Din Brașov. Cel mai tânăr pompier român plecat în Grecia are 20 de ani. „Nu mi-e frică”

Last Updated on august 10, 2021 Jurnaliști de la Libertatea au plecat în Grecia pentru a vedea cum se descurcă pompierii români care se luptă cu flăcările uriașe.

Pe internet, pompierii români sunt numiți extratereștri de presa grecească, „oameni care parcă vin de pe altă planetă”. Românii în roșu, de la ISU, i-au impresionat pe grecii în nevoie prin felul în care folosesc tehnica, dar și pentru că „viteza, organizarea și reflexele instinctive sunt uimitoare”. Când ajungi printre ei, ca orice meseriași, românii admiră sculele altora.

Din Brașov. Cel mai tânăr pompier român plecat în Grecia are 20 de ani. „Nu mi-e frică” 1

Apa şi mâncarea sunt donaţii de la locuitorii din zonă. Oamenii vin cu maşinile şi lasă caserole cu salată de cartofi, cutii cu lapte, apă plată. „Laptele a stat şi ne-a aşteptat în căldură, s-a gătat, nu mai e bun. Sunt foarte mulţi voluntari şi asta ne-a uimit, reacţia asta de recunoştinţă. De obicei, la intervenţii, oamenii sunt supăraţi pe noi, că de ce venim prea târziu, când arde deja”, râde amar un pompier din Prahova.

Din Brașov. Cel mai tânăr pompier român plecat în Grecia are 20 de ani. „Nu mi-e frică” 2

Ziua de muncă a pompierilor români se sfârşeşte după lăsarea întunericului, după ce se asigură că în zona pe care au acoperit-o nu mai sunt focare. Autospecialele coboară spre drumul principal şi pornesc împreună spre baza de la Prokopi.

Unii se spală întâi la tulumbă, alţii se reped spre sticlele de apă aduse de voluntari. Vermorelele, rezervoarele portabilele cu apă, dotate cu un furtunaş, pe care pompierii le cară în spate, sunt strânse grămadă în iarbă.

Cel mai tânăr dintre cei 108 este din Braşov şi are 20 de ani. Se numeşte Andor Bidiga, absolvent al Şcolii de Subofiţeri. „Nu mi-e frică, pentru că sunt antrenat, suntem bine pregătiţi şi am mai fost la intervenţii grele la mine în judeţ. Cei de acasă să nu-şi facă griji”, spune tânărul blond, căutând aprobare în ochii camarazilor.

Din Brașov. Cel mai tânăr pompier român plecat în Grecia are 20 de ani. „Nu mi-e frică” 3

Şi pompierii greci îi laudă pe români: „Vreau să vă mulţumesc că ne ajutaţi. E a doua zi în care cooperăm. Cooperăm excelent, pompierii români sunt foarte profesionişti. Protejăm zona aceea, e o zonă periculoasă, dacă focul trece în partea aceea va ajunge către case”, spune Vasilis Bikas, comandantul misiunii din Grecia, citat de Digi24.

Florin Pop, comandantul pompierilor români în Grecia: „Ne-am organizat aşa cum facem de obicei, la fiecare misiune. Ne-am făcut sarcinile aşa cum le ştim de acasă.” Şi Raed Arafat, şeful DSU, spune că ridicarea moralului pompierilor români trimişi în Grecia contează mult în aceste momente: “Vă garantez că orice cuvânt frumos venit de la oameni care se pricep la munca lor contează foarte mult şi e mult mai important decât critica Important e că suntem gata să intervenim şi să participăm la salvarea de vieţi aşa cum face toată Europa”.

Previous Story

Aprobat. Cel mai înalt bloc din Brașov. 20 de etaje, 70 de metri înălţime

Next Story

Foto Brașov. A ars restaurantul Zorba the Greek. Incendiul s-a extins și la două depozite de încălțăminte din vecinătate