Cum l-a bătut Allen Coliban pe George Scripcaru cu 4 greșeli colosale de strategie

Last Updated on septembrie 30, 2020 George Scripcaru a pierdut mandatul de primar încă din 2012. Atunci USL a strâns mai multe voturi pentru Cătălin Leonte dar ceva s-a întâmplat între 3-5 dimineață. Cum era dacă USL se lupta atunci ca și Clotilde Armand pentru voturile de la sectorul 1? Dar cum nu există dovezi, ce s-a întâmplat atunci rămâne de povestit de către candidat, în memoriile sale, peste vreo 30 de ani.

Au venit alegerile din 2016. George Scripcaru, proaspăt dat afară din PNL din cauza dosarelor penale, a mai câștigat un mandat. Și-au schimbat brașovenii părerea despre el între 2012-2016? Puțini. Dar oferta electorală de atunci nu a convins. Mihai Sturzu a făcut o prestație frumoasă, meteorică și a dispărut.
În 2016 s-a înființat și USR.
Cum l-a bătut Allen Coliban pe George Scripcaru cu 4 greșeli colosale de strategie 1

Au venit și alegerile din 2020. Allen Coliban de la USR l-a învins pe un Scripcaru care se lăuda cu 60% intenție de vot, cu doar două luni înainte de alegerile locale. Mai mult, Allen Coliban l-a învins după ce strategul de campanie al USR a făcut o serie de greșeli colosale.

Prima greșeală. USR și-a construit campania cu mesaje pentru tineri. La fel ca la București. Doar că, la București mesajele au prins. S-a văzut o creștere de prezența la vot a celor sub 44 de ani, decisivă pentru câștigarea mandatului.

La Brașov, la jumătatea campaniei, USR era epuizat. Nu mai transmitea mesaje, nu mai avea nimic de oferit. Era terminat. Dovadă că tinerii pe care s-au bazat nu au ieșit la vot. Iar când nu reușești să-ți scoți electoratul la vot pentru candidat, ca strateg, îți dai demisia, nu te arunci la laude publice.

Și ajungem la a doua greșeală colosală, cea mai importantă. Ca strateg, cum să nu știi că cei din categoria peste 44 de ani votează cu tine?! Cum este posibil să nu le transmiți măcar un mesaj cu cap. Cum să-i ignori?

De ce au votat ce-i în vârstă cu Allen Coliban? Simplu. Din cauza Flaviei Boghiu. Ea a fost singura care a lovit la temelia electoratului lui Scripcaru când a înființat „Vă ajutăm din Brașov”, serviciul de voluntari care i-au ajutat pe bătrâni.

Acest serviciu de voluntari a fost devastator la adresa lui Scripcaru pentru că cei de la USR ajutau concret. Scripcaru, PNL și PSD considerau că este de ajuns să le dea bătrânilor tichete sociale, ceva bani prin asistența socială. Pentru ei ajutorul însemna un transfer bancar, impersonal.

Voluntarii Flaviei Boghiu vorbeau direct cu bătrânii aflați în suferință. Și ajutau. Nu vă imaginați ce simte un bătrân abandonat, la început de pandemie, izolat, singur când îl sună cineva să-l întrebe dacă are nevoie de ceva. Mai mult, ce simte că primește medicamente, mâncare la ușă în condițiile în care doar ieșitul afară te costa câte sute de lei amendă.

Un strateg adevărat, de la începutul pandemiei și până la finalul campaniei electorale, scotea poveștile frumoase de ajutor și le punea pe Facebook. Nu ai voie să ignori 200 de voluntari care ajută zi de zi bătrâni în suferință. Curgeau mulțumirile brașovenilor plecați în străinătate că cineva avea grijă de părinții lor izolați, aici. Curgeau însă doar pe grupuri închise. Un strateg adevărat lua aceste mulțumiri și făcea reclamă serviciului de voluntari, le mulțumea public pentru ajutor.

La un moment dat, Scripcaru și-a dat seama  ce i se întâmplă și a încercat să confiște acest serviciu dar nu avea cu cine să-i înlocuiască pe voluntari. Tinerii din PNL se bucurau pe Facebook că un membru de partid a ajutat o femeie în vârstă să treacă strada. Așa că a fost nevoit să-i lase pe cei de la USR să-i ajute pe bătrâni.

