Last Updated on februarie 7, 2020 Șoferii sunt vinovați, în majoritatea cazurilor, când lovesc pietoni pe trecere. Ce folos dacă pietonul este în spital cu răni grave sau decedat. Pietonii ar trebui să fie atenți și pentru șoferi dar și pentru Primărie. Nu mai așteptați semafoare, treceri de pietoni iluminate sau alte nimicuri, primăria are alte proiecte importante de făcut, re-construcția Stadionului Municipal, sau pasajul de la Fartec.
Radu Hossu: „Iar este epidemie de morți pe străzile din Brașov. Virusul este numit neatenție. Se transmite prin lipsa înțelegerii lumii în care trăim.
În Brașov se moare pe străzi, din cauza traficului cam la fel de mult ca în București. Aproape zilnic citesc știri despre cum 1-2 pietoni au fost luați pe capotă de șoferi neatenți, incompetenți, inconștienți. Mulți mor, alții rămân traumatizați pe viață. Unii psihic, alții și fizic.
La fiecare știre din asta, (ochiometric estimez) 90% din comentarii sunt înspre blamarea șoferului, poate 5% a pietonului, restul sunt „doamne ferește, doamne ajută, fie-i țărâna”. De unde și până unde am ajuns să considerăm într-o proporție uriașă că șoferii sunt năpasta universului și pietonii sunt toți niște lebede albe și total nevinovate? Cum de numa’ unii sunt vinovați și ceilați sunt niște îngerași?
Într-o lume ideală, șoferii conduc cu maximum 50 km/h în oraș, încetinesc la 30 km/h în zona trecerilor de pietoni, sunt perfect atenți, nu vorbesc la telefon, nu mănâncă în mașină, nu schimbă postul de radio, frânele sunt perfecte, ITP-urile se dau în 100% din cazuri pe bune, nu se urcă niciodată la volan, sub influența alcoolului sau substanțelor, vizibilitatea e întotdeauna perfectă, au ochii ageri ca de vultur, au experiența identică cu a lui Sebastian Leob sau Michael Schumacher, condițiile de mediu sunt întotdeauna perfecte. În această lume ideală pietonul trebuie doar să calce de pe trotuar jos pe trecere și ca prin minune, cele 1.5, 2 sau 2.5 tone de metal venind cu 30 km/h se vor opri lin și calm, ca-căderea unei pene de papagal pe o plăpumioară de lână.
Doar că lumea nu e ideală, toate cele enumerate mai sus sunt false, șoferii nu sunt roboți sunt oameni, iar oamenii fac greșeli. La fel ca și pietonii. În cadrul traficului, pietonul de pe trecerea de pietoni este participant la trafic în opinia mea. El nu mai e „pe terenul lui” ci este în tărâmul „uneltelor dezvoltate de revoluția industrială pentru transport – auto mobile”. Prin urmare, pietonul ar trebui să se adapteze. De exemplu să se asigure înainte să înceapă o manevră de trecere a șoselei. Un alt exemplu ar fi să nu mai meargă cu căștile în urechi non-stop, pentru că în lumea asta, dumnezeu/universul/randomness-ul ne-a dat urechi ca să auzim. Să auzim ca să ne adaptăm situațiilor. Dacă tu, mare div/divă, stai cu Beats by Dre în urechi pe trecere și cu 60 km/h se apropie de tine o salvare cu 2 răniți în spate, cu semnalele luminoase și acustice pornite, la ora 15:00 într-o zi caldă de vară, ghici ce? Semnalele luminoase nu le vei vedea, pe cele acustice nu le vei auzi. Poc. Ai tăi suferă, șoferii ambulanței suferă o traumă, tu poate mori și ai scăpat de suferință. Pentru ce toate astea? Pentru că ești inconștient și crezi că trecerea de pietoni este un drept dat de la dumnezeu și trecerea de pietoni, odată tu pe ea are puteri magice care blochează pă oamenii răi ce conduc „ca nebunii”.
Să mai zic că în ultimile studii ale Poliției, pietonii sunt principalii vinovați de producerea accidentelor cu victime? Vă zic, că abia aștept să citesc dubla-măsură a oamenilor care cred în studii și știință doar când le servește bias-urilor proprii.
Responsabilitatea pentru siguranță în trafic pleacă de la administratorul de drum și de la instituțiile care trebuie să impună regulile statului. În cazul Brașovului (a orașelor în general) această responsabilitate cade în brațele primăriei. Primărie care trebuie să aibă grijă și de pietoni, dar și de trafic. De exemplu, pe artere importante, când implementezi „undă verde” sincronizată pentru o viteză de 45 km/h, coroborat cu Poliția care are grijă să enforce the law, se poate întâmpla următorul fenomen: civilizarea șoferilor, dar și a pietonilor.
Când ai administrație total dezinteresată la un nivel profund de siguranța în trafic a șoferilor și pietonilor, a bicicliștilor, când ai șoferi care-s oameni și nu roboți, când ai pietoni care au impresia că trecerile de pietoni sunt prevăzute cu pereți invizibili-magici, nu poți avea decât să ai tabloul ăsta: mulți morți pe șoselele din Brașov.
Putem schimba cultura șoferilor sau a pietonilor peste noapte? Nu. Știți ce se poate totuși schimba? Administrația. Prin vot”.