Poluare Brașov. Ministrul Mediului cere primarului George Scripcaru să rezolve urgent poluarea. De ce? Brașovenilor le place să inhaleze gaz otrăvitor zi de zi. De ce se bagă?

Last Updated on mai 20, 2020 Poluare Brașov. Comisia Europeană a anunțat că brașovenii inhalează zi de zi gaz otrăvitor, dioxid de azot. Nicio reacție la Primărie, nicio reacție substanțială din partea brașovenilor. Ministrul Mediului s-a apucat de dat ordine și cere primarului să rezolve urgent problema. De ce se bagă el din București în treburile Brașovului?

Brașovenii chiar sunt mândri că au cel mai curat aer cu gaz otrăvitor. Turiștii sunt extrem de mulțumiți că vin la Brașov pentru acest aer proaspăt cu gaz otrăvitor.

Poluare Brașov
(foto litera9.com. Poluare Brașov)

Ministrul Mediului, Costel Alexe:România trebuie să-i răspundă Comisiei Europene în termen de patru luni la recenta declanşare a procedurii de infringement pentru depăşirile repetate de dioxid de azot din 5 oraşe ale ţării: Bucureşti, Braşov, Cluj, Timişoara şi Iaşi.

Fiecare oraş din cele cinci implicate în procedura de infringement trebuie să urgenteze finalizarea planurilor de calitatea a aerului sau revizuirea acestora, în funcţie de observaţiile din scrisoarea de întârziere a Comisiei Europene.

Niciun oraş nu-şi mai permite să piardă nicio zi, mai ales că termenul de 2022, care apare în aproape toate planurile de îmbunătăţire a calităţii aerului ale oraşelor este considerat de Comisia Europeană ca fiind mult prea îndepărtat. Ca atare, fiecare primărie din cele cinci trebuie să gândească un plan prin care să comprime toate măsurile într-un termen mult mai scurt.

Cazul Bucureştiului este, de departe, cel mai grav. Capitala are deja un verdict de condamnare de către Curtea Europeană de Justiţie pentru depăşirile la PM10. Am solicitat oficial Primăriei Generale să ne transmită cât mai repede un plan de urgenţă pe termen scurt, cu măsuri capabile să claseze verdictul Curţii. Deocamdată nu am primit niciun răspuns, deşi orice întârziere a PMB poate costa România o nouă procedură de infringement pentru PM10, de data aceasta cu sancţiuni.

A 2 a procedură de infringement împotriva Bucureştiului vine ca urmare a depăşirii valorilor limită anuale la dioxidul de azot timp de 8 ani consecutivi, respectiv din 2010 până în 2018, inclusiv.

Este foarte important ca fiecare dintre părțile implicate să înţeleagă rolul pe care îl au în lupta cu poluarea aerului din oraşe care acţionează asupra populaţiei cel puţin ca o pandemie tăcută”.

Poluare Brașov

Siteul Oficial al ministerului Mediului, Calitate Aer: Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar.

Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar.
Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

Previous Story

Accident Brașov. Motocicletă vs autoturism, pe str. 13 Decembrie

Next Story

Spitalul de cardiologie Clinicco Brașov și-a reluat activitatea. „Am luat toate măsurile necesare respectării normelor epidemiologice”: