Last Updated on august 28, 2020 Politicienii din Brașov sunt pe cale să facă o altă prostie monumentală, de această dată cu spitalul. Se laudă că fac un spital Regional, de 800 de paturi, când ar trebui să facă unul Județean, de 1,300 de paturi ca Sibiul. Medicul Dan Grigorescu îi tot atenționează că sintagma Regional înseamnă un spital mai mic și ne vom trezi că nu este suficient iar secțiile din Brașov vor rămâne tot răspândite prin oraș.
Grigorescu Dan: „Ce înseamnă să fii vizionar!
(După Sibiu, până și Focșaniul ne-a luat-o înainte!)
O știre de azi aproape că m-a electrocutat!
M-a frapat nu atât faptul că un actual Președinte de Consiliu Județean a amenințat public că se leagă cu lanțuri de clădirea din Piața Victoriei dacă proiectul construirii unui Nou Spital în reședința județului pe care îl conduce nu va intra pe lista de finanțări pe care Guvernul Orban o va aproba pentru astfel de obiective (cam electorală atitudinea, fie vorba între noi…).
Ci m-a zguduit (realmente!) modul conceptual în care administrația județeană respectivă a decis construirea unui Nou Spital („doar” Județean – că ei nu au ambiții deșarte!), adică:
1) MAI MARE decât cel actual, cuprinzând 760+60 paturi (față de 728+40), pe principiul „totul la un loc!”;
2) pe o suprafață de 18 ha (5,5 ale comunității și 12,5 de la alții, prin înțelegere);
3) RENUNȚÂND ÎN TOTALITATE la actuala clădire.
Ei, și ce? – ar riposta unii.
Păi nu, ei și ce! Pentru că vorbim de un județ aproape jumătate (la orice!) ca Brașovul, al cărui spital județean actual este reprezentat de o clădire IDENTICĂ cu aceea din Calea București 25-27 a Județeanului brașovean!
La care ei RENUNȚĂ ÎN ÎNTREGIME, pe baza argumentelor că, „fiind construit în 1970, Spitalul Judeţean de Urgență … face parte din categoria spitalelor a căror clădiri vechi nu mai corespund cerinţelor actuale, nici din punct de vedere al spaţiului, al circuitelor funcţionale, nici din punct de vedere al siguranţei”, în timp ce noi toooot renovăm la el de peste 10 ani!
Și, ca să vezi! Citind nota lor de fundamentare din 2019, observi că este copiată parcă la indigo (nu zic „copy-paste” nici de-al naibii!) și din conceptul ANSB privind Noul Spital al Brașovului, și din nota de fundamentare a legii terenului pentru Noul Spital, realizată tot de ANSB…
Nu pot ignora nici modul de gândire de la Sibiu privind construirea unui Nou Spital Clinic de Urgență („doar” JUDEȚEAN!, pentru că CJ al lor are o altă strategie, superioară, de tip „pas cu pas”), care, din totalul de 1307 paturi pe care le au răspândite în „n” pavilioane și două spitale (de adulți și de copii), fac un Nou Spital de exact 1307 de paturi într-o singură locație! Pe un concept inspirat (ca să nu zic copiat) tot din documentele ANSB .
Numai noi, brașovenii, doar pentru a ne „auto-gâdila” orgoliul de moment, ne lăsăm duși de nas cu „regionalul”, construind un Nou spital de numai 850 de paturi din cele 2000 pe care le avem (în afara celor de psihiatrie cronici de la Vulcan)!
Eu mi-am mai exprimat de mult prea multe ori în ultimii ani îngrijorarea privind această viziune eronată de restructurare a sistemului de spital de urgență din Brașov, încât să fiu ferit de acuzația că, făcând-o din nou acum, intervin în bătălia electorală din prezent.
Afirm, de aceea, încă o dată (constatând cu imensă mâhnire că din ce în ce mai mulți reprezentanți politici ai altor comunități locale se arată profund atașați unei viziuni moderne, integratoare), că proiectul propus oficial la Brașov se îndepărtează din ce în ce mai periculos de ideea lui inițială.
O fac cu speranța că punerea în dezbatere publică a acestei decizii este obligatorie prin însuși faptul că trebuie aduse în fața brașovenilor toate argumentele, de către toți cei care au așa ceva în portofoliul lor de viziune.
Căci de viziune și vizionari e nevoie în marile proiecte ale comunității, nu?”