Brașov. Locuitorii din Hărman Nu vor autostradă în sat. „Satul este rupt în două”

Last Updated on februarie 11, 2022 Probleme cu autostradă Brașov-Bacău. Două localități au anunțat că se opun construcției. Este vorba de Ilieni, județul Covasna și Hărman, Brașov.

În comuna Hărman, a început în 9 februarie o campanie de strângere de semnături de la locuitorii nemulţumiţi de faptul că traseul trece prin localitatea Podul Olt. Semnăturile sunt strânse în format fizic, pe tabele, iar unul dintre iniţiatorii petiţiei, Olărescu Alin, a declarat pentru bzb.ro că semnăturile se strâng în format fizic, iar tabelele vor fi depuse la Primăria Hărman, la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, la Prefectura Braşov, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov şi la alte instituţii. Iniţiatorii petiţiei susţin că autostrada ar rupe în două satul Podul Olt, dar afectează şi zonele protejate.

Brașov. Locuitorii din Hărman Nu vor autostradă în sat. „Satul este rupt în două” 1

„Va fi afectată economia locală”

Mai exact, iniţiatorii spun că realizarea acestei autostrăzi presupune demolarea a mai bine de 50 de gospodării – majoritatea cu case construite în ultimii 10 ani – care se află pe traseul autostrăzii, satul fiind unul de tip răsfirat. De asemenea, în petiţie se menţionează că drumul va fi la o distanţă mai mică de 200 de metri de alte gospodării.

De asemenea, autorii petiţiei au menţionat că realizarea drumului de mare viteză presupune izolarea unei părţi a satului aflată între deal şi viitoarea autostradă. „Satul este rupt în două, astfel că va fi afectată economia locală (agricultură şi creşterea animalelor), prin imposibilitatea cultivării terenurilor şi limitarea locurilor de păşunat”. Un alt impact al acestui proiect, susţin autorii petiţiei, constă în „afectarea drastică a traiului zilnic al populaţiei prin poluare, imposibilitate de deplasare la proprietăţile agricole, implicit imposibilitatea cultivării terenurilor proprii.

Impact negativ va avea proiectul şi asupra mediului, pentru că va duce la afectarea ecosistemului natural şi a biodiversităţii prin traversarea autostrăzii peste albia râului Olt – rezervaţie naturală cu specii de plante endemice protejate – Laleaua Pestriţă (Fritillaria meleagris L.) şi animale protejate – castorul. Tot despre acest proiect, iniţiatorii spun că va duce la „distrugerea parţială a digurilor de protecţie ce înconjoară şi apără satul Podul Oltului împotriva inundaţiilor”.

O comuna din judetul Covasna vrea modificarea traseului Autostrazii A13 Bacau – Brasov

Mai multi locuitori din comuna Ilieni, judetul Covasna, sunt nemultumiti de traseul Autostrazii A13 Bacau – Brasov. O petitie in acest sens a fost facuta si transmisa Ministerului Transporturilor. Cetatenii sunt nemultumiti ca traseul autostrazii va trece prin zona terenurilor agricole care spun ei – sunt foarte fertile.

Încă din primul moment în care am aflat că noul traseu al autostrăzii va trece pe lângă localităţile Ilieni şi Dobolii de Jos, m-am declarat împotriva acestui lucru din mai multe motive. În primul rând faptul că se vor pierde foarte multe terenuri ale locuitorilor comunei, terenuri agricole fertile, care vor duce la scăderea nivelului de trai al locuitorilor.

În al doilea rând, în zona respectivă există mai multe PUZ-uri aprobate în care sunt cuprinse inclusiv zone de locuinţe pe marginea noului traseu, şi al căror confort ar fi în mod evident diminuat de autostradă. Nu trebuie lăsat la o parte nici faptul că poluarea, atât de mediu cât şi fonică, din cauza amplasării atât de aproape de zone de locuit ale comunei Ilieni, fac necesară mutarea acestui traseu mai departe de localităţile noastre”, spune primarul comunei Ilieni, citat de bacau.net.

Previous Story

Brașov. Rata de infectare a crescut spectaculos la 31.24. Situația pe localități

Next Story

(Video) OZN la Brașov? Primar: „Nu s-a cerut nicio avizare, nimic de la administrația publică locală legat de anumite zboruri”