Last Updated on aprilie 7, 2020 Brașovul, ca toată România, are nevoie de combinezoane de protecție pentru cadrele medicale. Opera Brașov și compania brașoveană Moveos s-au apucat de treabă.
Patru dintre angajații Operei Brașov au luat decizia de a se implica în mod direct în lupta împotriva coronavirusului și, de săptămâna trecută, cu sprijinul unei firme private care furnizează materialul necesar, au început să producă combinezoane de protecție. Dintre cele 4, doar două sunt croitorese în cadrul Operei, celelalte două au alte activități în cadrul acestei instituții de cultură, una este scenograf, iar cealaltă este peruchier. Toate patru muncesc cot la cot, unite de un singur gând, acela de a ajuta.
,,Ideea mi-a venit văzând ce se întâmplă în jurul nostru. Am vorbit și cu sora-mea, care este în Spania, și care de două săptămâni produce măști de protecție. Mi-am spus că trebuie să putem face și noi ceva să îi ajutăm pe cei care au nevoie. Ne-am adresat conducerii Primăriei, spunându-le că noi suntem dispuși să facem orice este nevoie, fie că vorbim de măști sau de salopete (combinezoane n.n.), în funcție de ce este nevoie acum. Am solicitat să ni se pună la dispoziție materiale autorizate, astfel încât să putem realiza produse care să fie utilizate în condiții de siguranță.
Cei de la Primărie ne-au spus că au nevoie de combinezoane de protecție, pentru cei care intră în contact cu persoanele din centrele de carantină, iar o firmă privată ne-a pus la dispoziție materialul. Așa că de joia trecută ne-am apucat de treabă. Am avut un tipar, pe care a trebuit să îl modificăm, după care am început să croim și să le coasem la mașină. Așa că, până mânie vom ajunge la 75 de combinezoane produse”, a declarat scenograful operei Brașov, Rodica Garștea.
Vezi aici Video.
Moveos: „Am reusit! Ce alții fac în ani, am reușit în săptămâni. E pură realitate, nu un slogan. Realitatea echipei noastre, de care suntem foarte mândri.
Criza COVID a lovit puternic industria auto, principalul nostru client. Au început să închidă, unul după altul, tot mai mulți producători din acest domeniu.
În fața acestei situații, aveam de ales: plecăm cu toții în șomaj tehnic sau… ne concentrăm să găsim soluții să ajutăm comunitatea în această situație fără precedent și să avem grijă de locurile de muncă ale oamenilor noștri.
Și am ales calea cea grea. Au urmat trei săptămâni de zile și nopți de muncă – de la reutilarea halelor, la regândirea întregului proces de producție, la căutarea de furnizori și recalificarea oamenilor; totul s-a derulat pe repede înainte. Trei săptămâni în care timpul, energia și banii au fost exclusiv dirijate către acest proiect. O persoană optimistă spunea că se poate începe producția unui produs nou în minim 3 luni. Noi am făcut-o în 3 săptămâni!
Cu multă bucurie, vă anunțăm că luni, 6 aprilie, începem producția de combinezoane de unică folosință!
În 3 săptămâni de la idee!
Încă avem emoții și suntem conștienți că mereu pot apărea surprize. Ni se cer deja zeci de mii de combinezoane. Lucrăm la foc continuu, în 3 schimburi și ne dorim ca după primele două săptămâni de acomodare, să ajungem la o cifră de aproximativ 18 000 de combinezoane pe săptămână. O parte le vom dona. În rest, scopul este să menținem capacitatea de producție a fabricii și totodată să ne onorăm promisiunea făcută gorjenilor – aceea de a fi partenerul lor pentru un viitor stabil.
Ne înclinăm în fața tuturor celor care sunt în prima linie de luptă cu această pandemie.
Suntem optimiști și așteptăm (cu nerăbdare și responsabilitate) ziua în care ne vom putea întâlni din nou fără teamă și restricții”.