Brașov. Oraşul cu 1.000 de „ochi” pentru străzi mai sigure

Last Updated on mai 17, 2022 Brașovul va fi împânzit cu camere video, pentru siguranța cetățenilor. Primăria  a lansat o licitație pentru achiziționarea a 1,000 de camere video. Unele dintre acestea vor putea citi numerele de înmatriculare ale maşinilor, altele vor putea analiza mişcarea persoanelor şi a obiectelor

Braşovul a pornit serios pe urmele Londrei. În urmă cu mai mulţi ani citeam ca pe o curiozitate ştiri care veneau din capitala Regatului Unit şi care anunţau că Londra are un număr impresionant de camere video care supraveghează toate străzile. În ultimii ani, camere au apărut şi la Braşov, dar acum Primăria organizează o licitaţie pentru achiziţionarea a nu mai puţin de 1.000 de camere, informează adevarul.ro.

Brașov. Oraşul cu 1.000 de „ochi” pentru străzi mai sigure 1

Primăria Braşov a lansat licitaţia pentru „Furnizare Echipamente şi Lucrări de Instalare Sisteme de Supraveghere Video (CCTV)”. Prin această licitaţie, municipalitatea doreşte să achiziţioneze mai multe tipuri de camere şi softuri, de la cele care detectează numere de înmatriculare, mărci, modele sau categorii de autovehicule, până la cele care analizează mişcarea persoanelor sau obiectelor.

Primăria Braoșv spune în licitaţie că oferă cel mult 10 milioane de lei pentru cele 1010 camere, softuri, montaj şi toate cele necesare ca sistemul să funcţioneze.

„Unul dintre obiectivele noastre ca municipalitate este ca fiecare braşşovean şi turist să se simtă sigur pe străzile oraşului, iar pentru asta trebuie să investim cât mai mult în ceea ce înseamnă creşterea securităţii personale în spaţiul public. În acelaşi timp, dorim să reducem la minimum vandalizările care au loc pe domeniul public, de la distrugerea moobilierului urban, la aşa-zisul graffiti, dar şi să stopăm fenomenul de aruncare a deşeurilor în locuri nepermise”, a explicat primarul Allen Coliban motivul pentru care doreşte să achiziţioneze atât de multe camere video de supraveghere.

Soluția tehnică presupune instalarea a 5 tipuri de videocamere configurate cu mai multe facilități, astfel:

Tipul 1 de camere video trebuie să permită detectarea numărului de înmatriculare al autovehiculelor care intră in zona supravegheată, acesta fiind stocat in sistemul pus la dispoziție de achizitor. Aplicația software de recunoaștere număr de înmatriculare și informații auto va rula pe camera video.

Tipul 2 de camere video trebuie să permită supraveghere video generală a locului unde va fi instalată camera, având funcții de analiza video pe baza imaginilor înregistrate. Pentru analiza video vor fi disponibile informații de genul parcării autovehiculelor într-o zonă marcată ca fiind cu „oprirea interzisa” sau accesul pe un sens nepermis.

Aplicația instalată va urmări obiecte în mișcare, cum ar fi persoane și vehicule, și declanșează o alarmă dacă se încalcă o regulă predefinită. Aplicația video, care rulează pe o cameră video, poate ajuta la prevenirea infracțiunilor precum vandalismul și contravențiile rutiere.

De asemenea, va exista posibilitatea de a configura timpul pentru alarmare în cazul unui obiect care a stat prea mult într-o zonă sau de a configura numărul de obiecte într-o zonă pentru alarmare, scrie brasovtv.ro.

Tipul 3 de camere video trebuie să permită detectarea și stocarea numărului de înmatriculare al autovehiculelor care intră in zona supravegheată, producătorul autovehiculului (marca), modelul și categoria (autoturism, camion, autobuz, microbuz). Va exista posibilitatea de căutare pe baza de filtre a tuturor informațiilor menționate mai sus.

Aplicația software de recunoaștere a numărului de înmatriculare și informațiilor auto va rula pe camera video.

Tipul 4 de camere video trebuie sa fie de tip PTZ, pentru a putea realiza mișcarea camerei pe diferite poziții de la distanță, precum și posibilitatea de apropiere prin zoom optic de 30x, de către operator sau, automat, pe baza unor poziții prestabilite.

Camera este special proiectată pentru a fi instalată în exterior și are funcția de rotire 360 grade continuu, pentru urmărire facilă a obiectelor sau persoanelor in mișcare.

Tipul 5 de camere video trebuie să permită utilizarea unei cartele SIM direct în camera video, fiind utilizată pentru instalări ocazionale. Rezoluție minima 1920×1080 pixeli.

 

Previous Story

Cartier improvizat de rulote şi autorulote, la marginea Râşnovului. „Avem libertate, vedem mai multe locuri decât stând la un hotel”

Next Story

Decizie luată de ucraineanca mutată la Braşov: „Mă întorc acasă. La tine, iubitul meu Kiev. Îmi voi proteja copiii așa cum tatăl lor o face pe front, în prima linie”