Continuăm. Toată lumea știa înainte de campania electorală că Scripcaru are 60%, nici nu mai merită să se țină alegerile. Și totuși se întâmplă ceva. Cum începe campania electorală, Scripcaru parcă ia foc. Își deschide pagină de Facebook, își face reclamă la postări ca să-l înjure lumea la greu, aleargă prin cartiere, promite. De ce toate acestea? Pentru că el știa că pierde și trebuie să compenseze cu ceva pierderile.

Un strateg adevărat își dădea seama că ceva este în neregulă și se întreba. De ce are nevoie Scripcaru de voturile tinerilor de pe Facebook? De ce nu-i ajunge electoratul de peste 44 de ani?
Și ajungem la greșeala numărul 3, punerea în valoare a candidatului. Allen Coliban a impresionat anul trecut când s-a luat la trântă cu Scripcaru pe tema de poluare și l-a făcut să recunoască, că la Brașov se respiră aer otrăvit. De nevoie, fostul primar s-a apucat să promită senzori, să-l aducă pe ministrul Mediului care să-l laude cum a rezolvat problema mediului.

Ce face candidatul în campanie? Vorbește mai nimic despre poluare. Își anulează exact tema de mediu care l-a adus în atenția opiniei publice. Candidatul este plimbat creanga prin cartiere, așa cum făcuse și Dan Barna, pierzător la prezidențiale. Nici măcar o vizită pe la poluatorii din oraș. Dintr-o campanie eficientă de Facebook candidatul se pierde într-o campanie clasică, ineficientă.

Iar la jumătatea campaniei electorale Allen Coliban nu mai are suflu, nu mai are mesaje, nu are informații prin care să analizeze situația reală. Nu ai voie să anulezi un candidat care știe să vorbească, are idei, are teme, mult superior lui George Scripcaru.

Consilierii locali și județeni USR și greșeala numărul 4.
Până la începutul campaniei electorale aceștia s-au mișcat perfect. Multe voci, articulate, bine țintite, au prezentat Brașovul real. Cu problemele sale. Și au venit și cu soluții.

Cum a început campania electorală, mesajele lor, ca cele ale candidatului, s-au epuizat rapid .La mijlocul campaniei electorale nu mai aveau ce spune. Se plimbau și ei creanga prin cartiere. Rolul unui strateg de campanie nu este de a întreține atmosfera în partid, nu este acela de a oferi o încredere oarbă în victorie. El trebuie să-i ajute pe consilieri cu mesajele, să le dea idei, să le prezinte temele de interes.

Ce urmează? Surpriza este făcută iar cei de la USR trebuie să confirme. Au o șansă uriașă de a rămâne la puterea locală cel puțin 3 mandate. Unii din ei își vor lua zborul repede spre ministerele de la București. Toți aceștia însă trebuie să învețe politică. Trebuie să învețe strategie. Să-și angajeze oameni capabili care să le ofere direcția, să cunoască bine electoratul. Greșeala pe care o vor face cei de la USR  în perioada următoare va fi să se concentreze cu proiecte pe tineri și să-i ignore total pe cei în vârstă. Este normal să facă această greșeală, ei nu înțeleg nici acum de ce au fost votați de cei în vârstă.

Allen Coliban și consilierii să locali și județeni trebuie să-și pună o singură întrebare: Am câștigat prin noroc, pe greșeala adversarului sau am știut exact ce avem de făcut?

Cei de la PNL vor avea viață grea. Nu se pricep decât la putere. Vor fi izolați pe județ, nu vor avea niciun cuvânt de spus pe municipiu. Ca Scripcaru să nu ajungă la închisoare, cei de la PNL vor vota cu entuziasm toate proiectele celor de la USR.

Va urma o perioadă grea pentru Brașov, valul de nemulțumire posibil să crească, depinde de flerul celor de la USR, aflați acum la putere locală, dacă vor identifica, corect problemele și vor avea soluții pentru ele. Din păcate pentru ei, tranziția de la opoziție la putere va fi rapidă și bruscă. Trebuie să se adapteze rapid.

Previous Story

Brașov. Andrei Oniga (USR): „Servus! Sunt Andrei, iar duminică m-ai ales pentru a fi unul dintre consilierii tăi locali, în următorii 4 ani.  Brașovul de mâine, cel pe care ni-l dorim, a început…IERI!”

Next Story

Infectată. Noua Primăriță din Victoria (USR) depistată pozitiv cu coronavirus. Mesajul Cameliei Bertea