Urşii au ajuns aproape de Primăria Săcele. „Urşii devin tot mai curajoşi şi intră în grădinile şi curţile oamenilor”

Last Updated on iunie 9, 2023 Probleme cu urșii și la Săcele. Situația a fost reclamată de consilierul judeţean braşovean Ciprian Sterpu. El spune că urşii devin tot mai curajoşi şi intră în grădinile şi curţile oamenilor.

Urşii apar tot mai des pe străzi, inclusiv aproape de centrul oraşului. Au ajuns inclusiv pe strada Mihai Eminescu, la mică distanţă de Primăria Săcele. Practic, urşii au fost văzuţi aproape în toate zonele oraşului, de la intrarea dinspre Braşov, până în zona Gârcini. Ba mai mult, urşii devin tot mai curajoşi şi intră în grădinile şi curţile oamenilor, care devin tot mai speriaţi şi nemulţumiţi de situaţie”, a declarat Sterpu, citat de bzb.ro.

Urşii au ajuns aproape de Primăria Săcele. „Urşii devin tot mai curajoşi şi intră în grădinile şi curţile oamenilor” 1

El a menţionat că, în acest moment, pentru capturarea animalelor se foloseşte o singură cuşcă. „Este insuficientă. Primăria, poate în parteneriat cu ONG-urile de specialitate, ar trebui să facă astfel încât să fie amplasate mai multe cuşti pentru a captura urşii. De asemenea, este nevoie de o intensificare a pândelor, dar şi de o creştere a frecvenţei de ridicare a deşeurilor menajere, astfel încât animalele să nu mai fie tentate să vină în oraş”, a continuat Sterpu.

35.000 de euro, omul omorât de urs

Curtea de Apel Braşov a decis prin sentinţă definitivă ca Ministerul Mediului să plătească 35.000 de euro urmaşilor unui bărbat din comuna Teliu, judeţul Braşov, care nu a supravieţuit atacului de urs. Acest om a fost găsit de către un trecător agonizând într-un şanţ pe marginea DN10. Avea faţa sfâşiată atât de rău încât i se vedeau osul mandibulei, iar pieptul, la fel. Martorii au explicat că omului i se vedeau pur şi simplu coastele.

Martorul a precizat că locul în care a găsit victima este situat într-o zonă aflată în afara localităţii Teliu, în care există mai multe culturi de porumb, zonă situată în aproprierea podului rutier de peste râul Tărlung, care se află în preajma unei zone muntoase, la 2 km de pădurea care înconjoară localităţile Teliu şi Dobârlău. Bărbatul atacat în condiţii rămase neelucidate se pare că a încercat să scape urcându-se în maşina parcată la marginea drumului, dar nu a mai reuşit. În maşină au fost găsite urme de sânge, notează bzb.ro.

Cel mai probabil, bărbatului i s-a făcut rău şi a căzut la marginea drumului. Până la ambulanţa a mers pe picioarele lui, dar avea să moară la spital. Soţia acestuia s-a îndreptat în instanţă împotriva aceluiaşi Minister al Mediului, cerând daune de de 50.000 de euro. A primit în primă instanţă jumătate din suma cerută, pentru ca în apel judecătorii să pluseze cu încă 10.000 de euro.

Invazie de urși într-o zonă din România în care nu au mai fost văzuți până acum

Prezenţa unui urs a fost semnalată în comuna vasluiană Arsura, nişte tineri care au ieşit într-o pădure din zonă anunţând că au văzut urme ale animalului. Potrivit prefectului, 13 urși au fost văzuți în ultima vreme în Vaslui.

M-am deplasat personal în zona respectivă şi am văzut urmele care par să fie ale unui urs. Tinerii care au descoperit urmele ieşiseră la pădure. Este ceva neobişnuit pentru zona noastră. Poveştile despre un urs care a fost văzut pe dealurile din zona municipiului Huşi circulă de câteva zile“, a declarat presei edilul comunei Arsura.

Urşii au ajuns aproape de Primăria Săcele. „Urşii devin tot mai curajoşi şi intră în grădinile şi curţile oamenilor” 2

Potrivit rapoartelor oficiale, ursul a început să migreze spre est, venind dinspre Carpaţii Orientali şi a ajuns în judeţul Vaslui. În ultimele zile, în zona noastră au fost observate mai multe exemplare de urs şi se estimează că aproximativ 13 asemenea animale ar fi acum pe teritoriul judeţului Vaslui sau ar fi tranzitat zona.

În cadrul şedinţei CJSU, am discutat despre măsurile de protecţie şi siguranţă pe care populaţia ar trebui să le ia. În primul rând, oamenii sunt sfătuiţi să nu se apropie de urs, să nu încerce să-l hrănească şi să păstreze o distanţă cât mai mare de el.

Cetăţenilor li se recomandă să sune imediat la numărul de urgenţă 112 şi să transmită autorităţilor informaţiile relevante, precum locul unde a fost observat animalul şi numărul aproximativ de exemplare“, a spus prefectul de Vaslui Daniel Onofrei, conform Stirile Pro Tv.

Previous Story

Aeroportul Brașov. Prima cursă TAROM, a doua Dan Air, sosire de la Stuttgart, 69 de euro la clasa economic și de 299 de euro la business

Next Story

De la Brașov la mare cu Trenurile Soarelui. Vagoane climatizate, dotate cu prize electrice, toalete ecologice