Last Updated on iunie 11, 2020 Brașovul a trecut de 900 de cazuri de persoane infectate și lucrurile nu arată bine. Purtatul măștilor și spălatul pe mâini des rămân singurele arme contra coronavirusului.
Andreea Moldovan, medic care tratează de exact trei luni pacienți Covid la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, a vorbit cu Alice Iacobescu la emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM despre viața în vremea pandemiei: despre mască, relaxare, teste și vacanța la cort.
“Nu suntem în stare de imunitate a populației bună, încât să spunem că nu mai are cine să se îmbolnăvească, nu avem vaccin, nu avem tratament eficace ce poate fi folosit cu eficacitate bună și toxicitate mică. Suntem mult prea relaxați”, subliniază medicul.
Totodată, Andreea Moldovan a atras atenția asupra purtării corecte a măștii de către două persoane, care reduce astfel la 1,5% riscul de dobândire a infecției.
„Utilizarea măștii în orice spațiu mi se pare un lucru banal și de bun simț, dar nerespectat atât de frecvent. Mă doare sufletul când intru în magazine sau în aglomerații mari și sunt doar câțiva cu mască. Nu mă pot abține să nu comentez și să atrag atenția. Purtarea măștii de către două persoane reduc la 1,5% riscul de dobândire a infecției. Aș face un apel din suflet la purtarea corectă a măștii, deasupra nasului și sub bărbie, schimbată la 3-4 ore pe măsură ce se umezește”.
Câți pacienți ați avut în Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov?
Andreea Moldovan: Nu știu să spun ca număr. Este un spital care din 10 martie, când a fost primul pacient suspect și confirmat, a lucrat mereu la capacitate maximă, aproape plin. S-au vindecat în jur de peste 70% dintre cazuri. Au fost pacienți care au fost obligați să rămână în spital câteva săptămâni, pentru a obține testele negative.
Este un joc psihologic extrem de greu de acceptat. După un test negativ, au fost și două-trei pozitive. Se poate întâmpla ca un pacient să nu obțină două teste succesive negative la 24 de ore și totuși să nu aibă simptomele, adică să pară vindecat după o săptămână-două și testele să nu iasă negative.
Se vorbește tot mai mult despre inactivarea și lipsa de infectivitate a particulelor virale depistate la pacienți cu COVID, după un interval de timp. Unii spun după un număr de zile, autoritățile spun după alt număr, astfel că în momentul de față suntem în discuții privind criteriile de externare a pacienților internați cu COVID, ca să-i ajutăm să nu prelungim o internare care pentru un asimptomatic este extrem de greu de suportat.