Junii Brașovului vă invită la Jocul Strămoşesc al Tinerilor din Cacova, duminică

Last Updated on mai 26, 2023 Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, Tinerii din Cacova și Societatea Junilor Roșiori vă invită la joc duminică, 28 mai, pe drumul Poienii (vis-a-vis de parcarea Belvedere)!

Tinerii din Cacova vor coborî la orele 10.00 în Piata Unirii, în frunte cu serjile şi cu o formative, anume tocmită pentru această zi. În faţa Bisericii Sfântul Nicolae, tinerii se vor prinde în horă şi după, vor urca la „Chetriş”, la Crucea Junilor Roşiori, unde vor cânta Troparul Invierii, vor relua ritualul horei şi al aruncării buzduganului, apoi vor pleca după fete, anunță bzb.ro.

Junii Brașovului vă invită la Jocul Strămoşesc al Tinerilor din Cacova, duminică 1

Aducerea fetelor la joc va avea loc la orele 13.30, pe platoul din faţa Crucii Junilor Rosiori, perechile de tineri vor intra prin poarta amenajată de organizatori, apoi după ce fiecare pereche va încojura bradul în aplauzele mulţimii, toţi tinerii se vor prinde într-o horă a junilor, joc cu care începe orice petrecere sau eveniment tradiţional din Şchei.

In continuarea horei, tinerii şi băiatele vor prezenta jocurile tradiţionale pe care toţi braşovenii şi şcheienii trebuie să le cunoască: Brâul, Breaza, Ardeleana, Sârba şi Braşoveanca. Jocul se va încheia la ceasurile ser

Programul evenimentului Jocul tinerilor din Cacova:
👉10:00 în Piața Unirii – Hora Junilor și aruncarea buzduganului
👉13:30 la Troița Junilor Roșiori – Aducerea junițelor
👉14:00 la Troița Junilor Roșiori – Prezentarea dansurilor strămoșești
👉17:00 la Troița Junilor Roșiori – Prezentarea ținutei de seară

Junii Dorobanți au împlinit 100 de ani

Braşovul are, în prezent, şapte cete de Juni, însă nu dintotdeauna lucrurile au stat la fel. La început, cetele au fost mai puţine, însă acestea s-au înmulţit, în special după Războiul de Independenţă din 1877, când au apărut cete precum Junii Roşiori, care au luptat în război alături de românii de peste munţi, scrie bzb.ro.

În urmă cu 100 de ani, o parte a Junilor Curcani a decis să devină de sine-stătătoare. Avem, astfel, prima atestare documentară a Junilor Dorobanţi, care au sărbătorit evenimentul aşa cum se cuvine.

Sâmbătă dimineaţa, la ora 9:00, Junii Dorobanţi s-au strâns la Biserica Sfântul Nicolae, din Şcheii Braşovului, unde au participat la o slujbă de pomenire a junilor adormiţi şi de mulţumire. La ieşirea din biserică, junii, îmrepună cu femeile, au dansat hora în Piaţa Unirii. De aici, Junii Dorobanţi s-au deplasat spre Piaţa Sfatului, însoţiţi de muzicanţi. Aici au mers la Centrul Cultural Reduta, unde au aniversat secolul de existenţă.

„Încă de la început trebuie menţionat că este vorba de un secol de atestare documentară, deoarece Junii au existat mult înaintea acestei sute de ani. Pe strada Fântâniţei şi pe Pajiştei erau Junii Curcani. Potrivit documentelor, în 1923 s-au despărţit şi a apărut Societatea Junilor Dorobanţi”, a explicat vătaful Junilor Dorobanţi, Remus Lopătaru.

Advertisements
Previous Story

Brașov. Piața volantă în Triaj, sâmbătă

Next Story

Indiana Jones de Brașov. A avut numeroase aventuri în Africa. A făcut comerț cu fildeș și gumă arabică. A străbătut Nilul, a ajuns cu caravane cu cămile până la Cairo