Last Updated on mai 26, 2020 Brașovul are prea multe păduri, se pare. Altfel nu se explică de ce sunt tăiați așa de mulți copaci.
Marian Spiridon: „Ne-am scandalizat când s-a ras pădurea de pe o coamă de deal din Noua, vizibil de pe Calea București. Ne-am scandalizat când am constatat că pentru Parcul dendrologic s-au ras alte 21 ha de pădure.
Am constatat zilele acestea cu stupoare că este numai inceputul si ca RPLP Kronstadt a pus efectiv tirul pe pădurea care există acum intre cartierele Noua si Valea Cetății – Răcădău.
Am solicitat Regiei Planul decenal de recoltare produse principale (2015-2024), din UP IV Brașov ( il găsiți atașat )
Pentru pădurea respectivă am găsit urmatoarea planificare :
2015 – 2024 se taie 26.100 mc, de pe 232.2 ha.
2015 – 2020 s-au tăiat 7.500 mc, de pe 49,8 ha
2020 – 2024 au rămas de tăiat 18.600 mc, de pe 182,3 ha
Cei 7.500 mc tăiați reprezintă :
– 3.400 mc din parcul dendrologic ( 21,3 ha). Am prezentat Taierea de conservare (TC) de acolo, exagerat de intensă, similar unei taieri rase.
– 4.100 mc înseamnă taierea vizibilă de pe Calea Bucuresti. In acte este taiere cvasigradinarită ( jardinatorie ) pe 28,5 ha. Tăierile jardinatorii sunt gândite să se întindă pe un interval de 30-60 ani si să facă trecerea de la un regim de codru regulat, in care pădurea are arbori +/- de aceeași vârstă, către un regim de codru grădinărit, in care pădurea are arbori de toate vârstele și se recoltează ceea ce ajunge la maturitate, ca in grădină.
In cazul de fața vorbim despre 28,5 ha pe care nu au mai lăsat niciun arbore.
Regia Kronstadt a adoptat aparent un tip de tăiere care să transforme pădurea din zona Noua intr-o „grădină dendrologică”, dar o execută extrem de agresiv si pe toată suprafata. 😡
Silvicultural se pot găsi justificări, cum că ar exista semințiș utilizabil care va genera o nouă pădure in 20-30 de ani, dar numai cvasigrădinărit nu este.
Ce nu înțelege Regia Kronstadt este că in această pădure periurbană ne dorim si trebuie să rămână cu continuitate suficienți arbori maturi, incat sa poata asigura locuitorilor funcția recreativă, peisagistică, să ne protejeze de căldură, de vânt, să filtreze aerul etc.
Pe harta am marcat in culoare gri parcelele de pe care se recoltează toți arborii, adica 70,8 ha (49,8 s-au taiat, iar 21 urmeaza).
Cu verde deschis sunt alte 161,3 ha de pe care in urmatorii 4 ani se va tăia jumatate din volumul de lemn existent, tot prin tăieri cvasigradinarite.😡
O barbarie la adresa acestui petec de 400 ha de padure, situat in coasta unor cartiere foarte populate : Racadau, Steagu si Noua.
La ce bun mai cheltuim bani pentru cercetarea potentialului recreativ al padurilor periubane, daca le taiem?!
http://www.incdsbv.ro/…/monitorizarea-starii-ecosistemelor…/
Pădurea periurbană a Brasovului are ca principal dușman apetitul exagerat de exploatare al Regia Kronstadt si incapacitatea acesteia de a-i vedea valoarea, dincolo de lemnul pe care il conține”.