Last Updated on septembrie 8, 2020 Când s-a spus prima dată că Brașovul este unul dintre cele mai poluate orașe din România ai râs. Ieșeai pe geam și arătai cu mâna copacii de departe, din pădure. Cum să fie Brașovul atât de poluat când este înconjurat de copaci. Când trăgeai aer în piept era răcoros, îl simțeai. Și tu, ca alții, confundai poluarea cu ionizarea.
Acum, tot nu crezi că orașul este poluat. Nici când cei de la RAT Brașov îți spun că te poluează în continuare. Ei se laudă, dar recunosc fără să-și dea seama că poluează enorm.
RATBV spune că introducerea în trafic a autobuzelor electrice și troleibuzelor, pe 25 mai 2020, a însemnat o reducere de circa șase tone de oxizi de azot (NOx), peste două tone și jumătate de CO, aproape 800 de kg de hidrocarburi și 120 de kg de particule (PM 2,5; PM 10 etc.).
Deci până în 25 mai ai inhalat o parte din aceste gaze otrăvitoare. Dar tu spuneai că nu este poluare.
Ce s-a întâmplat după 25 mai, când s-au introdus autobuzele elctrice? A dispărut poluarea? Au dispărut autobuzele diesel din oraș? Nu. Deci în continuare este poluare în oraș, dar tu nu crezi. Nici când ți se recunoaște în față.
În UE, cea mai ridicată contribuţie a mediului la mortalitate se înregistrează în România (19%), iar cea mai scăzută în Suedia şi Danemarca (10%), se arată într-un comunicat publicat, marţi, de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), informează Comisia Europeană.
Dar tu zici că Brașovul nu este în românia, regula nu se aplică.
Nu știi ce este Dioxidul de azot pe care-l inhalezi zilnic? Siteul Oficial al ministerului Mediului, Calitate Aer: Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar.
Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar.
Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.