Unde votezi în Brașov? Află la ce secție de votare ești arondat

Last Updated on decembrie 6, 2020 România își alege astăzi parlamentarii pentru următorii 4 ani. Secțiile de vot s-au deschis de la ora 07.00 și se vor închide la ora 21.00.

Unde votezi în Brașov?

 

Unde votezi în Brașov? Află la ce secție de votare ești arondat 1

Pentru a afla secția de votare la care ești arondat trebuie să intri pe site-ul registrulelectoral.ro. Aici trebuie să completezi un formular scurt, care include CNP-ul și numele de familie.

În ce condiții se poate vota în altă localitate

Senatorii și deputații sunt aleși pe listele propuse de către partide, urmând ca mandatele să fie distribuite proporțional, în funcție de procentele obținute de fiecare partid, cu condiția depășirii pragului electoral de 5%. Fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot, pentru fiecare din cele două Camere ale Parlamentului.

Parlamentarii sunt aleși în 43 de circumscripții electorale: câte una în fiecare județ, una în municipiul București și una pentru românii din străinătate.

Potrivit Legii 208/ 2015 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, dreptul de vot la scrutinul parlamentar poate fi exercitat doar la secția la care este arondată strada sau localitatea unde alegătorul își are domiciliul sau reședința. Dacă acesta se află, în ziua votării, în altă localitate, poate vota acolo cu condiția ca această localitate să fie în aceeași circumscripție cu localitatea în care alegătorul își are reședința.

De exemplu, un alegător din Roman poate vota în Piatra-Neamț pe listele suplimentare, întrucât amebele localități se află în județul Neamț. Însă dacă respectivul romașcan se află la Iași, nu va putea vota. În cazul bucureștenilor, singurul loc în care pot vota este secția la care sunt arondați întrucât Capitala constituie o circumscripție electorală distinctă.

Ce măsuri speciale de prevenție a infectării cu COVID-19 au fost luate

Din cauza epidemiei de coronavirus, procesul de votare se va desfășura că măsuri speciale de siguranță, pe care le puteți afla în clipul de mai jos.

În cabina de vot este permis doar accesul persoanei care votează, cu excepția cazurilor în care alegătorul nu poate, din motive întemeiate, să voteze singur. În această situație are dreptul să cheme un însoțitor în cabină ca să-l ajute. Însoțitorul nu poate fi desemnat din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secției de votare.

Previous Story

Brașov. Prezența la vot ora 9, alegeri parlamentare

Next Story

Brașov. Prezența la vot ora 10, alegeri parlamentare