Last Updated on mai 13, 2021 Vești tot mai proaste pentru brașovenii care mai aveau o speranță că vor putea zbura în Italia, Germania sau Spania de pe Aeroportul Brașov. Președintele CJ anunță că aeroportul de 100 de milioane de euro va funcționa cu program redus, doar ziua, pentru a ține sub control cheltuielile de operare.
„Începerea operării înseamnă atât costuri pentru funcționarea aeroportului, cât și costuri de întreținere. În momentul de față, toate aeroportului se confruntă cu o scădere a traficului de peste 80%, din cauza efectelor pandemiei.
Nu poți deschide aeroportul doar de dragul de a-l deschide și a cheltui bani, ci trebuie să urmărim ce se întâmplă la nivel mondial, cum evoluează pandemia. Dacă privim cu maturitate, vom duce proiectul la bun sfârșit, astfel că vom analiza foarte serios decizia de deschidere, nu o vom lua în grabă, pentru a nu cheltui bani fără rost și a bifa o inaugurare”, a declarat Adrian Veștea pentru Biz Brașov.
Primele curse externe de pe Aeroportul Ghimbav ar putea să decoleze odată cu aplicarea programului de vară 2022, însă oficialii Consiliului Județean Brașov nu exclud ca începerea lor dacă există o cerere clară.
„Aviația lucrează după două programe, respectiv cel de iarnă și cel de vară, care începe de la 1 aprilie. Cursele noi se introduc în programul de vară, deoarece atunci lumea începe să plece în vacanță, încep schimburi academice, activități business, se revigorează practic toate activitățile și lumea călătorește mai mult.
De altfel, pe perioada de iarnă mai sunt și factorii ce țin de climă. Din cauză de ceață, ninsori există riscul unor disfuncționalități, astfel că sunt șanse să începi programul de operare cu stângul, lucru care nu este de dorit. În general, în primii doi ani, companiile aeriene pierd bani, abia apoi încep să câștige bani”, a punctat coordonatorul proiectului”, a explicat într-un interviu acordat revistei de business Forward Brașov coordonatorul proiectului aeroportului, Alexandru Anghel.
În plus, Alexandru Anghel a adăugat faptul că nici un business nu pornește pe profit din prima lună, dar trebuie să îți acoperi și cheltuielile din spate. „Ca dovadă a unei administrări prudente, ne-am propus să avem un program mai redus de operare la început, respectiv doar în intervalul orar 7.00 – 19.00, astfel încât și personalul să fie de dimensiuni mai reduse. Majoritatea aeroporturilor din România operează 24 din 24 de ore, iar la Brașov, treptat, după primii 2 – 3 ani, se va extinde și acest program odată cu extinderea numărului de curse.
Vrem ca populația să beneficieze de acest aeroport, dar și să ținem cheltuielile sub control, să nu generăm costuri suplimentarei inutil.
De aceea, pentru costuri reduse, avem și sistem de balizaj cu LED, corpurile de iluminat din terminal sunt tot LED, iar clădirea este eficientizată energetic”, a explicat Anghel.