Medicul brașovean Andreea Moldovan, țintă pentru Dan Bittman. „Doamna Molovan, mă uit în ochii dumneavoastră, vă rog frumos, dacă nu e nimic adevărat din ce spuneţi, vă daţi demisia? Nu o spun că o vă urmărim penal. Vă dați demisia?”

Last Updated on aprilie 8, 2021 Medicul brașovean Andreea Moldovan a devenit ținta lui Dan Bittman care nu înțelege cum o carantină poate salva vieți. El vrea ca autoritățile să redeschidă localurile pentru a putea cânta.

Doamna Moldovan, eu sunt de acord să stau două săptămâni în carantină începând cu mâine, dar dacă nu se întâmplă nimic şi vreau să vă controlez în două săptămâni, vă daţi demisia, dumneavoastră și toți ceilalți ai dumneavoastră? Trebuie să existe un raport de forţe egale.

Medicul brașovean Andreea Moldovan, țintă pentru Dan Bittman. „Doamna Molovan, mă uit în ochii dumneavoastră, vă rog frumos, dacă nu e nimic adevărat din ce spuneţi, vă daţi demisia? Nu o spun că o vă urmărim penal. Vă dați demisia?” 1

Vă daţi demisia dacă nu se îmbolnăveşte nimeni, dacă nu aveţi niciun efect, dacă suntem sănătoşi cu toţii, dacă noi ne-am carantinat ca în anul trecut ca proştii şi nu s-a întâmplat nimic, vă daţi demisia? Dumnevoastră, Guvernul, ăia, ăla, că sunt nume.

Eu sunt un simplu cetățean, dar sunt niște oameni care trebuie să înțeleagă că își asumă niște răspunderi. După zece ani de zile sunt politicieni care acum răspund. Cu familiile lor, cu funcțiile lor, au început să fie luați și ei. Credeau că sunt invincibili, că sunt imortali, că sunt excepționali.

La un moment dat se face justiție în țara asta, în funcție de interese, nu că vreau eu, sau tu, sau domnii de aici din studio. Vreau să înțeleagă politicienii că la un moment dat vor veni alte generații de alți tineri frumoși (…) Cred că ne învârtim într-un cerc.

Trebuie cineva să își asume ceea ce face, ori aici în România au murit oameni la ATI arși, nu de COVID. Că erau internați pentru COVID e altă problemă, dar au murit arși. Nu răspunde nimeni. Dacă mâine îl calc pe unu pe o trecere de pietoni și sunt mai barosan, nu o să răspund, nu?

(…) Vreau să o provoc pe doamna Moldovan. Doamna Molovan, mă uit în ochii dumneavoastră, vă rog frumos, dacă nu e nimic adevărat din ce spuneţi, vă daţi demisia? Nu o spun că o vă urmărim penal. Vă dați demisia? Vreau să văd și eu o chestie de demnitate umană’‘, a spus Dan Bittman, miercuri seară, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei.

Tudor Benga: „Atât o parte din presa națională cât și mai multe voci din PSD Brașov fac astăzi tam tam despre un presupus conflict între primul ministru Florin Cîțu și secretarul de stat Andreea Moldovan. Iar speța asta ilustrează din punctul meu de vedere exact chestiunea de diviziune a muncii în structurile statului de care vă povesteam duminică în postarea despre închiderea magazinelor la ora 18. Și să vă explic la ce mă refer.

Andreea Moldovan a făcut o declarație pe ideea că o carantină națională de două săptămâni ar face minuni. Iar Andreea Moldovan, din poziția ei ca secretar de stat la sănătate, exact asta ar trebui să facă: să își foloseasca expertiza pentru a face recomandări tehnice despre ce măsuri ar avea ce eficacitate. Din postura de secretar de stat, Andreea nu este nici decident, nici în funcție aleasă. Pe scurt nici nu ia ea decizia pe carantinare și nici nu e responsbilitatea ei să dea socoteală cetățenilor pe o astfel de măsură. Este însă expertul potrivit să evalueze situația pandemica și să recomande căi de acțiune decidenților.

Florin Cîțu a exclus categoric un nou lock-down iar din postura lui, de șef al executivului, e și normal să se uite la situație în ansamblu, cântarind atât dimensiunea medicală cât și alte dimensiuni, economice, sociale, etc. El este decident iar din postura de șef al Guvernului are o responsabilitate atât pentru programul de guvernare pe care și l-a asumat cât și pentru bunul mers al țării în general. Faptul că Florin Cîțu exclude varianta propusă de Andreea Moldovan nu înseamnă nici conflict , nici contradicție in guvernare, înseamnă pur și simplu că rotițe diferite din angrenaj își fac treaba pentru care sunt responsabili.

Florin Cîțu pe de altă parte, de unul singur, sau chiar și cu toți miniștrii săi, nu au cum să ia pulsul adecvat al unei țări de douăzeci de milioane de oameni pe fiecare speță în parte. El dă socoteală, ca om politic ales în funcție publică, pentru deciziile sale, însă granularitatea imaginii sale de ansamblu e limitată. Iar acesta este fix motivul pentru care în chestiuni de impact imediat și direct asupra intregii populații e firesc ca Parlamentul, cu toate sutele sale de oameni politici aleși în funcție publică, să asume responsabilitatea. Fiindcă un prim ministru, sau încă 16 miniștri nu pot răspunde ei adecvat tuturor celor 20 de milioane. Fiecare deputat însă poate strânge feedback și da socoteala celor circa 70.000 de cetățeni care îi revin.

Ce se întâmplă de obicei la noi este ca experți cu responsabilități tehnice ajung să scoată castane comunicaționale din foc pentru politicieni iar cetățeanul să nu mai știe a cui e responsabilitatea. Și pe cine să înjure, sau să bată pe spate, în funcție de rezultat. Și atunci cetățeanul înjură statul în ansamblu și oriunde poate șunta regulile, o face, fiindcă nu simte nici că sunt făcute cu binele lui în minte, nici că are un cuvânt de spus asupra elaborării lor.

Treaba experților numiți în funcție publică este să furnizeze expertiză punctuală pe zona lor de competență. Treaba conducătorilor guvernului e să folosească expertiza aia și să ia decizii executive bazându-se pe ea și cântărind-o în ansamblu. Treaba aparatului de stat este să pună deciziile astea în aplicare și să le facă să funcționeze. Iar treaba aleșilor publici, fie ei parlamentari, consilieri locali sau județeni, primari sau șefi de CJ, este să se asigure că află de la oameni cu ce sunt sau nu de acord, ce pot sau nu să ducă, și să asume decizii în consecință în numele celor pe care îi reprezintă.

În ziua în care fiecare ne vom intelege și ne vom face corespunzător treaba, și o vom și explica cinstit cetățenilor, fără să ne ascundem după driblinguri procedurale, ei bine in ziua aia lucrurile vor începe să funcționeze mult mai civilizat și eficient în România”.

Advertisements
Previous Story

Brașov. Testare gratuită COVID pentru elevi, dascăli şi părinţi. În 3 centre

Next Story

Brașov. De astăzi poți plăti biletele RATBV și cu cardul bancar, contactless