(Foto) Camioanele Roman SA produse la Brașov sunt încă la mare căutare în Cuba

Last Updated on iulie 11, 2022 Camioanele Roman SA produse la Brașov încă sunt folosite intens în Cuba. Fabrica de camioane Roman SA din Braşov a fost una care, în timpurile sale de apogeu, concura la volumele de producţie cu producători europeni renumiţi, precum Scania, nemaivorbind de cei din estul Europei, precum Tatra.

Iar camioanele din Braşov erau exportate în zeci de ţări ale lumii, o mare pare din ele fiind socialiste, fireşte. Cuba a fost una din pieţele importante de export. Şi, din cauza embargourilor şi izolării acestei ţări, durata de viaţă a vehiculelor din această ţară e mult mai lungă decât în alte părţi, oamenii reparându-şi maşinile şi camioanele chiar şi atunci când acestea au zeci de ani în exploatare.

(Foto) Camioanele Roman SA produse la Brașov sunt încă la mare căutare în Cuba 1

Tocmai asta face ca până şi în prezent, în anul 2022, în Cuba să mai „muncească” zeci de camioane Roman. Localnicii le tratează ca pe o parte firească din peisaj, iar turiştii ies prea puţini în afara Havanei sau a plajelor pentru a le observa.

(Foto) Camioanele Roman SA produse la Brașov sunt încă la mare căutare în Cuba 2

Un fotograf cubanez, pe nume Maikel Bernal, trăieşte în provincia Holguin, departe în adâncul ţării, spre est, şi totodată departe de Havana. Fotograful e pasionat de camioane şi vehicule speciale şi şi-a făcut un hobby din a surprinde asemenea vehicule, care-i par interesante, pe care le publică pe pagina sa, scriu cei de la piataauto.md.

(Foto) Camioanele Roman SA produse la Brașov sunt încă la mare căutare în Cuba 3

Şi printre vehiculele surprinse de Maikel Bernal se întâlnesc foarte des şi camioane Roman. Sigur, sunt frecvente şi cele venite din fosta URSS, sau din China de azi, dar frecvenţa mare cu care sunt surprinse camioanele româneşti relevă cât de multe sunt acestea la număr în provinciile cubaneze şi cât de multe dintre ele continuă să muncească zi de zi, potrivit Biz Brasov.

(Foto) Camioanele Roman SA produse la Brașov sunt încă la mare căutare în Cuba 4

Fotograful menţionează şi timpul în care surprinde fotografiile, iar toate fotografiile incluse în acest articol sunt făcute în anul 2022, deci vorbim de camioane surprinse în prezent.

(Foto) Camioanele Roman SA produse la Brașov sunt încă la mare căutare în Cuba 5

Întreprinderea de Autocamioane Brașov a fost înființată în 1921, sub numele de ROMLOC, producând pe atunci material rulant, mai târziu motoare și automobile

După venirea comuniștilor la conducere, în 1948, firma ia denumirea de „Steagul Roșu”. Treptat, s-a specializat pe producția de autocamioane și, mai târziu, de autoutilitare.

Amintim modelele SR 101 (1954), Carpați (capacitate 3 tone, 1959 – 1961), Bucegi (capacitate 5 tone, 1964), autocamioane cu motoare Diesel în licență MAN, Germania (din 1971). Astăzi, S.C. Roman S.A. produce autovehicule diverse (autobuze, autocamioane, autospeciale, motoare, axe, punți etc.) cu design nou, modern și atractiv. Astfel, revista „Lastauto omnibus”, la debutul noilor modele, în 2005, considera că „cel mai occidental autobuz din România este în acest moment un vehicul indigen, nu unul din import”.

Linia de producție a Steagului Roșu a fost pornită în 1971 cu un model motorizat Diesel sub licență MAN (achiziționată de statul român în 1969 din Germania)[1]. Cumpărarea acestei licențe a fost urmată de o amplă dezvoltare tehnologică și umană a Uzinei „Steagul Roșu” (în perioada 1971-1974, urmată de 1975-1979) în același ritm cu întreaga industrie românească, care depindea de transporturi[1].

Primul an în care s-au produs aici camioane este 1953.[2] Atunci s-au produs 700 de camioane, iar în 1977 s-a ajuns la o producție record de 33.000 de mașini pe an.[2]

În anul 1989, avea 20.000 de salariați, și a produs 12.888 de camioane[1]. Aproximativ 2.036 de bucăți dintre acestea au fost exportate, în țările CAER, Statele Unite sau spre destinații mai exotice precum China, Thailanda sau Peru în regim barter sau de compensare a datoriilor[1].

Previous Story

Brașov. “A început să urle”. Un copil de 8 ani, la un pas de tragedie după ce gardul unui şantier a căzut peste el, aproape de Piața Sfatului

Next Story

Brașov. Bărbat atacat de o ursoaică cu doi pui. Victima a ajuns la spital în stare gravă după atacul din Cața