Last Updated on decembrie 13, 2020 Deputatul Tudor Benga (USR) a povestit pe Facebook experiența avută după ce s-a infectat cu COVID-19. El le mulțumește medicilor medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov pentru modul în care l-au evaluat și monitorizat.
Tudor Benga: „Despre experiența mea cu Covid- 19, dacă aveți răbdare să citiți. Câteva concluzii personale, în caz că pot fi de folos și altora care veți trece prin infecția cu sars-cov-2. La punctul acesta sunt ieșit din izolare de vreo 5 zile, vasta majoritate a simptomelor au dispărut, și deși analizele încă arătau miercuri o serie de markeri inflamatorii ieșiți din parametrii, doctorii mi-au confirmat că asta este evoluția normală pentru majoritatea celor care trec prin infecție cu simptome și una peste alta pare că am depășit ce era mai delicat și sunt aproape vindecat.
Sfatul și rugămintea mea este să faceți toate eforturile să evitați să vă îmbolnăviti din capul locului! Nu vreau să vă sperii, probabilitatea este că unii dintre voi, mai ales dintre cei relativ tineri și activi, veți trece la rândul vostru prin infecție si o veți depăși cu bine. Însă vă spun la modul cel mai serios că nu e de glumit cu virusul ăsta.
O să vă povestesc pe scurt evolutia la mine, la ce să fiți atenți pe parcurs, ce recomandări mi-au făcut mie medicii, și cam care sunt stegulețele roșii. Acestea fiind exprimate nu vă doftoriciti de unii singuri, mergeți si testați-vă imediat dacă apar simptome și contactați de îndată medicul de familie. Fiecare organism e diferit, eu am prieteni și cunoscuți care au trecut și mai ușor si mai greu prin infecție, și asta indiferent de gradul lor aparent de “fitness”. Și eu am scăpat relativ ieftin din toată distracția însă am avut un punct destul de neplăcut chiar la mijlocul perioadei și vă asigur că nu vreți să vă jucați cu virusul ăsta.
Problema mare e că deși majoritatea simptomelor seamănă cu o gripă evoluția e mult mai înceată, indiferent că ai sau n-ai simptome lucrurile o pot lua razna foarte repede undeva prin zilele 7-10 de infecție, iar dacă situația se degradează se poate degrada foarte repede și aproape fără să o știi.
Mie mi-au apărut simptomele într-o duminică și au evoluat destul de repede, dimineață am simțit un ușor disconfort în gât, seara aveam deja tuse ușoară, febra 38, dureri musculare și de cap. Febra m-a ținut primele două zile și apoi a început să scadă, celelalte simptome au rămas dar erau suportabile, în a patra zi m-a lăsat și febra, păream că am scăpat și totul e ok. Am primit tratamentul stas inițial cu zinc, vitamina C si D, paracetamol și algocalmin, isoprinosine, tussin forte la nevoie.
Saturația era ok, și vă recomand la modul cel mai serios să vă luați pulsoximetru să vă puteți monitoriza, lucrurile păreau cât se poate de in grafic. In seara zilei a șasea însă a început să-mi crească ușor febra. Ziua a șaptea mai mult, ziua a opta deja eram înapoi cu febra de unde plecasem, la 38, se intetise și tusea și durerea de cap. În ziua a noua de dimineață m-am dus la spitalul de infecțioase pentru evaluare.
E o procedură disponibilă pentru cei aflați cu simptome acasă, in caz ca lucrurile se degradează, te duci pentru evaluare și sfătuiesc pe toată lumea să nu neglijeze acest aspect.
Mi-au fost recoltate analize de sânge si mi-au fost făcute radiografii pulmonare, am plecat apoi acasă, iar seara mi-au trimis rezultatele mie și doctorului meu de familie. Se dusese un pic la plămâni, era limpede și pe radiografii și în sânge, pe rețetă mi-au scris pneumonie Covid, și mi-a fost schimbat tratamentul cu ceva mai tare respectiv medrol, plaquenil și eliquis.
