Last Updated on septembrie 28, 2020 Allen Coliban este noul primar al Brașovului. Există deja o explicație pentru acest succes.
Candidatul USR PLUS la Primăria Braşov, Allen Coliban, se situează pe primul loc în ce priveşte opţiunile electorale exprimate duminică, în municipiul reşedinţă, cu 42% din voturile exprimate în 100% din secţiile de votare, la diferenţă de 4,4% faţă de principalul contracandidat, George Scripcaru (PNL).
Romulus Oprica: „Mno, hai că n-am furat nici alegerile acestea, da’ nici nu mi-a ieșit predicția. Cred că a fost singura estimare asumată înainte de vot si, cum după război mulți viteji se arată, hai să vă zic tot eu, la cald, ce n-a funcționat (că acum, retrospectiv, e ușor):
* prezența la vot: după toate estimările statistice, logic ar fi fost ca la vot să participe cca 42%-43% din alegători. De altfel, aceasta a fost prezența la nivelul județului. La această prezentă, de peste 105.000 de votanți, Allen Coliban câștiga primăria Brașovului. Sub, nu, pentru că, estimam eu, aproximativ 68.000 de voturi aparțineau celorlalți candidați.
* azi știm că Allen Coliban a câștigat primăria Brașovului (apropo, felicitări și succes!) cu o prezență de aproape 85.000 de votanți. Cum mama naibii?!? Păi, simplu de explicat (acum): alegătorii PSD, Pro România, PMP și… restul (dar nu cei ai lui George Scripcaru) au absentat masiv. De ce? Păi oricum bătaia se dădea între George Scripcaru – văzut ca și câștigător în toate studiile, și Allen Coliban – care s-a poziționat ca fiind singurul competitor al lui G. Scripcaru.
* deci, cca 20.000 de oameni care în condiții normale erau prezenți la vot renunță din 2 motive: alegere rațională / vot util („dacă al meu nu are șanse de câștig, de ce să merg la vot?”) și o justificare rezonabilă a absenteismului („e coronavirus” – deci nimeni nu îi poate acuza pentru că absentează). Dacă ne vom uita pe numărul de voturi pe care aceste partide le-au obținut, tradițional, în ultimii 12 ani, o să vedeți că acum lipsesc exact diferența dintre 85.000 și 105.000 (110.000). În plus, pe lângă coronavirus și percepția de lipsă de sens / valoare a votului dat (către pierzătorii evidenți), a mai fost și o campanie absolut anostă, cu mesaje captive în bule ermetice.
* s-a polarizat puternic opțiunea și au participat la vot, de parcă am fi fost într-un tur 2, doar cei care au votat fie cu Allen Coliban, fie cu George Scripcaru (au mai fost câțiva votanți super fideli și de la alții, dar marginali)
* vineri păstram predicția făcută în februarie a numărul de voturi pe care le poate obține George Scripcaru la 38.000 pentru că avea susținerea PNL (dacă nu ar fi fost susținerea, ziceam în analiză, aș fi scăzut predicția la 30.000 de voturi). Azi știm că susținerea PNL nu a reușit să-l păstreze acolo.
* strategia lui Allen Coliban de a se poziționa ca unicul challenger al lui George Scripcaru s-a dovedit a fi genială (pentru că a fost receptată ca atare și toți ceilalți și-au luat pop-corn).
*^=^*
Mă gândesc la sfatul pe care mi l-a dat Catalin Leonte, să nu public nimic înainte de vot. Îmi spunea că acum 4 ani aveam date culese de mine, iar acum merg în orb. Da, avea dreptate; când nu ai date mergi în orb, însă acum au existat unele date și ele indicau puțin altceva. M-am bazat pe date matematice și am predicționat eronat. Nu chiar totul; prietenii știu ce! 🙂
Tocmai aceasta este frumusețea dinamicii sociale – uneori te poate lua prin surprindere!”
Radu Hossu: „În Noiembrie 2019 s-au făcut niște sondaje pe bune la Brașov. Din ele va pot spume următoarele:
– George Scripcaru avea favorabilitate de 7 din 10.
– Allen Coliban avea cea mai mică notorietate dintre toți potențialii candidați.
– Niciun candidat nu avea sociologic nicio șansă în fața lui Scripcaru.
În vara la 2020, Scripcaru devenea candidatul partidului de pe val, PNL.
– PNL-ul era considerat nr. 1 în Brașov de departe.
– Scripcaru a luat constant cu minimum 5% peste orice formațiune care l-a susținut.
–-
Acestea fiind spuse, ca Allen Coliban să-l învingă pe George Scripcaru era nevoie de o minune. Eu nu cred în minuni.
Totuși, m-am apucat să lucrez la una. Sunt mândru că am fost strategul acestei campanii. O spun în gura mare.
P.S. în jumătate de oră vă dau și predicția mea, că tot sunt aici în sediul de campanie. Stay tunned!”