Autostrada Făgăraș -Sibiu deblocată după 6 ani. „Sectoarele de autostradă Făgăraș–Brașov și Sibiu-Făgăraș vor avea indicativul A3”

Last Updated on mai 27, 2021 Până va zbura un banal Wizz Air de pe Aeroportul Brașov, brașovenii vor avea posibilitatea să meargă pe autostradă la Aeroportul Sibiu. Ministrul Transporturilor spune că a deblocat situația autostrăzii Făgăraș-Sibiu, blocată de 6 ani.

„Derularea acestui studiu de fezabilitate este clar un exemplu de “așa nu” când ne uităm la durata sa enormă”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Autostrada Făgăraș -Sibiu deblocată după 6 ani. „Sectoarele de autostradă Făgăraș–Brașov și Sibiu-Făgăraș vor avea indicativul A3” 1

Am putea intra în detalii tehnice, spre exemplu, cum pentru un astfel de proiect există o plată mare la final, iar din lipsa de finanțare în derulare, rezultă și interes și capacitate scăzută a prestatorilor. Dar, după mine, cauza principală a întârzierii acestei autostrăzi a fost lipsa de interes politic pentru acest proiect”, a mai spus Drulă.

Pentru mine în acest moment, dincolo de întârzierile din trecut, e mai important să îl finalizăm și să avem cât mai repede un constructor pentru acest tronson de autostradă. Ultima etapă rămasă este obținerea acordului de mediu cu țintă luna iulie, iar în august vrem să scoatem la licitație proiectarea și execuția pentru această autostradă”, a spus Drulă

Pro Infrastructura: „La un astfel de proiect doi ani ar dura studiile și doi-trei ani ar dura execuția”
„La un astfel de proiect doi ani ar dura studiile și doi-trei ani ar dura execuția. Practic, acum când abia se încheie Studiul de Fezabilitate ar fi trebuit de fapt să fie gata toată autostrada”, a declarat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea, directorul Asociației Pro Infrastructura.

„E o vină împărțită. Birocratic s-au mișcat foarte prost, n-au fost făcute plăți. Dar și proiectantul a întârziat lucrarea, s-a folosit de toate portițele tehnice și legale ca să prelungească lucrarea. S-a tras foarte mult de timp la partea de stabilire a traseului. S-a discutat mult de un posibil tunel (n.r. în zona Brad) care ar fi presupus foraje serioase, adică un cost pentru proiectant, or interesul său până la urmă e să facă profit”, a mai spus Ciurea.

Reprezentantul ONG-ului mai notează și că, dincolo de finanțările insuficiente alocate de-a lungul contractului, chiar prețul scăzut a fost un factor care a dus la întârziere.

„Din start contractul a fost dat pe puțini bani, iar pe bani puțini e și mai multă presiune pe proiectant să-și scoată un profit”, a mai spus Ciurea.

CNAIR: „Sectoarele de autostradă Sibiu-Făgăraș și Făgăraș–Brașov vor avea indicativul A3”
Compania de Autostrăzi a precizat oficial pentru HotNews.ro că în momentul de față proiectul „se află în derulare etapa finală a procedurii de obținere a Acordului de Mediu” și că „studiul geotehnic detaliat a fost finalizat”.

Deși neoficial se vorbește de autostrada de la Sibiu la Făgăraș ca având indicativul A13, continuând mai departe pe relația Brașov – Bacău, CNAIR a transmis la solicitarea HotNews.ro că, se pare, viitorul drum de mare viteză va avea un alt indicativ.

„Sectoarele de autostradă Sibiu-Făgăraș și Făgăraș – Brașov vor avea indicativul (A3)”, a precizat CNAIR în răspunsul transmis HotNews.ro.

Tronsonul Făgăraș – Brașov, proiectarea scoasă la licitație după un model nou de contract / Drulă: „Ar trebui să prevină tocmai probleme în derulare, din trecut”

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a mai precizat pentru HotNews.ro că, pe lângă realizarea tronsonului Sibiu – Făgăraș, accentul în perioada următoare va fi pus și pe tronsonul adiacent, de la Făgăraș la Brașov.

Ministrul a amintit că săptămâna trecută au fost depuse ofertele pentru proiectarea tronsonului Făgăraș – Brașov. „Peste câțiva ani traficul infernal de pe DN1 Sibiu-Brașov va fi scos din numeroasele localități de pe traseu”, a spus ministrul.

Drulă a ținut să puncteze că licitația nou lansată pentru bucata adiacentă Făgăraș-Brașov este „bazată pe noul model de caiet de sarcini, elaborat de CNAIR, care ar trebui să prevină tocmai probleme în derulare, din trecut”.

Advertisements
Previous Story

RATBV anunță linia Brașov- Hălchiu – Satu Nou. Cât costă un bilet și care este traseul

Next Story

FC Brașov revine în liga a doua! Allen Coliban a reușit minunea, i-a convins și pe cei de la PNL. Doar PSD a votat împotrivă