Last Updated on octombrie 10, 2020 Premierul Ludovic Orban a dat zilele trecute Brașovul exemplu negativ după ce a închis secția de ATI COVID de la spitalul Județean. Replica a venit de la medicul Dan Grigorescu. „Nu cum au făcut la Brașov, că au dat drumul la spitalul modular și au închis Spitalul Județean. Deci, ei trebuie să crească numărul de paturi disponibile pentru terapie intensivă”, a spus Ludovic Orban, citat de Digi 24.
Grigorescu Dan: „Domnule Prim-Ministru Ludovic Orban, Sunt convins că afirmația dumneavoastră referitoare la modul „defectuos” în care este implicat Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov în asigurarea tratamentului bolnavilor Covid v-a fost livrată de un consilier de specialitate (sau poate de mai mulți?) care habar nu are (au) despre ce „este vorba în propoziție”.
Mă simt obligat să vă explic, cu argumente, de ce îl/îi (des)consider atât de direct ca atare:
1. Dacă veți avea răgazul să verificați legislația în vigoare, veți constata că SCJUBv NU ESTE PE LISTA SPITALELOR COVID!
Cu toate acestea, faptul că, de fapt, fiind practic singurul spital de stat din Brașov cu secție ATI, el a asigurat PERMANENT, de la începutul stării de urgență și până în prezent, internarea și tratamentul cazurilor grave de Covid, ei bine, asta este o altă realitate! Paralelă, dar realitate! Cine a fost incompetentul care a decis astfel, nu știu.
Dar știu că, prin neincluderea spitalului în actul normativ respectiv, Guvernul a scăpat și de plata stimulentelor și sporurilor aferente pentru majoritatea angajaților spitalului care lucrează într-un mediu riscant la maximum, atâta vreme cât nu există circuite dedicate, PERFECT SEPARATE, pentru cele două categorii de bolnavi: infectați și neinfectați!
2. Dacă aceia care vă consiliază ar fi avut minimul respect necesar pentru personalul SCJUBv, ar fi aflat că în spital, pe lângă cei care sunt infectați Covid și au evoluție gravă (drept pentru care sunt internați în structura de ATI dedicată), se mai tratează și urgențele majore din alte specialități pe care le dezvoltă cei infectați Covid din întregul județ. Ca mărturie stă existența sălii de operații pentru această categorie de bolnavi, în care suntem obligați să-i operăm pe bolnavii din specialitățile pe care, de pildă, SJ Sf. Gheorghe-Covasna (suport Covid pentru SCJUBv) NU LE ARE ÎN STRUCTURĂ!
Vorbim despre Neurochirurgie, Ch. Plastică, etc!
3. Cum să vă informeze cineva că, din momentul deschiderii (parțiale, e drept!) a „spitalului modular”, SCJUBv „s-a închis”? Cum să se închidă când:
a) se fac în continuare zeci de internări zilnic (în marea lor majoritate, urgențe);
b) în structura lui organizatorică funcționează în continuare două „structuri” separate de suspecți Covid (una pentru pacienți netestați cu boli interne și una pentru cei cu patologie chirurgicală), în care se lucrează în aceleași condiții precum cele din secțiile de „pozitivi”! Și la care, în disperare de cauză (datorită depășirii capacității celor două entități prezentate anterior de numărul mare de urgențe care trebuie internate și testate), s-au mai adăugat încă câte două saloane de suspecți organizate în fiecare secție a spitalului!
4. Să mai punem la socoteală și faptul că întreg personalul mediu și auxiliar din spital lucrează prin rotație în aceste structuri cu risc Covid, din lipsa personalului dedicat special? Și că personalul specializat angajat al secției ATI, împărțit (tot din disperare) între cele două structuri ATI (non-Covid, din „spitalul mare” și Covid+, din spitalul modular), este la limita de decompensării fizice, și, mai ales, psihice?
Din aceste motive, și din încă câteva altele, mă simt dator să vă rog să dispuneți o analiză corectă a situației de la Brașov, fapt care v-ar permite, pe de o parte, să reevaluați public eforturile colectivului din care și eu fac parte, iar pe de alta, să sancționați, tot public, incompetența celor care v-au informat deformat cu privire la realitățile din teritoriu.
Dar nu înainte de a-i trimite să petreacă măcar 24 de ore în structurile despre care și-au permis să considere că „s-au închis”! Detașați-i, că nu au cum să refuze.
Doar e stare de alertă!
Cine zice? „Decât” un medic!
P.S.: Atrag atenția tuturor că această luare de poziție vine din partea cuiva care nu s-a găsit, de-a lungul timpului, „în grațiile” actualei conduceri a spitalului. Dar vine din partea cuiva care și-a afirmat constant aderența la maxima: „Mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevărul!” Și cu asta am spus tot!”