Last Updated on mai 25, 2020 Autobuz electric RATBV. După ce primarul George Scripcaru a distrus transportul ecologic din Brașov (a desființat tramvaiele și a redus drastic numărul de troleibuze), RATBV revine timid la transportul ecologic.
Astăzi, RATBV anunță că primul autobuz electric a fost pus în funcțiune pe linia 36. De ce este nevoie de transport ecologic? Pentru că brașovenii inhalează zilnic un gaz otrăvitor, dioxid de azot, produse și de autobuzele diesel. O spune Comisia Europeană.
RATBV SA: „RATBV S.A. a pus în circulaţie din această dimineaţă primul autobuz electric SOR, acesta deservind traseul cu numărul 36 (Livada Poştei – Independenţei), precum şi primele două troleibuze Solaris, pe traseul numărul 2 (Livada Poştei – Rulmentul).
Până în acest moment au fost livrate trei autobuze electrice şi patru troleibuze, iar în perioada imediat următoare, pe măsură ce vor fi parcurse etapele de înmatriculare şi teste, vor fi puse în circulaţie.
Autobuzele electrice sunt produse de firma SOR Libchavy s.r.o., din Cehia și fac parte din primul lot de 32 achiziționate de această firmă, cu o finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu şi cofinaţare de la Primăria Municipiului Braşov.
Autobuzele din acest lot au o lungime de 12 metri, cu câte 3 uși duble, podea joasă integral, rampă acces persoane cu dizabilități, capacitate 102 călători din care 35 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei,
3 validatoare contactless, panouri electronice pentru afișare destinație. De asemenea, autobuzele sunt prevăzute cu aer condiționat, sistem de supraveghere video exterior/interior autobuz (7 camere video / vehicul), sistem automat de numărare a pasagerilor, sistem de diagnosticare și colectare parametri vehicul, sistem audio și de comunicație șofer – dispecerat.
Ele sunt dotate cu motor electric de tracțiune amplasat central, putere nominală: 160 kW, cu recuperarea energiei la frânare, și baterii de tracțiune cu o capacitate de 263 kWh, autonomie minim 200 km. Autobuzele din acest lot vor circula pe traseele: 9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36, 53. Primul autobuz va circula pe linia 36. Valoarea achiziției pentru cele 32 de autobuze este de 75.550.720,00 lei, fără TVA.
Troleibuzele fac parte dintr-un lot de 26 achiziționate de la firma poloneză Solaris Bus & Coach S.A., cu finanțare prin POR 2014-2020, urmare a proiectului “Achiziţia de mijloace de transport public – troleibuze” depus de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), în parteneriat cu Municipalitatea Braşov.
Troleibuzele sunt modelul „Solaris Trollino 18“, de 18 metri, articulate, cu o capacitate de 137 de călători, dintre care 40 pe scaune.
Acestea sunt dotate cu sistem de informare a pasagerilor cu tracking GPS și anunțarea stației următoare, două unități de aer condiționat pentru pasageri și una pentru șofer, două display-uri pentru anunțuri și reclame, patru validatoare, prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi.
Vehiculele sunt dotate cu acumulator, care oferă o autonomie de minimum 5 kilometri în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le va permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară. Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta) cu o diferență de nivel de 7 centimetri.
Articulația este controlată electronic, iar sistemul de propulsie este furnizat de Skoda, motorul având minimum 240 kW (aproximativ 320 cai putere).
Viteza maximă a fiecărui troleibuz poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul va avea un limitator de viteză ajustabil (ASL) astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h. Troleibuzele au culoarea verde, la fel ca autobuzele noi din flota RATBV”.