Tudor Duică: „Ardelenii cer autostradă din Brașov spre Cluj-Oradea-Budapesta-Viena. De vreo 15-16 ani. Moldovenii cer autostradă spre Cluj-Budapesta-Viena. De vreo 5-6 ani… Nici unii, nici alții nu au cerut vreo autostradă spre București. Cred că știu și de ce…”

Last Updated on ianuarie 28, 2021 Brașovul în centrul țării este izolat, fără legături cu autostrăzi. Cea spre București nu mai interesează pe nimeni, nici actualii guvernanți nu sunt în stare să o construiască. Rămâne o speranță slabă, conectarea la autostrada Pitești-Sibiu-Granița de Vest.

Tudor Duică: „Moldovenii cer autostradă spre Cluj-Budapesta-Viena. De vreo 5-6 ani…Ardelenii cer autostradă din Brașov spre Cluj-Oradea-Budapesta-Viena. De vreo 15-16 ani (s-au făcut vreo 100 km, cu chiu cu vai).

Tudor Duică: „Ardelenii cer autostradă din Brașov spre Cluj-Oradea-Budapesta-Viena. De vreo 15-16 ani. Moldovenii cer autostradă spre Cluj-Budapesta-Viena. De vreo 5-6 ani... Nici unii, nici alții nu au cerut vreo autostradă spre București. Cred că știu și de ce...” 1

O să ajungem în 2030 și tot nu vom avea gata autostrăzile astea, fiindcă Bucureștiul știe bine ce impact economic vor avea…

Nici unii, nici alții nu au cerut vreo autostradă spre București. Cred că știu și de ce…

Singura autostradă aproape gata e Sibiu-Nădlac, făcută cu bani europeni. Dacă era după București, nu era gata nici în 2030.

În afară de o mână de ardeleni și moldoveni, oamenii tac și înghit. Unii de 160 de ani, alții de 100. Stau și mă întreb, de ce vă e frică să vă susțineți public ideile ? De ce sunteți de acord doar între prieteni sau la o bere ? Ca să nu vă audă șeful, soacra, vecinul sau patronul de la Bucale ?

De ce vă e frică să spuneți ce gândiți și ce simțiți ? Adică, că v-ați săturat de statul ăsta centralist eșuat și de administrația sa coruptă și incapabilă ? De ce vă e frică să vă luați soarta în mâini și să cereți ceea ce toți știți că e necesar ?

Descentralizare, aplicarea principiului subsidiarității, regionalizare, autonomie economică și financiară…Ce mai așteptați, să mai treacă 100 de ani ?
Nu e totuna să susțină acest lucru o mână de moldoveni sau ardeleni sau s-o facă zeci de mii, sute de mii de “provinciali”. O astfel de atitudine e nevoie acum, mai mult ca oricând.

Există un asemenea potențial uman sau doar ne facem iluzii ? În afară de a aduce un partid extremist în parlament, care să lovească exact în ceea ce ne dorim noi mai mult, ne mai pricepem și la a ne face viața mai bună, a ne croi un viitor cât de cât normal și european ?

Chestiunile astea trebuie impuse de jos în sus, prin presiuni directe asupra primarilor, președinților de consilii județene, asupra parlamentarilor noștri aleși. Există ziare, există televiziuni, avem formatori de opinie de partea noastră, putem să facem acțiuni comune cu bănățenii și moldovenii (includ aici și pe bucovineni), multe putem face. Trebuie implicați tinerii obligatoriu, fiindcă ei sunt cei mai interesați să trăiască mai bine. Noi, cei care deja ne apropiem de 60 de ani am făcut ce-am știut și ce-am putut. Mult, puțin, fiecare să judece.

Nu se poate construi nimic bun, atâta timp cât, pentru majoritatea ardelenilor sau moldovenilor, frica este mai mare decât curajul…Dacă vă pasă de această țară, dacă vă pasă de voi, de viitorul copiilor voștri, învingeți-vă frica și vorbiți.
Lazăre, ridică-te, ia-ți patul tău și umblă…

Previous Story

Brașov. Ce alegi? Tramvaie și poluare industrială sau poluare auto fără poluare industrială? 

Next Story

Brașov. Premieră. Senzori mobili au fost instalați pe autobuze și mapează în timp real calitatea aerului în oraș și în zonele limitrofe