Last Updated on februarie 10, 2023 Reprezentanții Romsilva anunță că au reușit să fotografieze o căprioară complet albă, cu o cameră cu senzori la unul din punctele de hrănire din Parcul Natural Bucegi. Acest „colorit” al blănii este datorat albinismului care este o tulburare genetică, caracterizată prin lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină, pigmentul responsabil cu colorarea pielii, a ochilor și a părului, explică Romsilva, pe pagina sa de Facebook, potrivit G4 Media.
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva: „Raritate în fauna României – căprioară albă în Parcul Natural Bucegi.
Apariție surpriză la unul din punctele de hrănire monitorizate de colegii nostri de la Romsilva – Administrația Parcului Natural Bucegi. O căprioară complet albă, camuflată perfect pentru iarnă, a fost fotografiată de camera cu senzori.
Acest “colorit” al blănii este datorat albinismului care este o tulburare genetică, caracterizată prin lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină, pigmentul responsabil cu colorarea pielii, a ochilor și a părului.
Albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice, are loc din cauza unei dezordini congenitale hipo-pigmentare, caracterizată de absența parțială sau totală a melaninei, pigmentul natural . Această culoare dezavantajează animalul pentru că iese foarte tare în evidență, în afara sezonului hibernal.
În lumea animală, apariția exemplarelor albinoase este de regulă, un indicator al densității ridicate. Aceste tulburări genetice apar în urma fenomenului numit consangvinizare, adică fecundarea exemplarelor înrudite.
Credit foto: Obancea Cătalin, Parcul Natural Bucegi”
Animalele exotice de la Zoo Brașov, protejate de ger
Animalele sălbatice de la Grădina Zoologică Brașov care provin din zone calde sunt închise la căldură în aceste zile, când se anunță ger de minus 16 grade Celsius. Rația de hrană este suplimentată.
„Dintre animalele care nu sunt obișnuite în mediul lor natural cu asemenea temperaturi scăzute aș putea menționa primatele, zebrele, suricatele. Cam acestea pun cele mai mari probleme din acest punct de vedere, însă, în momentul actual, sunt închise în adăposturile interioare, unde au condițiile necesare de temperatură”, a precizat Roger Rois, șef serviciu Grădina Zoologică Brașov, potrivit Adevarul.
( FOTO Ioan Buciumar)
Hrană suplimentară în lupta cu gerul
Pentru aceste animale exotice, îngrijitorii au luat măsuri speciale și în ce privește alimentația.
„Pentru toate animalele, o regulă valabilă este că pe timpul iernii hrana li se suplimentează cu multivitamine și minerale care să le ajute să treacă peste perioada mai geroasă și, în același timp, li se crește rația, ca să le mărim aportul de proteine”, a mai dezvăluit Roger Rois.