Ministrul Mediului anunță împușcarea urșilor agresivi din Brașov. Promite că nu vor fi împușcați și pentru distracție

Last Updated on iunie 24, 2021 Autoritățile, depășite de situație, au o singură soluție: împușcarea urșilor. Pentru început spun că-i vor împușca doar pe cei care sunt agresivi. Autoritățile mai psun că nu vor împușca urși doar pentru distracție, așa cum se întâmplă totuși și acum.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat ieri că în 13 judeţe există probleme din cauza urşilor, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş fiind cele mai afectate. Acesta s-a referit apoi la Ordonanţa de Urgenţă la care lucrează acum Ministerul şi a dat asigurări că nu se va ajunge la împuşcarea urşilor de către persoane potente doar pentru distracţie.

Ministrul Mediului anunță împușcarea urșilor agresivi din Brașov. Promite că nu vor fi împușcați și pentru distracție 1

Potrivit OUG, intervenţia va fi imediată, în cazul urşilor agresivi, sau preventivă, în zonele de tampon ale localităţilor. Aceasta se va realiza de către asociaţiile de vânătoare cu care primăriile vor încheia contracte. Tanczos Barna a mai precizat că urşii vor fi alungaţi, tranchilizaţi şi relocaţi sau împuşcaţi în funcţie de cât de periculoşi sunt.

E o problemă generalizată. Dacă analizăm numărul de apeluri la 112, cererile de relocare sau intervenţie, cazuri în zona locuită, aceste numere cresc de la an la an. E motivul pentru care lucrăm la această OUG.

În coaliţie şi în Guvern se va lua o decizie. Măsurile complemetare trebuie să existe. Noi propunem o soluţie în zona locuită de intervenţie pentru a salva viaţa umană. Celelalte măsuri trebuie să vină în completare. E o dezbatere între cei care susţin hrănirea animalelor sălbatice, în general, în pădure şi cei care susţin că omul n-ar trebui să intervină prin hrănire”, a declarat Barna, la B1 TV.

Întrebat de ce cei care propun să nu mai fie hrăniţi urşii n-ar putea pune în practică măsura, ministrul a răspuns: „Mi-e greu să spun că cineva poate convinge toate asociaţiile de vânătoare să acţioneze la comandă”.

Despre suspiciunile unora privind legături între asociaţile de vânătoare, lobbyşti şi politicieni şi demersuri ca unele personaje potente financiar să poată veni să împuşte urşi pentru distracţie, ministrul a spus:

Resping orice speculaţie de acest gen. Nu se vorbeşte în niciu caz de vânătoare, se poate vorbi strict de intervenţie prin personalul tehnic de specialitate de la asociaţii. Prin ordinul de intervenţie pe care îl semnăm din aprilie practic nu se poate interveni prin altcineva. Această regulă se va păstra”.

Csibi Magor: „Greu de înțeles ce se întâmplă în aceste zile în România.
Deși ministerul și vânătorii încearcă să arate spre ONG-uri ca să justifice situația actuală, uită să menționeze că există un plan de acțiune pe urs, aprobat în 2018, cu consultarea tuturor părților.

De ce din 2018 până azi ministerul nu a implementat absolut nimic din acest plan este greu de înțeles și la fel de greu de explicat. Probabil că nu ține doar de incompetență, ci deja și de rea intenție.

În continuare nu avem proceduri de intervenție, nu avem arme non-letale care să determine urșii să nu se mai întoarcă, nu avem echipe mixte de intervenție, nu avem prevenție, nu avem o protecție a habitatelor și nici despăgubiri rapide pentru păgubiți.

În schimb avem hrănire masivă în pădure, deși UE ne-a cerut expres să nu mai facem asta și ne plângem că avem prea mulți urși.
Și avem funcționari în poziții înalte la instituții de mediu care agită activ populația împotriva animalelor sălbatice.
Asta mi se pare deja aproape de ticăloșie.

Teoretic știm ce avem de făcut, dar alegem să nu facem nimic și să generăm tensiuni între oameni și animale sau oameni și oameni”.

Previous Story

Mergi? „Element Fest”, un festival dedicat familiei – la Sânpetru, în weekend

Next Story

Brașovul pute iar. „A revenit mirosul de hidrogen sulfurat! Felicitări autorităților care accepta gazarea populației!”