Last Updated on ianuarie 25, 2021 Primarul Allen Coliban s-a întâlnit la finalul săptămânii trecute cu șeful Agenției Metropolitane pentru a discuta reintroducerea tramvaiului în Brașov.
În ceea ce privește tramvaiul, se pleacă de la un studiu realizat de arhitectul Gabriel Buhuș. După o serie de dezbateri, s-a ajuns la concluzia că se va lua în discuție realizarea a două tronsoane de tramvai. O linie ar urma să facă legătura între cartierul Rulmentul și Centrul vechi, cea de-a doua urmând să facă legătura între cartierele Bartolomeu și Noua. Cele două tronsoane ar urma să se intersecteze în Centrul Civic al Brașovului, anunță Biz Brașov.
Potrivit realizatorului studiului, pentru realizarea acestor tronsoane, Brașovul ar avea nevoie de 200 de milioane de euro, bani care pot fi obținuți fie din fonduri guvernamentale, fie din fonduri europene. Dar pentru atragerea acestor sume este necesară realizarea unui studiu de fezabilitate din care să reiasă necesitatea orașului de a avea aceste linii de tramvai și dacă ele sunt fezabile.
Allen Coliban: „Fonduri, trenuri și tramvaie.
Închei o săptămână lungă, cu o discuție importantă despre transportul feroviar metropolitan. Va mai dura, prin urmare astăzi nu vom avea Jurnalul Primarului. Ne revedem marți – până atunci, un weekend fain să aveți!”
Mihai Nanu: „Reiau subiectul cu mobilitatea în Brașov, poate ajunge la cine trebuie:
1. Park&Ride la intrările din Brașov. La Calea București, la Triaj, la terminalul de la Bartolomeu și la Calea Feldioarei. Cel de la Bartolomeu e deja în plan, chiar dacă putea fi făcut mai simplu și mai ieftin, dar cum ar fi, trebuie făcut rapid și primul. Preia atât trafic de pe axa Codlea-Ghimbav, cât și din Zărnești, Satele Unite Brănene, Rasnov, Cristian. Asta e prima măsură care trebuie luată.
2. Revizuit PMUD-ul astfel încât să introducem și subiectul care-i dădea coșmaruri vechiului edil – TRAMVAIUL. Și nu, “tramvaiul e o idee bună, dar nu în acest mandat”, nu e calea de urmat. Trebuie început de mâine, nu peste zece ani. Iar ăsta e un subiect sensibil, pe care nu-l pricep mulți și care nu poate fi început in anii electorali. Nu trebuie începute studii de pre și fezabilitate pe bani grei cu firme dubioase, există Gabi Buhus care lucrează la acest proiect de ani buni. Un proiect de tramvai pe 4 axe, cu intermodal în centrul civic. Tramvaiul modern low floor nu troncane (deși unora le pare greu de crezut), este de mare capacitate, nu poate fi înlocuit de autobuze electrice și nici de troleibuz, ci ele pot fi complementare tramvaiului. Tramvaiul trebuie introdus pe trasee liniare, cu mari fluxuri de călători, vedeți foto mai jos. Troleibuzul suplinește tramvaiul pe linii secundare, iar autobuzul electric sau diesel pe cele mai întortocheate și cu trafic mai mic de călători.
3. După ce am bătut in cuie unde vom avea tramvai, unde troleibuz și unde autobuz, putem stabili unde creăm benzi dedicate pentru transportul in comun și ce facem cu intersecțiile-problemă, giratorizate în epoca Scripcaru.
3.1. Benzile de transport în comun nu pot fi doar simple marcaje roșii pe lateralul drumului, ci trebuie sa fie complet separate de restul benzilor auto. Și dacă pare ușor, adăugați faptul ca dacă facem asta pe traseul liniei 5 (de exemplu), pe lateralul Str Lunga dispar niște parcări laterale, un subiect și așa dureros în Brașov. Putem s-o facem, dar trebuie găsite soluții de parcări supraetajate pentru riverani înainte de asta.
3.2. Intersecțiile cu blocaje pot fi înlocuite fie cu pasaje subterane, fie cu semaforizare inteligentă, care dă prioritate transportului în comun. Și de aia trebuie să știm clar din planul de transport ce va trece pe acolo, ca să știm în cazul pasajului cât de lat și cât de înalt va fi, la semaforizare cum trebuie configurată intersecția. Da, putem avea intersecții semaforizate inteligent și sincronizate a.î. să nu stai decât o dată la stop de-a lungul orașului. Și nu fluidizarea și orientarea paradigmei către un oraș al mașinilor (ca până acum), ci unul care dă prioritate siguranței rutiere, a pietonilor și a transportului în comun.
4. Când ținem cont de trasee și de intersecții trebuie avut în vedere latirea trotuarelor și crearea unei rețele de piste de biciclete care sa lege cartierele orașului de principalele puncte de interes. Aici se lucrează la Calea Verde și alte proiecte similare, dar trebuie știut ca pornim de la niște piste întrerupte care închipuit, pe hârtie, oficial, înseamnă cca 35 km. Oricine a mers cu bicicleta prin Brasov știe că asta e o glumă bună. Dar asta e moștenirea și trebuie spus cum stăm.
