Brașov. Bogdan Micu, consilier al primarului George Scripcaru, explică de ce Pietonalul din Răcădău a ajuns așa. „Când am ajuns la Primăria Brașov acum 1 an si jumătate, nu știam exact de ce merg acolo ca voluntar. Aveam…”

Last Updated on iunie 16, 2020 Bogdan Micu, consilier al primarului George Scripcaru, povestește cum s-a ajuns ca Pietonalul din Răcădău să fie vopsit în culori stridente, plin de asfalt de autostradă și bălți. De vină ar fi constructorul care poate a mai greșit. Însă conceptul art fi unul revoluționar, pe placul locuitorilor din Răcădău.

Bogdan Micu: „Începe sa ia contur un loc unde am copilarit. Pietonalul Radacau din Brasov. Un loc binecunoscut si apreciat de locuiitorii din zona.
Dar cum a inceput povestea renovarii acestui loc?

Când am ajuns la Primăria Brașov acum 1 an si jumătate, nu știam exact de ce merg acolo ca voluntar. Aveam avântul optimistului care simte ca ar putea schimba lumea daca i se da sansa.

Brașov. Bogdan Micu, consilier al primarului George Scripcaru, explică de ce Pietonalul din Răcădău a ajuns așa. „Când am ajuns la Primăria Brașov acum 1 an si jumătate, nu știam exact de ce merg acolo ca voluntar. Aveam...” 1
Pietonal Răcădău

Brașov. Bogdan Micu, consilier al primarului George Scripcaru, explică de ce Pietonalul din Răcădău a ajuns așa. „Când am ajuns la Primăria Brașov acum 1 an si jumătate, nu știam exact de ce merg acolo ca voluntar. Aveam...” 2
Pietonal Danemarca

Intr-una din zile am surprins o discutie despre renovarea pietonalului din Racadau. Eu am copilarit acolo pentru ca in fiecare vara parintii ma aduceau la verii mei care stau chiar acolo. Si ne dadeam cu rolele si cu bicicletata toata ziua. De sus pana jos. Faceam un zgomot asurzitor pe acele dale, cu rolele. Si noi si inca cateva zeci de copii. Zilnic.

Adesea am venit si cu genunchii juliti dupa ce cadeam din cauza dalelor lipsa. Asta se intampla acum 15 ani.

Desigur. Am intrebat. Cum se renoveaza?
Atunci am primit raspuns ca se va reabilita. Se vor schimba dalele existente si canalizarea. O lucrare decenta si absolut necesara.

Dar Pietonalul avea nevoie de mult mai mult. Avea nevoie de o noua fata. De o noua gandire. Oamenii care traiesc azi acolo sunt cu totul diferiti de cei de acum 50 ani cand a fost facut Pietonalul.

Si am mers la conducerea primariei si am spus “Stiu ca sunt nou aici. Dar as vrea o sansa sa ofer o alternativa de amenajare la actualul plan de repavare”. Si spre surprinderea mea au acceptat.

Atunci am facut o scanare Lidar 3D chiar din banii mei (ca nu aveam timp sa mai astept dupa ridicari topo) si am anuntat pe facebook ca sunt in cautare de voluntari arhitecti interesati sa ma ajute sa facem un concept.

Asa s-a format o echipa de 6 oameni. Printre ei si Lucian si Christian. Arhitect Urbanist si Arhitect Peisagist. Si alti arhitecti si peisagisti carora nu le spun numele pt ca nu le-am cerut voie sa o fac. Dar oameni tineri. Oameni faini. Care au venit singuri. De voie buna. Si voluntar au inceput sa lucreze in weekend si noptile ca sa faca doua propuneri de concept care, speram noi, ar convinge primaria sa faca ceva cu adevarat util cetatenilor din zona.

Am colaborat cu un ONG care a facut un studiu sociologic cu locuitorii din zona ca sa afle ce isi doresc oamenii de acolo. Ce functiuni, ce design etc vor.

Dupa o luna de munca am facut propunerea.

Un spatiu multifunctional orientat catre localnicii de acolo care va:
1. Avea mai mult spatiu verde
2. Avea o piata de weekend pentru produse locale

3. Spatiu pentru activitati culturale
4. Fantana arteziana la nivelul zero (ca sa poata copii sa se joace in ea)
5. Rampe si unghiuri pe care mamicile cu carucioare pot trece usor.

