Brașov. Primarul Coliban se apucă de tăiat copaci pentru un nou drum spre Poiană, din Bartolomeu

Last Updated on februarie 11, 2022 Copaci de pe 5 hectare de pădure vor fi tăiați după ce primarul Coliban a anunțat construcția unui nou drum spre Poiana Brașov, cu plecare din Bartolomeu, strada Cărămidăriei.

Proiectul de actualizare a studiului de fezabilitate pentru drumul de legătură strada Cărămidăriei – drumul spre Poiana Brașov, drum care are rolul de a asigura o alternativă de acces spre Poiana Brașov la str. Livada Poștei – Calea Poienii, a ajuns în etapa de demarare a studiului de impact de mediu, anunță Brașov.net.

Brașov. Primarul Coliban se apucă de tăiat copaci pentru un nou drum spre Poiană, din Bartolomeu 1

Acest studiu trebuie elaborat, în urma deciziei Agenției de Protecție a Mediului, deoarece traseul străzii se desfășoară în mare parte prin pădure, iar lucrările afectează aproximativ 4,6 ha din fondul forestier. Valoarea estimată a lucrărilor pentru realizare acestui drum sunt de aproximativ 100 milioane de lei, anunță Biz Brașov.

Având în vedere impactul pe care acest drum îl va avea asupra pădurii din zona Stejăriș, valoarea ridicată a investiției, Municipalitatea a luat decizia de a consulta cetățenii și în această etapă. Astfel, în 17 februarie, începând cu ora 18.00 va avea loc o întâlnire publică în care proiectantul va prezenta stadiul proiectului, iar cetățenii vor avea posibilitatea să își spună punctul de vedere cu privire la oportunitatea acestui proiect.

Brașov. Primarul Coliban se apucă de tăiat copaci pentru un nou drum spre Poiană, din Bartolomeu 2

CET va fi demolat

În cealaltă parte a orașului, Allen Coliban se pregătește de demolarea CET.  Primăria a cumpărat platforma de la CET Braşov care se întinde pe 50 de hectare şi aduce unul dintre ultimele terenuri compacte de asemenea anvergură din Braşov, cu acces rutier şi feroviar.

Braşovul este pregătit să înceapă discuţiile cu investitorii interesaţi care vor să intre în oraş, în contextul în care administraţia locală a anunţat vineri că a reuşit să câştige licitaţia pentru a achiziţiona platforma CET Braşov pentru a o transforma în platformă industrială, anunță Ziarul Financiar.

Brașov. Primarul Coliban se apucă de tăiat copaci pentru un nou drum spre Poiană, din Bartolomeu 3

„Braşovul este deschis pentru business. (…) Am reuşit vineri să încheiem licitaţia pentru a achiziţiona o platformă industrială de aproape 50 de hectare pe care o vom oferi investitorilor strategici pentru a contribui activ la felul în care se dezvoltă mediul economic local“, a explicat Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Achiziţia se ridică la 13,5 mil. euro, iar obiectivul este împărţit în trei zone, cea mai mare dintre ele având aproximativ 48 de hectare. Edilul a subliniat că aceasta este probabil ultima platformă mare rămasă compactă din Braşov.

„Prin urmare pentru noi acestea au fost argumente foarte importante când am pus problema achiziţiei. Este foarte bine conectată, în proximitatea centurii, dar şi din punctul de vedere al infrastructurii feroviare, are cale ferată pe ambele laturi şi cred că este un argument bun de la care să pornim discuţii atât cu investitorii pe care îi avem acum şi care caută extindere sau relocare, dar şi pentru a atrage investitori strategici“.

Coliban a explicat că Braşovul trebuie să profite şi de oportunităţile create într-un context mai larg, care vin pe filiera industriei verzi, energiei verzi sau mobilităţii verzi. Totodată, edilul vrea să profite de contextul în care se discută din ce în ce mai intens de relocarea unor facilităţi de producţie din Asia înspre Europa.

„Pentru Braşov cred că este important să avem ce să punem pe masă noi ca administraţie locală tocmai pentru că mulţi investitori, istoric vorbind, au fost speriaţi de piaţa speculativă şi de pretenţiile exagerate ale unor proprietari de terenuri privaţi. Cred că este important să securizăm astfel de platforme şi pentru discuţia pe care o avem cu actualul mediu economic, investitorii actuali. Prioritar în atragerea de noi investiţii va fi dialogul cu investitorii actuali, fiind mai uşor de cele mai multe ori să atragem investiţii de pe lanţurile de producţie, furnizare“.

Legat de momentul în care va intra primul investitor pe platforma de la CET Braşov, Coliban a subliniat că sunt mai mulţi paşi de făcut şi că este prea devreme petnru a oferi un termen exact.

„Cel mai probabil vom scoate la licitaţie pentru valorificarea a tot ce se află pe platformă, după care în paralel trebuie să purtăm discuţiile cu eventuali invesititori“.

Primarul spune că lista de obiective de investiţii ajunge la circa 400 în acest moment, iar în ceea ce priveşte proiectele mari trenul metropolitan are deja studiu de fezabilitate realizat, la fel ca şi spitalul regional de la Braşov. Ambele aşteaptă deschiderea liniilor de finanţare şi continuarea discuţiilor cu ministerele de resort pentru a face paşi concreţi înspre securizarea finanţării.

Advertisements
Previous Story

Brașovul a trecut de 30 rată de infectare. Situația pe localități

Next Story

Brașov. A fost arestat hoțul care a furat panourile solare de pe DN 1