Last Updated on octombrie 4, 2022 Automatele ,,PETrică” vor oferi bilete RATBV în schimbul ambalajelor până la sfârșitul anului viitor. Până la intrarea în vigoare a Sistemului de Garanție-Returnare, brașovenii pot duce PET-urile, sticlele și dozele la cele 3 sisteme automate pentru colectarea ambalajelor reciclabile. În schimbul lor vor primi titluri de călătorie RATBV. 50 de ambalaje pentru două călătorii cu autobuzele RATBV.
Având în vedere că prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1.074/2021, prin care se introduce sistemul Garanție-Returnare, nu au intrat în vigoare la 1 octombrie, așa cum era anunțat, iar Ministerul Mediul are în dezbatere publică un proiect de prorogare a termenului pentru 30 noiembrie 2023, Municipalitatea va continua proiectul ,,PETrică”. Este vorba despre cele trei sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile – PET-uri, sticle și doze de aluminiu – instalate în cartierele Valea Cetății, Astra și zona Gării, care le permit celor care reciclează să călătorească gratuit cu mijloacele de transport RATBV, anunță Primăria Brașov.
„După intrarea în vigoare a Hotărârii Consiliului Local nr. 792/2022 privind prelungirea campaniei «Bine faci, bine primești!» și semnarea actelor adiționale subsecvente, brașovenii vor putea primi, din nou, titluri de călătorie pentru transportul în comun. Conform estimărilor, termenul pentru reluarea preschimbării tichetelor eliberate de cele trei sisteme în bilete RATBV este săptămâna 10 – 16 octombrie”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.
Vă reamintim că primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia primei ediții a Forumului Orașelor Verzi, iar în luna martie a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cele 13 luni de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze peste 1 milion de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 1.417.054 recipiente colectate în 391 de zile, cu o medie zilnică de 3.624 de ambalaje.
PETrică II, montat în cartierul Astra, a colectat, începând cu 7 ianuarie, 1.566.090 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cele 3, cu o medie zilnică de 5.779 ambalaje.
Pe 18 februarie, pe B-dul Victoriei – zona pietonală din fața complexului comercial Rapid – a fost pus în funcțiune și cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Și PETrică III și-a dovedit eficiența, cele 1.301.120 de recipiente colectate până în prezent, cu o medie zilnică de 5.707 ambalaje, clasându-l pe locul 2, într-un top al eficienței.
De la începerea programului au fost colectate 1.837.503 de PET-uri la cele trei automate, 1.482.908 de doze de aluminiu și 963.853 de sticle, adică un total de 4.284.264 recipiente.
Programul PETrică a fost lansat ca proiect pilot, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a cincizeci de ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport. Fiecare sistem „PETrică“ este compus din 3 echipamente de reciclare, fiecare specializat pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac. Aparatele sunt furnizate de Envipco – o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate, anunță brasovtv.com.
Sistemele automate de colectare „PETrică“, instalate de municipalitate împreună cu cei doi parteneri Envipco și Brai-Cata, erau prevăzute să funcționeze până la 1 octombrie 2022, dată la care trebuia introdus și în țara noastră sistemul din alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o recuperează la returnarea ambalajului.