Brașov. Turist amendat după ce a rupt câteva narcise din Dumbrava Vadului

Last Updated on mai 16, 2022 Duminică a avut loc Festivalul Narciselor în satul Vad, din comuna Șercaia, județul Brașov.

Un bărbat a fost legitimat și amendat de jandarmi după ce a fost surprins cu câteva fire de narcise în mâini. Turistul nu s-a gândit nicio clipă la răul pe care îl face mediului înconjurător. El le-a spus autorităților că voia să ofere câteva flori doamnelor cu care venise în Poiana Narciselor. Dar ceea ce voia să fie un gest frumos s-a transformat rapid în infracțiune, informează brasov.net.

Brașov. Turist amendat după ce a rupt câteva narcise din Dumbrava Vadului 1

„Poienile cu narcise au aparținut vădenilor. Deci au fost proprietăți. Fiind proprietăți vara se coseau. Cosindu-se vara și având lumină aici era o pătură de narcise. A venit cooperativizarea, s-a confiscat pământul. Noroc cu vânătorii care coseau aceste suprafețe pentru întreținerea cailor și așa s-au menținut narcisele. A venit Revoluția, s-au făcut retrocedări, dar între timp s-au întufărit toate poienile. Distrugem repede și recuperăm greu sau deloc”, a spus primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin.

Poiana Narciselor este, de 22 de ani, rezervație naturală de tip botanic. Iar asta înseamnă că oaspeții acestui colț de rai pot pleca de acolo doar cu fotografii și amintiri de neuitat, scrie observatornews.ro.

Șerban Todorică, vicepreședinte CJ Brașov: Eu cred că orice zonă care are un astfel de impact şi de interes trebuie protejată. Părerea mea sinceră este că avem nevoie de multă educaţie ca să învăţăm să respectăm frumosul. 

Cristinel Paltin, primar comuna Şercaia: Distrugem repede şi recuperăm greu sau deloc, dar important este că natura răspunde şi am foarte multă tufe de narcise şi la anul sper să fie mult mai multe. 

Mii de vizitatori, ca-n vremurile bune, la Festivalul Narciselor de la Vad!

Mii de turiști au fost atrași duminică, 15 mai, de frumoasele narcise din pădurea Vadului. Totul cu ocazia celei de-a XX-a ediție a Festivalului Narciselor. Bineînțeles, în centrul atenției au fost narcisele, însă turiștii au putut doar să le admire.

În anii anteriori, acest festival se desfăşura în vecinătatea sărbătorii ,,Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elema” (21 mai), însă de data aceasta oficialităţile au luat decizia să mute evenimentul în prima parte a lunii mai, pentru că acum se găsesc mai multe narcise înflorite, informează satulfagaras.ro.

,,Întotdeauna ne-am pregătit pentru această sărbătoare, însă acum, parcă, mai mult ca oricând. Iar acum ne-a ajutat și timpul, a fost o zi extrem de frumoasă. Anul acesta am dorit să promovăm doar folclorul din Țara Făgărașului. Sper ca toată lumea s-a simțit bine și mai sper, atât timp cât mai pot să îl pregătesc, să îi determin pe oamenii care vor intra în proprietatea unor poieni cu narcise de aici din Vad, să ia model de la cele 7 hectare ale Primăriei Șercaia. S-a lucrat în tot acest timp pentru poienile aflate în administrarea Primăriei Șercaia. Sperăm ca această poiană să redevină ce a fost odată. Să spunem acum că avem o multitudine de narcise pe mp e utopie. Nu mai avem narcise nici pe 390 de hectare, dar avem speranță că putem ajunge înapoi acolo. Să ne țină bunul Dumnezeu sănătoși și să dăm imboldul care trebuie celor care vin după noi”, a declarat primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin.

Festivalul Narciselor a fost cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

Previous Story

Brașov. Hoț din Mall-ul AFI prins de un maior jandarm, aflat în timpul liber

Next Story

Cartier improvizat de rulote şi autorulote, la marginea Râşnovului. „Avem libertate, vedem mai multe locuri decât stând la un hotel”