Last Updated on februarie 5, 2021 Scriitorul Catalin Sturza comentează cozile uriașe din Poiana Brașov. Schiorii se înghesuie ignorând orice măsură de prevenție.
Catalin Sturza: „Am trecut zilele astea prin Poiana Brașov și am zis, ca tot omul, să urc și la Cabana Postăvaru, cu telegondola. Și așa am nimerit în deja legendarele cozi la schi.
În timp ce stăteam la coadă și admiram priveliștea pe care o vedeți aici, mă jucam în minte cu diverse scenarii și ipoteze.
– Cum ar fi reacționat mass-media și „opinia publică” dacă aceste cozi ar fi avut loc în primăvară, la slujba de Înviere? Când ni se spunea că „vor fi înmormântări”, la 200 de cazuri noi pe zi? (în timp ce zilele trecute aveam în jur de 1500-2000).
– Mai țineți minte cum mergeau vigilenții cu mașinile în patrulare în noaptea de Înviere pe la biserici să nu cumva să fie țipenie de om? Unde sunt vigilenții care patrulau curțile bisericilor? De ce nu patrulează și Poiana Brașov acum, exercitându-și aceeași vigilență?
– Cum ar fi urlat o parte a mass-media dacă aceste imagini ar fi fost nu de la schi, ci de la un pelerinaj, de la Sfânta Parascheva sau Sfântul Andrei? Nu e deloc un exercițiu de imaginație dificil: de la „Habotnicii îmbolnăvesc România” la „Dezastru național provocat de pupătorii de moaște”, titlurile ar fi fost unul și unul.
– „Prefectul de Botoșani: Slujba religioasă de Bobotează, sursa infectării din Havârna”, titrau acum o lună site-urile de știri. Între timp, nu am văzut nici un dezastru național provocat de slujbele de Bobotează, o lună mai târziu. Aștept însă cu același interes titlurile de tipul: „Prefectul de Brașov: cozile la schi de pe Valea Prahovei, sursa infectării din Brașov, Sinaia, Predeal, Bușteni, Câmpina și Poiești.”
– Dacă mă întrebați pe mine, distanțarea fizică (nu socială) e una dintre măsurile eficiente pe timp de pandemie. Eu nu mă uit de obicei în locurile aglomerate la prezența măștilor, cât mă uit la distanțarea fizică. Atunci când pledam pentru un „culoar către lumina Învierii”, nu mi-aș fi imaginat un astfel de culoar fără măsuri de distanțare fizică, și fără jandarmi care să vegheze la respectarea măsurilor. Oare de ce nu vedem cordoanele de sute și sute de jandarmi desfășurate, și în acest caz?
– Și dacă oamenii s-ar fi înghesuit să ia lumina fără o minimă distanțare fizică (așa cum arată de exemplu cozile din imaginile de aici), atunci abia revolta opiniei publice ar fi fost îndreptățită. Era poate unul dintre extrem de puținele cazuri când un scandal ar fi făcut un lucru bun, atrăgând atenția asupra unei probleme sau a unei situații plauzibile de risc.
– În sfârșit, unii sigur ar fi observat că mulți dintre cei aflați la cozi erau copii. Vă dați seama cum se activau influencerii: „Pelerinajul criminal”; „Bigoții își omoară copiii”; „Micuți nevinovați puși în pericol de părinții din Evul Mediu”.
Dar ce știu eu, sunt doar un tip cu un blog, care s-a nimerit să stea cu tot poporul la coadă. Evitați aglomerațiile (acesta chiar este un sfat bun). Feriți-vă ca de foc de influenceri, vigilenți și vigilantes, și mare parte din mass-media (care iarăși, dacă mă întrebați pe mine, nu mai pot fi crezuți nici dacă ne zic că cerul e albastru). Și păstrați-vă mintea deschisă, pentru a gândi cu capul dumneavoastră”.