Allen Coliban, despre negocierile pentru Guvern. „Justiție sau Finanțe. Sunt, probabil, cele mai importante două ministere, având rol avizator pe proiectele legislative. Unul dintre ele ar trebui să revină USRPLUS, iar dacă ar fi să coroborez asta cu punctul anterior, ministerul respectiv ar trebui să fie Justiția. De ce? E simplu”:

Last Updated on decembrie 14, 2020 Primarul Allen Coliban a explicat pe Facebook ce și-ar dori de la negocierile USR-PNL pentru formarea unui nou Guvern. El spune că Justiția ar fi prioritară pentru USR.

Allen Coliban: „Negocierile pentru Guvern.
Am primit multe întrebări zilele acestea cu privire la abordarea USRPLUS cu privire la negocierile pentru formarea Guvernului. Negocieri care, pentru prima dată, vor avea și o dimensiune a programului politic, bazată pe măsuri concrete printre care mă aștept să se regăsească cel puțin:

Allen Coliban, despre negocierile pentru Guvern. „Justiție sau Finanțe. Sunt, probabil, cele mai importante două ministere, având rol avizator pe proiectele legislative. Unul dintre ele ar trebui să revină USRPLUS, iar dacă ar fi să coroborez asta cu punctul anterior, ministerul respectiv ar trebui să fie Justiția. De ce? E simplu”: 1

– Fără penali în funcții publice
– Fără pensii speciale
– Repararea legilor Justiției
– Reforma Statului – 300 de parlamentari, alegeri în două tururi, reducerea numărului de agenții, digitalizare

– DNAul Pădurilor / combaterea tăierilor ilegale
– Rezolvarea cazurilor de infringement pe mediu
– (lista mai largă a priorităților USRPLUS este disponibilă aici: https://www.usrplus.ro/propunerile_alian_ei_pentru…)
Reformă, modernizare, dezvoltare. Acestea ar trebui să fie prioritățile viitorului guvern și este esențial ca el să ofere CREDIBILITATE. Repartizarea ministerelor va trebui să înceapă de la acest criteriu important. Iată care sunt așteptările și solicitările mele către echipa de negociere desemnată de către Dan Barna:

1. Justiție sau Finanțe. Sunt, probabil, cele mai importante două ministere, având rol avizator pe proiectele legislative. Unul dintre ele ar trebui să revină USRPLUS, iar dacă ar fi să coroborez asta cu punctul anterior, ministerul respectiv ar trebui să fie Justiția. De ce? E simplu: în ultimii 4 ani USR a dus greul luptei pe Justiție în Parlament (de multe ori și în stradă, alături de societatea civilă), ultimul an de guvernare PNL nu a adus reformele așteptate, UDMR a fost partenerul PSD în atacul la statul de drept din perioada 2017-2019, prin urmare singurul partid credibil a face reformele necesare în Justiție este USRPLUS.

2. Mediu sau Agricultură. Aici nu văd opțiune, Ministru la Mediu și Secretar de Stat la Agricultură. Pe același raționament ca mai sus, singurul partid CREDIBIL pentru a face reformele necesare în capitolul de Mediu este USRPLUS. UDMR este istoric asociat cu zgomotul de drujbe, PNL a avut o atitudine pasivă în ultimul an de guvernare pe temele majore legate de mediu – tăierile de păduri (nu avem nici acum SUMAL și au fost singurii care au pus bețe în roate DNA-ului Pădurilor), situația deșeurilor, infringementul pe calitatea aerului etc.

3. Sănătate sau Educație. Sunt doi piloni principali ai însănătoșirii României, unul dintre cele două ministere ar trebui să ajungă la USRPLUS.
4. Dezvoltare sau Fonduri Europene. Din nou, vorbim despre două ministere esențiale în tot ce va însemna dezvoltarea României, unul dintre ele este normal să revină USRPLUS.

5. Interne sau Transporturi. Sunt două ministere în care atât guvernarea Cioloș din 2016 cât și activitatea parlamentară din ultimii 4 ani au dovedit că USRPLUS este opțiunea potrivită pentru reformele necesare. Vorbind despre credibilitate, găsim, din nou, repere suficiente – de la 10 August la felul în care sunt gestionate proiectele mari de infrastructură de transport.

Mă opresc la 5 perechi de ministere, ca set minimal de așteptări argumentate. Repet pe ce mi le fundamentez : pe ponderea USRPLUS în cadrul coaliției, pe capacitatea de a reforma domeniile menționate, cât și pe CREDIBILITATEA pe care o va prezenta viitorul guvern.

PS. Am făcut parte din echipele de negociere ale USR în ultimii 4 ani, atât în Parlament, cât și în tot ceea ce a însemnat fuziunea cu PLUS și coagularea ofertei noastre electorale și, mai recent, în formarea unei majorități în plan local. Am coordonat elaborarea programului nostru de guvernare pe capitolul Mediu. Știu că misiunea echipei noastre de negociere nu este una ușoară, dar știu și că obiectivele de mai sus sunt realizabile, de bun simț și necesare dezvoltării României”.

Previous Story

BREAKING – 3252 de cazuri noi de Covid-19, la doar 8059 de teste efectuate. Situația la Brașov

Next Story

Brașov. Nirolf Gherbe: „S-a deschis (în sfârșit) și Mall-ul AFI-Brașov. Unde-i ” BULUCEALA ” de mașini, ‘ștaurile’ interminabile care se preconizau și care sufocau Brașovul de nu se mai putea circula nici din colo, nici dincoace”