Brașov. Metrul pătrat la locuința a ajuns la 1.614 euro. La Cluj a urcat la 2.465 de euro

Last Updated on iunie 8, 2022 Brașovul este pe locul trei în clasamentul celor mai scumpe apartamente din România, cu 1.614 euro pe metru pătrat.

În prezent, cel mai scump metru pătrat de construcție se vinde în Cluj și este în medie 2.465 de euro. Mai mult cu 2.2% față de luna aprilie și cu 29% mai mult față de anul trecut, informează digi24.ro.

Brașov. Metrul pătrat la locuința a ajuns la 1.614 euro. La Cluj a urcat la 2.465 de euro 1

În prezent, cel mai scump metru pătrat de construcție se vinde în Cluj și este în medie 2.465 de euro. Mai mult cu 2.2% față de luna aprilie și cu 29% mai mult față de anul trecut.

Locul doi în topul orașelor cu cele mai scumpe locuințe îl ocupă București, unde un metru pătrat costă 1.747 de euro și a înregistrat o scumpire de 3,3% luna trecută și de 18% comparativ cu anul trecut.

Urmează Brașov cu 1.614 euro pe metru pătrat, iar cu 1.484 de euro se vinde un metru pătrat construit în Constanța.

Prețurile apartamentelor vor continua să crească cu 15%, din cauza scumpirilor la materialele de construcții.
Și cererea pentru chirii a crescut în marile centre universitare din momentul în care cursurile s-au reluat fizic. Doar luna trecută s-a consemnat o creştere de 30% faţă de luna aprilie.

Și prețurile sunt mai mari. Față de anul trecut, chiria pentru un apartament cu două camere s-au scumpit cu 12.7% în Cluj și cu 10% în Constanța și Brașov.

Cine vrea să închirieze un apartament cu două camere în Cluj sau București plătește în medie 400 de euro, adică în jur de 2.000 de lei. Aproximativ cât două rate pentru un credit accesat prin programul Noua Casă.

Semnal de la nivel înalt că piața imobiliară se va prăbuși: BCE avertizează că prețurile locuințelor vor scădea

Preţurile locuinţelor din zona euro vor suferi o corecţie pe măsură ce ratele dobânzilor vor începe să crească ca răspuns la o inflaţie mai mare, ceea ce reprezintă riscuri mai mari pentru gospodăriile cu venituri mici, a avertizat Banca Centrală Europeană. O inversare a evoluţiei pieţelor imobiliare din regiune a fost unul dintre principalele riscuri identificate de analiza semestrială a stabilităţii financiare a BCE, care a avertizat, de asemenea, că invazia Rusiei în Ucraina înseamnă că mai multe companii ar putea intra în incapacitate de plată din cauza creşterii mai scăzute, a inflaţiei mai mari şi a creşterii costurilor de împrumut.

Prevăzând că preţurile activelor ar putea scădea şi mai mult dacă creşterea economică continuă să slăbească sau dacă inflaţia creşte mai repede decât se aşteaptă, BCE a declarat că o creştere bruscă a ratelor ar putea provoca o “inversare” a preţurilor locuinţelor din zona euro, despre care a estimat că sunt deja supraevaluate cu aproximativ 15%, în comparaţie cu producţia economică globală şi cu chiriile. Banca centrală se pregăteşte să majoreze rata dobânzii la depozite în luna iulie pentru prima dată în ultimul deceniu, iar pieţele se aşteaptă la patru creşteri de un sfert de punct în acest an, ceea ce, potrivit BCE, “ar putea pune în discuţie evaluările activelor mai riscante, cum ar fi acţiunile”.

Ratele la creditele ipotecare din zona euro au crescut deja de la începutul anului. Indicatorul compozit al BCE privind costul împrumuturilor pentru achiziţionarea de locuinţe a crescut de la un minim de 1,3% în septembrie anul trecut la 1,47% în martie.

“O creştere bruscă a ratelor reale ale dobânzilor ar putea induce corecţii ale preţurilor locuinţelor pe termen scurt, nivelul actual scăzut al ratelor dobânzilor făcând mai probabile inversări substanţiale ale preţurilor locuinţelor”, a declarat BCE, potrivit stiripesurse.ro.

Preţurile locuinţelor au crescut anul trecut cu aproape 10% în zona euro, cel mai rapid ritm din ultimele două decenii, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Acestea ar putea scădea între 0,83 şi 1,17% pentru fiecare creştere de 0,1 puncte procentuale a ratelor la creditele ipotecare, după ajustarea pentru inflaţie, a calculat BCE.

Economistul Iancu Guda: „BCE – Banca Centrala Europeana (atentie❗️ banca centrala a tuturor bancilor centrale care supervizeaza intreg sectorul bancar din UE) 👉 avertizează că prețurile locuințelor vor scădea. Motivele, aceleasi invocate de mine: randamentele prea mici raportate la chirii (preturi supraevaluate) & cresterea dobanzilor in contextul unei inflatii persistente care va duce la diminuarea cererii”

Previous Story

Brașov. George Scripcaru, apariție-surpriză în Primărie. „A mers sa-l urecheze pe Coliban :)”

Next Story

Omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie poate fi extrădat. Fugise în Grecia pentru a scăpa de o pedeapsă de doi ani de închisoare