A fost un moment foarte neplăcut fiindcă simțisem clar că ceva nu era în regulă, pneumonia aia Covid nu-mi suna deloc bine, și fiindcă saturația nu-mi scăzuse sub 94 sperasem că totul e în grafic. Din fericire noul tratament a dat repede roade, mi-a scăzut febra repejor, și chiar dacă tusea, capul și gâtul m-au mai muncit niște zile, lucrurile au revenit înapoi spre normal până în a 14-a zi.
Ce vreau să vă subliniez din toată povestea sunt următoarele. Unu, chiar dacă simptomele sunt ușoare și evoluează pozitiv în primele zile, lucrurile se pot degrada foarte repede după prima săptămână. Doi, e foarte neplăcut, în primul rând psihologic dar nu numai, atunci când organismul începe să-ți dea semne că nu se descurcă singur cu virusul. Trei, e critic să vă monitorizati constant, mai ales febra și saturația oxigenului, ca să știți dacă lucrurile o iau la vale sau nu. Patru, țineți legătura cu doctorul vostru de familie și urmați instructiunile lor iar dacă cumva simțiți că lucrurile o iau la vale cereți să fiți evaluați adițional ca să apucați să luați măsuri din timp. Cinci, nu luați medicamente după capul vostru, vorbiți cu medicul și urmați-le instructiunile.
Personal am avut baftă și de o formă cât de cât ușoară zic eu și și de sfat medical profesionist și grijuliu și le sunt foarte recunoscător tuturor. Doctora mea de familie avea deja mulți dintre pacienții săi trecuți prin infecție iar echipa de la boli infecțioase din Brașov este super profi și de treabă. Este condusă de Andreea Moldovan de care mulți cred că ați auzit, pe care vă și sfătuiesc să o urmăriți fiindcă este super implicată și profesionistă, și una din vocile publice cele mai avizate și informate în materie de Covid.
Ca om în funcție publică și reprezentant al statului român îmi este groaznic de rușine și îmi cer scuze de condițiile fizice în care îi lăsăm pe oamenii aceștia să lucreze, este absolut vital să începem cât mai degrabă să construim spitale de secol 21 în țara asta fiindcă pur și simplu se vor prăbuși peste noi intr-o zi, însă despre toate astea voi reveni.
Închei cu speranța că această relatare personală vă poate fi de ajutor unora dintre voi și subliniez încă o dată cât pot de apăsat: faceți tot posibilul să evitați acest virus fiindcă este mult mai parșiv decât pare! Poate foarte ușor să vă dea senzația că gata, a trecut, a fost doar o gripă, și apoi să vă treziți că pe tăcute începe să muște mult mai serios și lucrurile să se degradeze rapid. Nu lăsați garda jos dar nici nu vă panicați, urmați cu sfințenie recomandările medicilor și fiți proactivi dacă simțiți că lucrurile nu sunt în regulă. Și musai luați-vă pulsoximetru fiindcă e cel mai important instrument de monitorizare la domiciliu pe care îl aveți.
Eu țin să mulțumesc încă o dată din suflet echipei de la infecțioase din Brașov care m-a evaluat și monitorizat și doctorei mele de familie! Eu am scăpat destul de ieftin până la momentul ăsta din toată povestea, de îndată ce voi putea testa pentru anticorpi o voi face și apoi voi face demersuri să văd cum și dacă pot dona plasmă cu anticorpi. Dar vă repet: e foarte neplăcut să ajungi cu covid și organismul să-ti dea semne că nu se descurcă singur, sfatul meu e să evitați să ajungeți acolo! În plus, fiecare caz nou este o potențială nouă povară pe sistemul nostru medical care oricum este întins până aproape de rupere în clipa asta.
Trebuie să ne pregătim să rezistăm încă cel puțin 3-4 luni, probabilitatea este mare că în ianuarie februarie vom avea o nouă creștere, însă eu am speranța că de prin martie aprilie încolo campania de vaccinare să devină suficient de extinsă încât la vară să începem încet incet să ne întoarcem la normalitatea pre-pandemie”.