5. Îmbunatatirea frecvențelor pe liniile de transport în comun. Dacă punctele de până aici se bifează, nu avem niciun motiv să nu îmbunătățim frecvența, mai ales pe unele linii. În Șchei am bifat zilele trecute o mare realizare, o linie a căpătat autobuz electric, dar tot la 50 de minute vine. Și au scăpat de “conservele” BMC de 8m în care se înghesuia lumea ca să se înghesuie în “conservele verzi” de la SOR. Exemple ca acesta sunt in fiecare cartier, cel puțin pe o linie. Înainte de a mai extinde bezmetic RAT-ul metropolitan, poate ar trebui să facem atractiv transportul în comun pe municipiu, ca lumea să fie tentată să-l aleagă. Nu vorbesc de cocalarii care au impresia că RATBV e doar pentru cei care s-au ratat în viață și că e sub demnitatea lor să circule cu autobuzul, ci pentru cei care chiar au motive întemeiate să nu o facă în prezent.
6. Noul regulament de parcare, cu toate bubele lui, are două părți bune: parcarea sensibil mai scumpă in centru, zonarea tarifelor și taxarea tuturor locurilor de parcare amenajate în municipiul Brașov, indiferent unde se află. Gigel trebuie sa știe ca dacă pleacă de la el din Bartolomeu la colegul din Astra, cât sta in Astra 3 ore, scoate bani din buzunar și nu mai e cu mocangeală ca până acum. Da, contractul ăla merită contestat in instanța din 100 de motive, de la faptul ca redevența e prea mică, la rigiditatea acordării unui abonament de riveran, la faptul ca parcarile ca și domeniul schiabil sunt Cloștile cu Puii de Aur ai Primăriei, ambele date în administrare privată când puteau fi doua servicii gestionate de regiile municipalității, putem discuta mult pe subiect. Dar scumpirea orei de parcare publica în centru nu e un lucru rău, ba trebuie chiar ridicat mult mai mult, nu cum voia PSD să le mai și ieftinească. Scumpirea drastică a parcării în centru trebuie corelată cu punctul
1. Degeaba creezi Park&Ride la intrarea în oraș dacă ora de parcare în centru e 3 lei, omul dacă nu simte că e ars la buzunar, tot să se înghesuie la Bibliotecă tinde. Putem urca in 2021 la 7 lei (cât e in prezent in Cluj), in 2022 la 10 lei și așa mai departe. Nu, nu trebuie corelat cu puterea de cumpărare, in centru trebuie sa fie scump, nu sa-și permită oricine sa vina cu mașina și sa stea o zi întreaga. Poate și limitarea la 3 ore sa fie o soluție.
7. Desființarea parcărilor destinate angajaților primăriei și ai altor institutii publice, acordarea de abonamente gratuite RATBV angajatilor. Luat modelul Oradea. Pusă barieră la intrarea în parcarea primăriei, închis accesul dinspre Capitol. Păstrate 20 de locuri pentru primar, viceprimari, cei de la Drumuri și cine mai are automobil și munca de teren, în rest abonament gratuit pentru toată lumea. Parcarea aia trebuie sa fie a cetățenilor. Restul locurilor de parcare puse la dispoziția celor care au treaba la Primarie, pus un buffer de 30-40 min unde cetățeanul care are treabă sa și-o rezolve și sa plece, lăsând locul altora. Tot sistemul făcut astfel încât sa poți rezolva orice în acel interval. Dacă e pe baza de cartela, nu poți fenta sistemul. Cine vrea sa-l fenteze, un tarif din ăla ireal, de 50 lei ora pentru smecherul care parchează la Primarie, dar vine la pizza.
Pe termen lung, mutate toate instituțiile în afara centrului istoric.
8. Hotelurile și pensiunile să aibă atâtea locuri de parcare câte camere. Ai pensiune în centru? Îți iei abonament de riveran pentru persoane juridice pentru fiecare camera automat. Poate ar trebui reglementat mai bine și statutul închirierilor pe Airbnb, se încearcă asta la Budapesta.
În Poiana, la fel. Autorizatiile noi sa nu se mai dea fără loc de parcare pentru fiecare camera in parte, la cele existente se poate rezolva altfel: bariera în Poiana Mică. Cine are loc de parcare rezervat la hotel, poate urca mai departe, cine nu, o lasa la parcarea aia făcută neinspirat și ia RATBV sau taxiul/Uber pana in unitatea de cazare. Tot legat de drumul de Poiana, ar trebui sa renunțam urgent la alta imbecilitate, blocarea lui cu o străpungere dinspre Str Carierei. Acolo era și o dezvoltare imobiliară in subsidiar, sau poate tocmai de aia.
9. Pus la punct transportul în comun la multinaționalele din afara Brașovului în paralel cu desfiintarea hectarelor de parcări din jurul lor, existente în acest moment. Azi de la lucrătorul de la banda și asistent manager pana la CEO, oricine poate merge cu mașina proprie sau de serviciu la munca și la orele de varf se creeaza trafic însemnat și implicit poluare suplimentară. În paralel cu un transport public eficient pus la punct fie in regie proprie, fie cu RATBV, trebuie desființate acele parcări și limitată această practică.
Aș fi adăugat la pct. 9 și trenul metropolitan asupra căruia m-am aplecat și eu de doi ani încoace, dar având în vedere că edilii de pe la noi nu au făcut o adresă la Ministerul Transporturilor ca să ridice pe estacade linia intre Cristian și Rasnov pentru a scapa de cozile kilometrice, nici mari speranțe n-am, mai mult de tocat bani pe studii de fezabilitate care ne-ar spune ce știm deja”.