Foto Brașov. Nori sub formă de OZN. Cum îi explică experții

Last Updated on februarie 22, 2023 Brașovul a avut parte luni seara de un spectacol deosebit. Nori lenticulari sub formă de OZN.  Locuitorii din Brașov și  Codlea au surprins luni seară, pe data de 20 februarie, un fenomen meteorologic spectaculos.

O formațiune de nori de un portocaliu strălucitor, asemănătoare cu un OZN care se pregătește să aterizeze pe Pământ, a oferit oamenilor o priveliște de-a dreptul încântătoare, potrivit impact.ro.

Foto Brașov. Nori sub formă de OZN. Cum îi explică experții 1
(Cornel Flore: OZN Brașov 🤣)

Foto Brașov. Nori sub formă de OZN. Cum îi explică experții 2
dig

Foto Brașov. Nori sub formă de OZN. Cum îi explică experții 3

Imaginea deosebită a ajuns pe internet și a devenit rapid virală, stârnind tot felul de comentarii, însă explicația este mai simplă decât pare. Este vorba despre un fenomen atmosferic special, care în jargonul tehnic se numeşte Altocumulus lenticularis, adică, altfel spus, nor lenticular.

Acești nori extrem de frumoși se formează doar în zonele montane și sunt cunoscuți pentru aspectul lor asemănător unei farfurii zburătoare. Fenomenul din județul Brașov și-a făcut apariția chiar la apusul soarelui, astfel că spectacolul de culori a fost unul și mai intens.

Foto Brașov. Nori sub formă de OZN. Cum îi explică experții 4 Foto Brașov. Nori sub formă de OZN. Cum îi explică experții 5 Foto Brașov. Nori sub formă de OZN. Cum îi explică experții 6

Acest tip de nor, care se mai numește și nor „OZN”, are forma unei farfurii sau a unei lentile convergente și apare de obicei în zonele montane. Formarea lui depinde de condițiile de mediu și cele atmosferice, cum ar fi vântul, presiune atmosferică, umiditatea și temperaturile existente în acel moment, potrivit Digi 24.

Foto Brașov. Nori sub formă de OZN. Cum îi explică experții 7
(Gismeteo.ro Brașov, Codlea 🌤️Altocumulus Lenticularis. Nori lenticulari cu aspect de OZN 📸Ioan Petrea)

Acești nori sunt sunt pur și simplu aer umed care s-a condensat deasupra unui vârf muntos. Cunoscuți sub denumirea științifică de altocumulus lenticularis, acești nori stranii se formează atunci când temperatura aerului scade, iar picăturile de umezeală sunt împinse pe o pantă abruptă de vântul și curenții de aer puternici. Norii lenticulari pot cauza turbulențe dacă sunt traversați de avioane.

Advertisements
Previous Story

Auchan Brașov a concediat toți casierii din hipermarketul din Mall-ul Coresi

Next Story

Efectul recensământului. Codlea nu mai poate fi municipiu, Predeal şi Rupea ar trebui să fie sate