Last Updated on aprilie 19, 2023 O brașoveancă a fost selectată de NASA pentru a participa la un experiment timp de un an într-o capsulă care va replica existenţa umană pe planeta Marte. Irina Anca Şelariu a fost selectată să facă parte din echipa de cercetători NASA care îşi propune să studieze cum ar putea decurge colonizarea planetei Marte.
„Irina şi-a început studiile la Universitatea Transilvania Braşov şi le-a continuat şi aprofundat în SUA. Extrem de pasionată de bioştiinţă, o vizionară a ştiinţei viitorului, o tânără modestă, independentă şi extrem de încrezătoare în forţele ei , nepoata noastră Irina este un excepţional exemplu de tânără femeie care, prin multă muncă şi pasiune, a atins un înalt punct al competenţei ştiinţifice profesionale”, a prezentat-o pe românca aleasă de NASA mătuşa ei, Elena Belloiu, conform bzb.ro.
Anca Şelariu este prezentată de NASA TV drept un microbiolog al Marinei Americane. Experienţa ei se întinde în domeniile descoperirii şi dezvoltării de vaccinuri, transmiterii prionilor (cea mai mică proteină infectantă identificată până în prezent) dezvoltarea terapiilor genetice şi managementul proiectelor de cercetare a bolilor infecţioase.
„Şelariu a obţinut o diplomă în filologie la Universitatea Transilvania din România, o licenţiere în ştiinţe în biochimie la Universitatea din Montclair, New Jersey şi un doctorat în ştiinţe biomedicale interdisciplinare la Universitatea Rutgers, New Jersey. Are, de asemenea, şi studii post-doctorale, la Universitatea din Fort Collins, Colorado”, o descrie pe româncă NASA TV.
Grace Douglas, cercetător NASA: „Vor petrece 378 de zile în acest habitat. Nu vor părăsi incinta. Noi va trebui să înțelegem modul în care (voluntarii) se vor acomoda având în vedere resursele disponibile și ce impact vor avea asupra performanței lor. “
Habitatul a fost construit în Houston cu ajutorul unei imprimante 3D. Spațiul include patru camere mici, două băi, o fermă verticală pentru cultivarea hranei, o sală de sport și mult nisip roșu, anunță Stirile Pro Tv.
Gustavo Valdes, CNN: „Dormitoarele sunt mici. Au 2 metri lățime și 4 metri lungime. Există un singur pat, un birou mic și un dulap pentru depozitarea bunurilor personale. Acesta este unul dintre puținele spații unde nu există camere de supraveghere, care să monitorizeze fiecare aspect al misiunii. Aceste cutii vor fi folosite pentru a vedea dacă vor putea să crească plante, fructe sau legume, în acest spațiu mic, pentru că nu e ușor să aduci provizii pe Marte. “