Apa de la Râșnov NU a fost testată pentru Norovirus. DSP: „E posibil să fie virus în apa potabilă”

Last Updated on iulie 28, 2021 Situație ireală la Râșnov. Autoritățile au anunțat ieri că apa este bună de băut dar nu au testat-o și pentru Norovirus. Astfel, la o săptămână de la izbucnirea pandemiei nu se știe cu exactitate care este cauza îmbolnăvirii în masă de la Râșnov. Epidemia de la Râșnov va fi luată în serios doar atunci când se vor îmbolnăvi mulți locuitori din municipiul Brașov. Foarte mulți râșnoveni fac naveta aici.

Autorităţile nu au habar nici acum, după o săptămână, care este sursa infectărilor. Ba ar fi putut chiar contribui la îmbolnăviri. O informare neclară i-a făcut pe oameni să creadă că apa e potabilă, anunță Observator TV. 

Apa de la Râșnov NU a fost testată pentru Norovirus. DSP: „E posibil să fie virus în apa potabilă” 1

Razvan Iancu, Primăria Râșnov: ”S-au dovedit că nu ar avea o legătură cu apa potabilă. Să vină cu încredere la Râşnov pentru că nu există probleme în ceea ce priveşte apa potabilă”.

O oră mai târziu însă, Andrea Neculau, de la DSP Brașov a revenit: ”Noi vorbim de microorganisme care ne pot afecta sănătatea care se împart în microbi, virusuri şi paraziţi. În acest moment am exclus agenţii microbieni, care sunt şi cei mai frecvenţi. E posibil să fie virus în apa potabilă”.

Potrivit surselor Observator, DSP Braşov a făcut testele cele mai ieftine. Pentru virusuri, testarea se face doar la Institutul Cantacuzino din Capitală şi costă 400 de euro proba. Astăzi vor fi colectate cinci probe şi trimise către Capitală. Abia după ce vin aceste rezultate se poate spune cu siguranţă dacă apa este potabilă sau nu. Între timp, localnicii sunt sfătuiţi să bea doar apă fiartă şi răcită sau apă îmbuteliată.

Bilanţul bolnavilor s-a dublat într-o săptămână, de la 140 la 270 de oameni. Nu toţi au ajuns în spital. Unii s-au tratat la medicii de familie, alţii au luat tratament de la farmacie.

Goscom Cetatea Rasnov: „Rezultatul analizelor efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Brașov la probele recoltate din sursele și rețeaua de apă potabilă din orașul Râșnov indică faptul că această apă NU este contaminată cu germeni patogeni.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat în aceste zile și vă asigurăm că facem tot posibilul ca apa care ajunge la robinetele dumneavoastră să fie în parametrii normali.
Vă mulțumim!”

Previous Story

Au venit buletinele de analiză. Apa potabilă din Râșnov NU este contaminată cu germeni patogeni

Next Story

Video Brașov. Urs voinic alergând pe Calea București