

Roboții, ajutați de softuri și de senzori, au grijă ca vițeii nou-născuți să primească lapte matern ca hrană. Vițeii sunt hrăniți cu biberoane speciale, iar când mai cresc, roboții le prepară lapte praf. Folosesc cantitatea perfectă și încălzeasc apa la temperatura ideală. Fiecare vițel este identificat în momentul în care vine să se hrănească. Și tot roboții îl înţarcă la momentul potrivit, scrie tvr.

Brașov. O fermă cu 400 de vaci este dotată cu roboţi. Vițeii sunt hrăniți cu biberoane speciale, iar când mai cresc, roboții le prepară lapte praf. 1

Vacile au parte de toate condițiile de hrană și adăpare. Au la dispoziție chiar și dispozitive de masaj, cu senzori de mișcare.
Vacile sunt mulse de 3 roboți care se pot ocupa de 70 de animale pe zi. Animalele merg singure la muls atunci când simt că au ugerele pline. Dacă nu, sunt atrase cu mîncare.

Laptele este verificat la mulgere, dar și înainte de predare la procesatori. Vasele de depozitare a laptelui se spală și se dezinfectează singure, printr-un sistem computerizat.

Mircea Dumitru a început demersurile pentru construirea acestei ferme în anul 2012. A reușit să acceseze finanțare europeană abia la a treia încercare. Chiar și așa a contribuit în final cu 50% din suma de 1.700.000 de euro, cât a valorat investiția.

Nu este singurul fermier în căutare de soluții pentru a evita lipsa forței de muncă, o problemă care se adâncește de la an la an.

Reprezentanții fermierilor mai spun că o parte dintre ei s-au orientat către forța de muncă din țări precum Nepal sau Sri Lanka, personal care este însă slab calificat.

Preconizata eliminare a facilității fiscale prin care angajații din agricultură și industria alimentară sunt scutiți de plata asigurărilor de sănătate va adânci criza în domeniu, iar multe ferme ar putea să se închidă definitiv.

Un fermier din Făgăraș a apelat la roboți pentru a-și mulge vacile, din cauza deficitului de forță de muncă

Un fermier din Făgăraș disperat din cauza deficitului de forță de muncă din zootehnie a ajuns să apeleze la roboți pentru a își mulge vacile. Se pare că vacile sunt mai mulțumite de acest sistem de mulgere, dat fiind că producția a crescut în ferma lui Raul Gușeilă.

Deocamdată, ferma noastră se bazea­ză mai mult pe o agricultură convenţională. Folosim roboţi de muls, pentru că ştim că este o problemă mare cu forţa de muncă, mai ales în zootehnie. Roboţii de muls au salvat cam 50-60% din această problemă. Urmează să implementăm cât mai multe teh­nologii care să ne ajute în procesul de reducere a nevoii de personal“, a spus Raul Guşeilă, adminis­trator al Riagro Expe­rimental, potrivit dailybusiness.ro.

Vacile sunt mai fericite când sunt mulse de roboți

Compania Riagro Experimental, pe care o conduce, co­mer­cializează drone agricole, însă Raul Guşeilă a făcut referire la ferma părinţilor săi din Făgăraş, care cresc vaci şi oi, dar produc şi cereale. Acesta a explicat faptul că au cumpărat roboţi care să mulgă vacile – 150 la număr. Se pare că vacile sunt mai relaxate şi le-a crescut pro­ducţia de lapte. Acesta a menţionat anteri­or că au încercat să folosească roboţi şi pentru ovine, însă nu a funcţionat, scrie Biz Brasov.

Previous Story

Părinții care au copii cu vârsta de până la 11 ani pot lucra de acasă 4 zile lunar. Legea a fost promulgată

Next Story

(Video) Brașov. O explozie puternică s-a produs într-un bloc de garsoniere din Zărneşti. 4 oameni au fost răniți