Efectul recensământului. Codlea nu mai poate fi municipiu, Predeal şi Rupea ar trebui să fie sate

Last Updated on februarie 22, 2023 Recensământul a dezvăluit că localitățile Codlea, Predeal şi Rupea trebuie retrogradate deoarece a nu mai îndeplinesc criteriul „populaţie”.

La noi, la Braşov, avem la Predeal, Rupea şi Codlea o populaţie mai mică decât în 2011, în sensul că aceste localităţi chiar au căzut sub pragurile la nivelul cărora se aflau la recensământul de acum 12 ani”, a precizat directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov, Mihaela Pâtea, citat de bzb.ro.

Efectul recensământului. Codlea nu mai poate fi municipiu, Predeal şi Rupea ar trebui să fie sate 1

Datele culese la recensământ arată că Predealul are 4.020 de locuitori, iar Rupea 4.907 locuitori. Legea prevede că într-o localitate, ca aceasta să poată fi încadrată ca oraş, trebuie să existe cel puţin 5.000 de locuitori. De asemenea, municipii pot fi oraşele cu minim 25.000 de locuitori, iar Codlea mai are, potrivit datelor culese, 20.534 de locuitori.

Prefectul judeţului, Cătălin Văsii, aminteşte că datele culese se referă la populaţia rezidentă, nu la cei care au domiciliul în aceste localităţi. În al doilea rând, vorbim de date provizorii.

„În privinţa reclasificării unor localităţi, potrivit Legii 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional, secţiunea a IV-a, reţeaua de localităţi, trecerea localităţilor de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populaţiei prin referendum şi a instituţiilor implicate, în condiţiile legii”, a declarat Cătălin Văsii, citat de Adevarul.

Până acum, în România modificările de statut ale localităţilor erau în sensul creşterii rangului, de la comună la oraş sau de la oraş la municipiu. Aceste schimbări ar presupune reducerea numărului de consilieri locali şi a salariilor angajaţilor din primării, dar şi a taxelor şi impozitelor locale.

Previous Story

Foto Brașov. Nori sub formă de OZN. Cum îi explică experții

Next Story

Braşovul va avea 24 de „ghene” de gunoi îngropate. Primăria a stabilit amplasamentele din cartiere