Brașov. 26 de bicicliști amendați. Cezar Crican, biciclist convins: „Șobolani. Așa suntem tratați, ca niște șobolani”

Last Updated on octombrie 21, 2021 Pentru că Brașovul este un oraș al mașinilor și polițștii nu au voie să dea amenzi șoferilor care parchează pe trotuare, oamenii legii s-au apucat de amendat bicicliști. 26 au fost amendați doar marți.

Cezar Crican, biciclist convins:Șobolani. Așa suntem tratați, ca niște șobolani.
Am citit știrea asta și m-a bulversat și întristat complet.
26 din 42 de amenzi au fost aplicate azi bicicliștilor.

Brașov. 26 de bicicliști amendați. Cezar Crican, biciclist convins: „Șobolani. Așa suntem tratați, ca niște șobolani” 1

Dacă ar fi să punem asta în valori relative, e ca și cum vreo 50% (aberez, dar permiteți-mi) din șoferii dintr-un oraș precum Brașovul ar fi fost amendați într-o singură zi. Nu că aș avea ceva cu șoferii, eu fiind unul dintre ei, dar în timpul unui cod roșu pentru umanitate în ceea ce privește schimbările climatice, să ieși și să amendezi bicicliștii, fără ca măcar să zici pentru ce, măcar să învețe restul ce să nu facă, este noaptea minții.
Și de ce șobolani?

Pentru că deși este cel mai ECOLOGIC, în traducere liberă, LOGIC din punct de vedere al peisajului de ansamblu în care trăim, un biciclist în Brașov trebuie să se descurce exact precum un ȘOBOLAN într-o societate, dacă nu vrea să fie stârpit.

”Pistele” de biciclete sunt puse la marginea drumului, lângă borduri de care nu te poți apropia fără să riști să cazi, au rol de acumulare de ape pluviale de la carosabil, trec negreșit prin spatele mașinilor parcate (alea care nu staționează direct pe ”pistă”). La un moment dat avem o pistă de biciclete care trece printr-o parcare, deși mai sunt 6 benzi auto mai la stânga. Trebuie să fii cu adevărat nebun și să fii conștient că dacă ieși cu bicicleta ești cu siguranță amendabil dacă ții la viața ta, deși doar vrei să trăiești și să te miști așa cum este logic.

Ne-am întâlnit săptămâna trecută cu niște proiectanți de infrastructură în Brașov, pentru a lua pulsul a ceea ce se dorește a face din, deja ambițiosul proiect, Calea Verde.

Ne întrebau ca pe nebuni (adică lent și clar) dacă suntem siguri că vrem să desființăm 300 de locuri de parcare doar pentru o pistă de biciclete.

O mai zic încă o dată, pistele de biciclete sunt benefice în primul rând pentru șoferi, pentru că-i scoate din mașini pe cei care ar vrea să fie pe bicicletă, dar nu vor să fie striviți, loviți, înjurați, amendați sau, mai rău, omorâți.

Regula aia conform căreia ”limita superioară de viteză pe sectoarele de drum unde nu există infrastructură dedicată pentru biciclete, trotinete și pietoni este de 30km/h” ar trebui să devină de ieri o regulă aplicată în Brașov, ca șoferii care nu concep să se deplaseze cu altceva decât mașina personală, să poată beneficia cât mai curând de confortul meritat al celor 50 km/h. Oh, wait”.

Previous Story

„Carantină” prelungită la Sânpetru, instituită doar în week-end în alte trei localități

Next Story

Faliment. S-a închis brutăria din Brașov care a postat mesajul „Te primim oricum!”