6. O gandire longitudinala de sus pana jos.
7. Zone de terase pentru realibilitarea comerciala a spatiilor de la partere
8. Ghirlande si lumini ambientale

9. Zona de “terasa urbana” cu lemn si arbori ornamentali
10. Accesibilizarea spatiilor verzi.
11. Refacerea bancilor se beton existente si accesibilizarea lor

12. Elaborarea unghiurilor balustradelor ca sa fie Skate Friendly
13. Construirea unui Pump Track de asfalt pt Bikeri.
14. Schimbarea completa a iluminatului pentru accesibilizareaa pietonalului pe timp de noapte si reducerea infractionalitatii.
15. Si multe alte lucruri…

Primaria, desi sceptica la inceput, a fost incantata de munca noastra voluntara. Si a acceptat propunerea.
Dupa a urmat desigur elaborarea unui proiect tehnic unde cei care au dorit sa se implice mai departe au facut-o si au fost platiti dar corect raportat la munca prestata si nici pe departe o enormitate, aranjament sau ceva de gen.

Culorile:

Am auzit multe lucruri despre culori.
Tin sa mentionez ca mie imi place culoarea Rosie. Si sunt extrem de suparat ca arhitectii nu au acceptat sugestia mea sa faca pietonalul rosu.
In schimb ei au vrut sa faca pietonalul mai prietenos si mai luminos. Imi tot povesteau de terapie prin culoare si alte nebunii…

Dar am inteles ceva. Asa cum mie imi place rosu. Prietenei mele ii place rozu si culorile pastel. Altora alte culori.
Culorile si gustul sunt lucruri subiective. E absurd sa zici cuiva ca “a ales culorile prost”. E ca si cum ai zice ”gusturile mele sunt bune si ale tale nu”.
Culorile sunt alese cu cap de arhitecti dar vor multumi o parte din oameni nu pe toti. Sunt gandite sa imbie oamenii sa vina sa se simta bine. Sunt studiate. Si se vede. Oamenii vin si petrec timp cu placere in zona. Chiar si cand e inca in constructie.

Executia:

Executia e facuta de un executant.
Daca a mai gresit. E posibil. Dar de acolo pana la a injura si blama pe toata lumea pt ca o firma a gresit o dala sau o treapta. … nu stiu. Dar eu zic sa arunce cu pietre ala care a avut toate lucrarile perfecte pana acum. Mai important e sa se repare orice ar fi de reparat.

De ce nu a fost Concurs de Lucrari?

Asta e un subiect in sine.
Sunt multe lucrari unde s-ar putea face concurs. S-au si facut uneori.
Dar procedura e greoaie si de durata.

Nu imi dau cu parerea daca trebe concurs sau nu si cand. Sunt cam 500 de lucrari pe an la primarie. Daca s-ar face concurs la toate (si toate sunt pretabile pt concurs) atunci am avea evolutia in oras de 3 ori mai inceata. Ideal este un mix. Dar la aceasta lucrare primaria a vrut sa reamenajeze un spatiu. Si pana la urma a iesit ceva super fain. Si sunt mandru de asta. Se putea mai bine? Probabil. Se putea mai rau. Probabil. Cat vor exista oameni vor exista si multumiti si nemultumiti. Dar s-a facut! Nu s-a vorbit. S-a incercat si s-a luptat pentru ceva mai fain si mai util. Sa ne judece locuitorii dupa cativa ani daca am facut bine sau nu. Nu cineva pe facebook care se plange de culoare.

Multi imi zic ca prin activitatile mele il ajut pe actualul primar sa iasa basma curata din anumite probleme. Cum ar fi poluarea aerului. Sau lipsa spatiilor verzi. Sau lipsa de zona de sport.

As vrea sa clarific ceva.

Eu imi ajut orasul. Pentru ca aici sta si mama mea. Si sora mea. Si bunica mea. Si varu meu. Si prietenii din copilarie. Si aici vor sta si copii lor. Si sper, cand o sa ii am, si copii mei.

Nu ajut pe primar. Nici pe actualul. Nici pe fostu. Nici pe viitoru.

Dar pentru toti cei care traiesc numai in paradigma Partidu x se lupta cu Partidu Y. Sau Candidatul X e mai bun ca si Candidatul Y. Tin sa le transmit urmatoarele:”Poate sa vina si papapius la conducerea Primariei. Pana cand TU, ala care sta si isi da cu parerea despre culori pe facebook, nu o sa incepi sa iti misti fundu de pe canapea, si o sa faci ceva real pentru orasul tau, NIMIC NICIODATA nu se va schimba! O sa ramanem toti o natie de comentatori.”

PS: In post sunt doua poze. Una cu Biku este de pe instagram fotocredit@lorytrial cu Pietonalul Racadau. Si a doua este Red Square din Copenhaga. Piata dupa modelul careia a fost facut si Pietonalul Racadau. In Danemarca au folosit asfalt colorat rosu (asa cum am vrut si eu rosu, dar na, culoarea e subiectiva :))”.

Previous Story

Ascensorul pe plan înclinat de la Cetatea Râșnov și-a reluat de luni activitatea

Next Story

Brașovul cu 10,000-20,000 de cazuri de coronavirus?! Alexandru Rafila: Numărul real de îmbolnăviri este probabil de 10, 20 de ori mai mare decât cel indicat de statisticile oficiale